Vremea extremă ameninţă preţul alimentelor

Vremea extremă afectează recoltele din întreaga lume, aducând cu sine amenințarea creșterilor de prețuri pentru alimente, costurile fiind deja aproape de cele mai mari din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.

Cel mai grav îngheț din Brazilia din ultimele două decenii a adus o lovitură mortală tinerilor copaci de cafea din cel mai mare cultivator din lume. Inundațiile din regiunea specializtă în creșterea porcilor din China au afectat fermele și au sporit amenințările cu boli ale animalelor. Căldura arzătoare și seceta au uscat culturile de pe ambele părți ale frontierei SUA-Canada. Iar în Europa ploile torențiale au generat riscuri legate de apariția bolilor fungice la cereale și au blocat tractoarele în câmpurile îmbibate cu apă.

Prețul cafelei a crescut cu 17% săptămâna aceasta și a depășit 4 dolari pe kilogram pentru prima dată din 2014. Dar înghețul recent din Brazilia este doar ultimul exemplu din seria de nenorociri care a lovit fermierii locali anul acesta. Brazilia se confruntă, de asemenea, cu o secetă care a epuizat rezervele pentru irigații.

Seria de nenorociri subliniază ceea ce oamenii de știință avertizează de ani de zile: schimbările climatice și volatilitatea meteorologică asociată vor face din ce în ce mai dificilă producerea de hrană suficientă pentru lume, cele mai sărace națiuni înregistrând de obicei cea mai grea lovitură. În unele cazuri, urmează tulburări sociale și politice.

Indicele prețurilor la alimente al FAO, organizația ONU pentru alimentație și agricultură a crescut timp de 12 luni consecutive până în mai, înainte de a se reduce în iunie la 124,6 puncte, în creștere cu 34% față de anul precedent. Indicele măsoară prețurile internaționale ale unui coș de produse alimentare.

Nicio altă industrie nu este mai la mila soarelui, a ploii și a căldurii decât agricultura, unde schimbările vremii pot răsturna norocul unui fermier peste noapte. Este, de asemenea, o industrie care a devenit extrem de globalizată și concentrată, atfel încât un eveniment meteorologic extrem într-un singur loc își va transmite undele în toată lumea.

Brazilia, de exemplu, este cel mai mare furnizor de zahăr și suc de portocale din lume și un producător cheie de porumb și soia. Mai reprezintă aproximativ 40% din recolta mondială de cafeaua arabică.

„Nu există nicio altă țară din lume care să aibă acest fel de influență asupra condițiilor pieței mondiale – ceea ce se întâmplă în Brazilia afectează pe toată lumea”, a spus Michael Sheridan, director de aprovizionare la Intelligentsia Coffee din Chicago.
Dar în prezent vremea extremă pare să afecteze aproape fiecare regiune a globului.

Condițiile secetoase din Canada, împreună cu căldura record, au declanșat sute de incendii, care au facut ca mii de vagoane feroviare care transportau cereale pentru export au goale timp de săptămâni în provincia vestică Columbia Britanică.
Seceta se face simțită în Canada, în provincia Prairie și în nordul SUA, obligându-i pe fermieri să vândă grâu și orz ca furaje pentru animale. Prețurile pentru grâul de primăvară din regiune, varietatea folosită la fabricarea făinii pentru covrigi și a aluatului de pizza au atins recent cele mai mari valori din ultimii opt ani. Chiar și fructele de mare din nord-vestul Pacificului au fost victime ale căldurii extreme și ale impactului acesteia asupra vieții marine.

Inundațiile din provincia centrală chineză Henan, un hub pentru producția agricolă și alimentară, par să fie limitate deocamdată, dar sunt atent urmărite. În timp ce unele ferme de porci și culturi de porumb au fost afectate de ploile abundente din ultima perioadă, cea mai mare parte a producției este situată departe de regiunile cele mai afectate.

O îngrijorare mai mare este răspândirea potențială a bolilor animalelor, inclusiv peste porcină africană, din care China și-a revenit după o epidemie devastatoare în 2018, care a eliminat aproape jumătate din efectivele de porci. Ministerul agriculturii a avertizat vineri despre riscurile crescânde ale epidemiilor la animale după dezastrul din Henan.

Imaginile dramatice ale orașelor inundate din Germania și Belgia în această lună se adaugă celor ale verii mai umede decât de obicei în toată Europa. Ploaia a dus la întârzieri în recoltare și vine după înghețuri care au afectat culturile, de la sfecla de zahăr până la pomi fructiferi, și a devastat podgorii din Franța și din alte zone.

În timp ce producția europeană de grâu este de așteptat să crească în acest an, o parte din recoltă ar putea ajunge să treacă la hrănirea animalelor de fermă. Acest lucru amenință transporturile către Africa de Nord, care se bazează pe importurile de cereale de înaltă calitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Ce ne pasă! Problema mondială și a Europei este liberul acces al
    activiștilor LGBTQ în grădinițe și școli. Lozinci deasupra intrării în școală: Soarele și Onanismul ne călește organismul. Deși sunt copil debil mă iubește-un pedofil. Sau placă de bronz la intrare: Mulțumim fabricii de vibratoare Obeliscul pentru dotarea laboratorului de anatomie-biologie. Quo vadis, Domine? („ÎNCOTRO, DOAMNE?”)

  2. vreme vine
    vreme trece
    capitalistu e la toate rece.
    (mananci din prezervativ de la mega-magazinu monopol pe taxa de shantaj
    ala cu baietzii raketzi care te intampina la intrare,ei stau acolo pe 10 lei ora)

  3. Articol la comanda pentru a justifica cresterea preturilor.Productie mare la grau,legume [care se arunca pe campuri] In orasele inundate din Germania nu se cultiva legume,cereale ,ce legatura este cu cresterea preturilor.Tot timpul anuntati ca o sa creasca preturile,chiar daca nu cresc.De ce nu previzionati niciodata ca o sa scada preturile la alimente>PRoducatori mentin aceleasi preturi,distribuitorii,supermarketurile maresc preturile de 2-3 ori.Preturile din Germania la alimente sunt mai mici decat la noi in tara.Articol manipulator.

  4. Nuuuuu! E capcana aruncata aiurea. Preturile nu le face vremea, le fac afaceristii care, prefera sa arunce produsele la gunoi in loc sa scada pretul!

  5. EXPERIMENTELE METEO in razboiul de infometare al romanilor. cum sa infometezi o Tara bogata…

  6. Apropo de manipularea vremea creste preturile la orice! Cum naiba de nu cresc preturile in toate tarile europene in functie de vreme traind prin importuri dar avand putin din pamantul respectivei tari si doar in Romania se intampla? Sunt tari in care ploua cateva zile pe saptamana cu vant si restul zilelor e soare arzator, de ce au aceleasi preturi ca in anii trecuti?

  7. Asta-i ca la energia electrica : au hidrocentralele apa , preturile cresc, n-au , tot cresc ! Pana la urma , adevarul este asa cum l-au, prezentat cei care au comentat inaintea mea : orisicat ar produce in Romania, agricultura si ind. alimentara , noi mancam tot din importuri ! De ce ? Pentru ca merge si asa! Cui ii pasa ? Asta-i politica de stat in domeniul agricol, o bataie de joc ! Vai de mama noastra !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.