Wolfgang Kubicki: „Ne aflăm într-o fază critică a statului de drept”

Într-un editorial publicat în cotidianul Die Welt, vicepresedintele Parlamentului german, Wolfgang Kubicki (FDP), atrage atenţia asupra stării grave a democratiei dupa aproape doi ani de pandemie. El critică masurile restrictive abuzive care au distrus coeziunea sociala si increderea oamenilor în stat şi spune că Germania se afşă într-o fază critică a statului de drept.

”Familiarizarea mea cu politica a inceput in timpul coalitiei social-liberale, care a inceput in 1969. Willy Brandt si Walter Scheel erau figuri importante pentru mine, inca un tanar student in orasul Kiel la acea vreme. În partidul meu, protejarea si cresterea libertatii individuale era tema centrala a programului la acea vreme, celebrele „teze de la Freiburg”. In dubio pro libertate a fost pentru noi principiul care ar trebui sa determine toata actiunea guvernului.

În acest context, vremea pandemiei, acesti aproape doi ani marcati de incalcari grave ale drepturilor fundamentale, cu restrictii ale libertatilor pe care Republica Federala nu le-a cunoscut niciodata sub aceasta forma, imi este greu de suportat personal. Întrucat am avut norocul sa traiesc in pace si libertate in aceasta tara minunata timp de aproape sapte decenii, nu ma pot obisnui si nu ma voi obisnui cu ideea ca in aceasta perioada de pandemie starea de urgenta ar putea crea situatii care sa rezulte intr-o permanenta ”noua normalitate”. Am fost foarte multumit de vechea normalitate. Eu sustin ca trebuie sa revenim la aceasta stare cat mai curand posibil.

Este destul de evident ca nu sunt singurul care este foarte ingrijorat de situatia actuala. Numarul tot mai mare de proteste ne arata cat de adanca este diviziunea in societatea noastra. Deci da, cu siguranta vor fi o multime de ciudati si de extremisti pe strazi. Dar a clasifica orice rebeliune impotriva reglementarilor de stat ca emanand din dreapta radicala sau reprezentand un pericol pentru public nu ar descrie corect complexitatea nemultumirii sociale. Exista un sentiment tot mai mare de tulburare care se raspandeste in toate straturile societatii. si nu trebuie ignorat sau – si mai rau – denuntat.
Trebuie sa vorbim cu indrazneala despre libertate. Dupa aproape doi ani de pandemie, nu am avut o mare dezbatere sociala despre limitele libertatii individuale si despre cand si cum ar trebui sa intervina statul.

Înaltii reprezentanti ai statului nostru au partea lor de responsabilitate pentru acest declin general al increderii in institutiile noastre. Pentru a sprijini anumite masuri politice la inceputul crizei, ministrii s-au bazat nu numai pe o raspandire controlata a fricii, ci si pe minciuni. Cand la inceput s-a spus gresit ca mastile nu vor oferi o protectie speciala impotriva virusului pentru a nu pune in pericol furnizarea de masti catre spitale, organele statului au devenit actori manipulatori ai crizei, iar declaratiile lor oficiale ar trebui sa fie privite cu prudenta in viitor.

Multi oameni din tara noastra, inclusiv eu, nu si-ar fi putut imagina niciodata ca oficialii statului vor participa la excluderea fatisa si presupus legala a unui segment de populatie. Oricum, multi par sa se fi obisnuit cu ideea ca, odata cu regulile de vaccinare, o decizie cindva optionala privind vaccinarea atrage acum cu stigmatizare sociala. Eu nu vreau sa ma obisnuiesc, desi personal promovez deschis imunizarea.

Din cate stiu, „a nu fi vaccinat” nu este o infractiune in Germania si nici macar o abatere administrativa, pana in prezent. În 2010, insasi Curtea Constitutionala Federala a decis intr o decizie fundamentala privind reformele Hartz IV ca „un nivel minim de participare la viata sociala, culturala si politica este esential” pentru a mentine un nivel decent de subzistenta.

În aceasta pandemie, putem vedea clar ca demnitatea umana poate fi pusa intre paranteze. Bund-Länder-Runde (intalnire intre toti sefii de guvern ai statelor federate si cancelarul statului federal) de la inceputul lunii decembrie – pe atunci cu cancelarul Merkel – a decis cu mai putin de 17 voturi ca participarea sociala si culturala a persoanelor nevaccinate sa nu mai fie luata in considerare, chiar si cu impact zero. Restaurante, cinematografe, teatre sau magazine – toate acestea sunt acum o zona libera de nevaccinati pe termen nelimitat. „Actul de solidaritate nationala” proclamat in rezolutie a fost orice altceva decat solidaritate. A fost conceput pentru a recompensa oamenii care sunt in favoarea imunizarii si pentru a i educa pe altii. Daca o compari cu definitia Curtii Constitutionale pe care am mentionat-o mai sus, a fost de fapt inuman, pentru ca le refuza oamenilor o participare fundamentala la viata sociala.

Protectia minoritatilor este una dintre marile realizari ale statului de drept. Este infricosator faptul ca apartenenta la o asa-zisa minoritate „rea” face ca acest drept sa fie anulat.

În plus, indoielile cu privire la eficacitatea masurilor decise politic cresc. Celebrul pachet legislativ de masuri restrictive (care a fost foarte laudat de executiv), nu a fost aplicat doar in Germania, ci a avut efecte pana in Elvetia si Austria. În Letonia si Estonia, am vazut in ultimele saptamani ca regimuri de masuri complet diferite au dus la acelasi val de infectari. Potrivit „Indicelui de rigurozitate Covid-19” , Germania se afla pe locul doi cand vine vorba de cele mai dure masuri de izolare din lume – chiar in spatele Fiji si cu mult inaintea Chinei sau Australiei. Cu toate acestea, suntem noi liderii mondiali in lupta impotriva pandemiilor?

Acest lucru se potrivea cu naratiunea politica a guvernului federal anterior si a prietenilor sai loiali precum Markus Söder, conform careia principiul „mai mult, intotdeauna mai mult” in lupta impotriva coronavirusului a fost panaceul. Restrictiile privind drepturile fundamentale ar fi, prin urmare, in mod automat bune si juste, deoarece servesc cauzei. Este o poveste pe care multi jurnalisti au urmarit-o fara sa clipeasca. Oricine s-a indoit de acest principiu concret putea fi impins cu usurinta in tabara populistilor de dreapta si sa fie supus criticilor comunitatii indignate.

În acest context, actualul guvern federal si grupurile parlamentare care il sustin trebuie sa isi faca autocritica si sa se intrebe: vrem sa continuam sa aparam si chiar sa extindem cu toate puterile restrictiile, care de multe ori pur si simplu nu si-au dovedit eficacitatea? (…) Ne aflam intr-o faza critica a statului de drept(…)

Imnul nostru national celebreaza „Unitatea, Justitia si Libertatea”. Sunt foarte ingrijorat de faptul ca multi oameni din Republica Federala nu mai cred ca acestea se mai aplica in tara lor. intrebarea ingrijoratoare ramane asadar: cine sau ce mai tine aceasta tara unita? Iesirea democratica din aceasta situatie dificila trebuie cautata in intensificarea dezbaterii. Sarcina factorilor de decizie este sa gaseasca raspunsuri pentru cei sceptici, pentru cei carora le este frica si pentru cei care isi doresc pur si simplu viata de dinaintea crizei inapoi – o viata care a functionat fara excludere colectiva si defaimare larg raspandita. Democratia reprezentativa trebuie sa tina cont de amploarea preocuparilor si solicitarilor sociale. Ea nu trebuie sa lase extremistii politici si populistii sa raspunda la intrebari jenante.

Şi trebuie sa vorbim cu indrazneala despre libertate. Dupa aproape doi ani de pandemie, nu am avut o mare discutie sociala despre limitele libertatii individuale si cand si cum ar trebui statul sa intervina. in ultimii doi ani, atacurile la adresa libertatii au fost puternice, justificarile executivului slabe. Trebuie sa existe o schimbare de paradigma. Abordarea
guvernului Merkel de a restrange drepturile fundamentale pentru a demonstra capacitatea de a actiona nu trebuie sa mai stea la baza actiunii statului.

Este evident ca libertatea nu este nelimitata, libertatea nelimitata insasi creand amenintari la adresa libertatii. si cel mai important, in timpul unei pandemii care ne pune in stransoarea unei boli extrem de contagioase, acestei probleme trebuie sa i se acorde o atentie deosebita. Legea a protejat intotdeauna individul impotriva exercitarii abuzive a libertatii de catre altii.

Starea natiunii este ingrozitoare, dar nu fara speranta. Afirm ca trebuie sa folosim aceasta criza grava pentru a permite triumviratului „unitatii, dreptatii si libertatii” sa redevina legatura unificatoare care a facut tara noastra atat de puternica. Este datoria noastra nationala sa redam fiecaruia dintre aceste trei elemente la gloria lor de odinioara”, Aa conchis Wolfgang Kubicki.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23
Author

45 de Comentarii

 1. Foarte frumos spus. Si foarte convingator. Dar nu sunt numai vorbe aruncate in vant?

 2. pandemia a fost declansata exact pentru asta …divizarea societatilor si antagonizarea diferitelor grupuri sociale …peste tot in lume mai ales in ue si sua militantismul sub forma democratiei adevarate promovate de ong finantate de jidanul soros si alte surse asemenea au creat …razboiul tuturor impotriva tuturo …haosul creat ceat acopera crimele jidanilor in sua asa cum au declarat pompierii din nyc in 24 iulie 2019 cum ca au doveazi ca israelul si cia au plasat explozivi in turnurile gemene si nr 7 din wtc inaintea asazisului ataca terorist din 11 sept 2001…pompierii cereau congresului sua cel care da israelului 3,8 mi;liarde anual ajutor militar sa deschida o noua ancheta 911 …in loc ,jidanii si americanii tradatori vinduti israelului au declansat pandemia in china ,iran si italia …

 3. Distinsul politician liberal in timp ce critica dur regimul cominternistei-rasputiniste ENGIE, dar nominalizand-o doar o data si fara sa-i infatiseze celelalte crime fatza de poporul german, face o gafa impardonabila din necunostina de Cauza nici dupa 70 de ani in politica prin „recursul la istoria anilor 1960”!Invoca doi TITANI ai COMINTERNISMULUI
  legendati in epoca Post-Macel Bolsevic Mondial in politica germana, Braandt si Scheell, prima coalitie contra naturii
  care l-a adus la putere pe norvegianul „Willy” monitorizat INTERMACELURI BOLSEVICE de agenta ambasadoare sovietica in Suedia si pupila lui Lenin, Alexandra Kollontay! Distinsul liberal a uitat sa mentioneze DESTABILIZAREA COLHOZULUI si
  a Germaniei de catre rasputinista ENGIE prin aducerea fortata a peste ZECE MILIOANE DE REFUGIATI PRODUSI DE RASPUTIN!

 4. Wolfgang Kubicki este unul dintre ‘advocatii’ antivaccinisti ai Germaniei ( Political positions)explicabila insiruirea naroada din articol
  Partidul sau Partidul Liber-Democrat,partid de locul 3 sau deloc(la concurenta cu Verzii) in Parlamentul german,e un fel de USR altoit cu AUR
  Asta ca sa stiti de pe ce pozitie canta,ca nimeni nu va spune! ‘Vicepresedinte Bundestag’,oy,oy..in fapt o hiena poolitica care aduna voturi din suferinta pandemiei..

 5. se incearca zombificare lumii asa zis civilizata…iar Germania chiar este un pion important ca si in alta epoca de tragica amintire…

 6. „unitate , dreptate si libertate”, altii zic „liberte , egalite, fraternite” sau cum zicea …”Pace, egalitate si libertate”. Dl Wolfgang atrage atentia , ca de altfel si cativa gazetari romani , politicieni etc , ca sa te opui unui curent de idei si initiative doar cu stigma si /sau catalogare-indexare nu este solutia. A trimite intr-o extrema o opinie sau grup de opinii pur si simplu ,a devenit o obisnuinta la indemana telectualilor tocatori de seminte (ghertoi) promovati in functii publice tocmai ca sunt inerti , insipizi, incolori, inodori in ale cunoasterii si doar executa ceea ce altii spun . Interesant este ca tocmai ei sunt cei care critica cu vehementa personaje din „era” comunista avand acelasi punct de plecare si pivot al criticii si anume lipsa de scoala, cunoastere. Nomenclatura a existat si exista iar motive de atomizare a societatii stiu sa geasesca si sa amroseze . Iata ca cele trei libertati : de a spune ce vrei , de a face ce vrei si de a gandi ce vrei(fiecare cu ingradirile lor firesti explicate si aprofundate de criminologi in special) au devenit subiect de discutie in „regina mama” Germania . Da acolo , se pune in discutie evitarea repetarii dezvoltarii discriminarii pe motive de opinie, religie, etnie…., pentru ca aparuta este deja. Uniunile social – liberale sau viceversa nu sunt o coincidenta .Sa-l urmarim pe vicepriministrul Poloniei Jaroslav K, sa vedem cum pozitioneaza el „opinia ” polona fata de vointa Germaniei ( eu zic ca nu doar Germania , ci toate cele 6 mamici zgarma la suveranitatea altora) .

 7. Corect spus si in acelasi timp ,o speranta, că traiul de dinainte de plandemie, sa ia startul din Germania.De la noi,cu legumele pe post de conducatori,nici o sansa.Nu m-ar mira ca cineva din coalitia lui peste prajit PDL-PSD-UDMR,sa sutina o conferinta de presa acuzandu-l pe Wolfgang,că e Gică contra ,cerand exmatricularea din parlamentul german si de pe Terra….

 8. Kubicki e o persoană politica inteligenta, printre puținele din BRD actuala. Sunt de neînțeles pentru mulți germani declarațiile alunecoase ale liderului FDP Lindner! Ca și figura timida pe care AfD a făcut-o în acesti doi ani de circ și propaganda plandemica!

 9. La cat vant plin de ura si dezbinare plus dezordine in europa de est ati rasadit, culegeti ce ati semanat la final!

 10. O TARA CA UN TRACTOR,IN CARE NIMENI NU STIE SA TRAIASCA INCEPE IARASI SA DEA LECTII ALTOR TARI.DACA SCOATEM DIN CALCULE MASINILE PE CARE LE FAC JERMANIA RAMANE O TARA CA NATIONALITATEA NOASTRA CONLOCUITOARE ROMII.ADICA DUPA CE SE SATURA LA EI ACASA VIN LA TINE ACASA SI INCEP SA DISTRUGA SA IA SI SA SE IMPROPRIETAREASCA.ACEST LUCRU L-A FACUT TARA TRACTOR DE FOARTE MULTE ORI IN ISTORIA EI SI CRED CA DACA A FOST IERTATA CAM DE FIECARE DATA S-A DATORAT CULTURII SI CIVILIZATIEI SUPERIOARE A TARILOR FURATE,BATJOCORITE SI UMILITE DE ACESTI DERBEDEI AI OMENIRII.CRED CA A CAM VENIT TIMPUL CA TARA TRACTOR SA SUFERE CONSECINTELE ACTIUNILOR SALE.DPDV ISTORIC TARA TRACTOR A CAM SPUS TOT CE A AVUT DE SPUS SI A VENIT TIMPUL REFLUXULUI.

 11. De mirare ca ne da Cotidianul acest articol si de mirare ca a fost publicat in Die Welt, pentru ca Germania practica aceeasi cenzura ca si Romania fata de cei care critica plandemia.
  De mirare si curajul lui Wolfgang Kubicki, mai ales ca face parte din coalitia de guvernare, eu asa am inteles.

 12. @Gututenstain. In oltenia se saluta acum Gututentag. Nu doar Oltenia e plina de masini nemtesti. Daca ii iei neamtului cheia si manivela , forja si carbunele , halba si sparanghelul , l-ai lasat chel , cu tichie , cu margaritar si-un suflet amar .Foaie verde simine siminoc, pasare galbina-n cioc, rau mi-ai canta de noroc…..Mi-a plecat lumea din lumi si mi-a lasat dorul prin pruni, si dragostea prin aluni….

 13. Tre’ sa vedem ce zic pielea(plii)nu, chirieac, radu tudor, yasser arafat. Doar parerile lor „avizate” conteaza.

 14. Bă Feketă Tulipan, minți de se topesc ghețarii Nordului. Habar nu ai de cine este Kubicki și de contextul Germaniei și difuzezi informații eronate. Tot ce scri este aberație. Asta-i misiunea ta? Tot securism, bă nene, tot la Bucău, la diversiuni ai serviciul?

 15. ..Spuneți-mi și mie , ce să înțeleg prin ,,mai multe libertăți individuale”? Terra trebuie să hrănească …și să suporte 8 miliarde de libertăți individuale!

 16. Pana acum toate oranduirile au fost abuzive. Capitalismul-democratic devine si el abuziv cand crede ca exista un pericol. Comunismul si fascismul sunt cele mai disperate si recurg din nastere la abuzuri. Celelalte sisteme fac pe gentlemen-ii si aparatorii libertatii pana la un punct dar daca intervine un pericol cat de mic devin imediat abuzive. E cale lunga sa iesim din feudalism si tehnlogia nu inseamna ca am avansat….

 17. @ Fekete cel multiplu vaccinat si plin de minitromboze in cap! USRul lor sunt partidul verzilor, la fel de analfabeti si obraznici, plini de Ozdemiri, cun e USRul plin de Seidleri si Wieneri…. astia sunt cameleoni si in ceea ce priveste numele….macar Iohannis e neamt adevarat, si nu a negat niciodata!

 18. E valabil peste tot, nu doar în Germania. Orice țară care atentează la autonomia și independența individului obișnuit atentează la integritatea ei. Individul va lupta pentru drepturile sale, valorile patriotice se vor anula, persoana va privi statul nu ca un suport pentru propășirea sa ci ca o unealtă a opresiunii. Dacă se ajunge aici, adio națiune! O națiune dezbinată în sine nu poate exista. Chiar și cei mai pro vaccin din lume își vor pune semne de întrebare când vor auzi că doza se repetă de 3 ori sau 4 ori pe an ! Și e normal așa. Unde e „știința” dacă repet un lucru fără sfârșit și fără beneficii?

 19. Ar fi trebuit ca Stalin să ocupe și să pedepsească Germania prin ruperea ei în două, pe alte baze, lingvistice (total diferite de concepția lui Bismarck): Hochdeutsch și Niederdeutsch. Să grupeze Bavaria cu Austria, iar nord-vestul separat. Așa, azi ar fi existat o „Germania 1” și o „Germania 2” – asa cum vor „progresiștii” să ne servească o nouă denumire pentru părinții copiilor, în ciorba șoroșizd-globalizdă – cu garanția bazată etno-lingvistic și politic că nu se vor mai unifica vre-odată.
  Da’ nu-i tîrziu nici acum, Putin are mijloacele necesare.
  Actuala Germanie federală are prea multă putere în raport cu alte state din Europa, potențată și de poziția geografică, și profită de ea în zisa „uniune” de că’t, U.E.S.S.R., așa că problema trebuie rezolvată. URGENT, pînă islamizarea nu devine ireversibilă!

 20. Obișnuiți-vă, că nu ne vom mai întâlni niciodată cu vremurile când simțeai libertate, egalitate, (cam fără fraternitate, că aia era chiar o lozincă) și așa zis bunăstare. Tot timpul ne-am dorit „vremuri mai bune” dar văd că este din ce în ce mai rău. Eu am ajuns să nu mai urez nimănui nimic. Cred că și „speranța” e moartă deja!

 21. Germanii sunt derutați total constatând că făcând 3 doze de vaccin tot se îmbolnăvesc și o mai și mierlesc pe limba lor. Acum arunca vina pe rromanii care nu vor sa se vaccineze și care-i infectează la „munca”. Ce au pățit englezii după ce le-au plecat slugile e parfum fata de ce o s-o pățească după ce o sa plece sparanghelistii români din Germania. Nimeni nu ne explică cum de „lucrează” rromanii nevaxinati în vest. La noi fiecare e pe cont propriu. Cum îți e norocul, in vest ordine și disciplină, la noi haos. Din moment ce a dispărut încrederea în conducători, Germania se va prăbuși așa cum s-a prăbușit PNL-ul după ce s-a aflat de isprăvile lui Citu de prin USA! Oricum, la noi, capra râioasă tine coada sus! Succesuri Ludovic king III!

 22. Președintele Bundestag: ” Situația in tara este îngrozitoare”!!!!
  Adică în Germania.
  Aloooo…
  Se aude !?

 23. @anaconda Am inteles ca milionul+ de musulmani adica supusi, dislocati din tarile lor de origine de razboiul programat si intretinut de triada SUA-Israel-UK, adus de Angelul Merkel nu are apetenta pentru cules sparanghelul. Daca nu are nici pentru vaxxinare, atunci va fi bai(ram). Idem relativ la coreligionarii lor din toata Europa…

 24. Păi,.. cine spune ăla e ,.De ce nu ai justiție ?? De ce ai duble măsuri in prea multe situații similare ?? De ce nu respecți legile proprii sau pe cele europene ?/De ce crezi că alții ar fi de vină ??

 25. Cand vezi ce-au facut americanii la ABU GHRAIB … 🙁 … neomenesc si nazist in tortura batjocoritoare a evfrei… perdonn (cu evreii au fost hitleristii) la Abhu Ghraib au fost americani get-beget))
  Ter intrebi e in ARMATA USA …metoda …psihologia asta antrenata mintal soldatilor … ( la sendintele lor soldatesti americanesti de manipularea pentru a ucide si tortura a SOLDATULUI AMERICAN ?)

  Ma intreb …reamintindu-mi de Auschwitz de ABU-Ghraib … invata unele armate soldatii sa fie rai si imorali ?
  Cred ca da … cu papa-lapte si cresti NU POTI OMORA SI TORTURA PE ALTII

  Soldatii trebuie DRESSATI sa-si execute EMOTIONAL adversarii (nu ai lor ci ai generalilor lor)

  Mie scarba insa de DEMAGOGI … macr spurcatii de nazisti auveu principii si-o spuneau ideologic pe fata
  USA la Abu Ghraib a demonstrat ce ascunde SUBTERAN sub PRES … ideologia cu care-si hraneste subliminal soldatii e aceeasi ca la nemti …rezultatele (vezi fotografile de la Abu Ghraib !) la fel !

  Faptul ca nu e ceva singular … in moralitatea USA a fost vazut si-n Afghanistan !

  N-as avea nimic impotriva (AM!) daca n-ar trambitza atata cat sunt ei de sfinti si correcti americanii :))) 😀 :)))
  La urma urmei prea multi soldati implicati la Abu Ghraib , pentru a nu fi METODA ce-au facut colo …

  MDA !

  :)))) 😛 … 😀

 26. Vrei sa zici ca „democratia” „electorala” americana nu e mai putin (in ciuda scarboasei si gretoasei lor demagogii protestante ) nu e mai putin (sub masca MASS-MEDIEI= acest instrument MODERN care-a luat locul „opiumului-pentru-popor” in propaganda–post-WW2-perpetua )

  Credea cineva, cineva, ca USA va avea ce-a avut in 6 inuarie a acestui an ?

  CFREDE CINEVA CA USA VA AVEA UN „24 Martie” … mai crancen ?

  🙁

  (Toate la vrema lor … in istoria care se REPETA a lumii ! Imperiile cad cand ajung la DECADENTA … invinse de „concurenti” zeitgeist-ului epocii lor …)

 27. Cie castiga in forta un razboi dicteaza in forta ce se poate spune sau nu !

  Asa ca …uita Abu Ghraib …insa vorbeste-i de rau in continuare pentru aceleasi imoralitati pe pierzatorii razboiului …pe nemti !

  De ce despre Auschwitz se poate si chiar tfrebuie vorbit si despre NELEGIUIRILE ARMATEI USA la Abu Ghraib nu ?
  – Pentru ca castigatorii pot schimba istoria … au facut-o americanii cu tarile ocupate post ww2 de ei …au facuto rusii cu tarile pactului de la Varsovia de ei

  Ce doare atunci ?

  DEMAGOGIA …(asta nu poate izvora decat din PROTESTANTISMUL „pilgrim”-ilor americani de prima zi) !
  DEMAGOGIA cu caere se lauda yankeii ca ei sunt mai altfel decat nemtii (vorbesc: de „la o adica”)

  „6 ianuarie” demonstreaza ca … USA poate avea , CA E POSIBIL, CA SUNT SEMNE CA E POSIBIUL … un RAZBOI CIVIL SANGEROS AMERICAN

  faptul ca nu se vorbeste despre prapastia intern-ideologica republican-democrat american nu insemna ca ea nu mai exista (doar in mintile STRUTILOR cu capul in nisip care vor-sa-nu-vada-si-vor-sa-nu-se-vada !)

  VA fi jale …REMEMBER : „24 Martie” … de la unul care le stie ..de parca … !!! …LE-A TRAIT DEJA !

  :*

  (Totusi daca nemtii faceau la Auscwitz ce-ai facut americanii la Abu Ghraib [la fel de metodic , la fel de PREMEDITT, la fel de non-sigular] aveam povesti mai groaznice despre ei decat despre torturile rusilor in gulaguri !)

  Mi-e mila de prosti ! ma bucur de cei care desi tac(=e dreptul lor!) totusi inteleg !

  😀

 28. REMEMBER ardoarea cu care-si doarea nemtii (si KLAUS a percutat) … SPARANGHELISTI ne-testati …

  asa ca lumea e NEBUNA, NEBUNA, NEBUNA … ???

  🙁
  Inca imi amintesc ABATOARELE INFECTE din GERMANIA unde au muncit sute de romani infectandu-se … infectand !

  Am avertizat atunci ca ce fac nemtii NU E MEDICAL corect intr-o PANDEMIE insa e OK intr-o PLANDEMIE ( de fapt prin carenea congelata infectata la ABATOARELE NEMTESTI ALE GROAZEI …au reusit sa infecteze PENTRU PRIMUL VAL … au fost premeditat in PLANUL …P(L)ANDEMIEI

  Fara …abatoarele groazei si sparanghelisti romani … nemtii nu aveau dreptul medical-moral de azi de-a elimina DREPTURI CETATENESTI !

  MUlti au vazut (si avertizat atunci) …extreeeeeeeem de putin au intels atunci … desi …AZI in fata „lucrurilor deja voit implinite”
  cu „mintea de pe urma” …inteleg (si se revolta moral) din-ce-in-ce-mai-multi 😉

  😀 😀 😀

  !
  😉

 29. IN GOD WE TRUST !

  PIRAMIDA MASSONICA !

  OCHIUL satanic-idolatric de pe piramida pe … banul lor, din vechime avertizatul: „semnul fiarei” …hehehe !

  (acum stiu de ce Iran-ul si restul ne-civilizat al lumii … spune USA … SATANA … 666 … hehehe = toate se leaga ! :P)

  :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 30. Culmea e ca in lume totul devine mai rau … mai vizibil … vociel critice, cele care razbat, sunt ACIDE !
  Viitorul e URAT !
  Speranta e moarta !
  Nu stim ce vine !

  TIPARIM bani ca sa taxam economiile cladsei de mijloc … o face la sume imense MILIOANE de MILIOANE = mii de miliarde !
  COLOSSAL !

  Observabil e ca totul merge din rau in mai rau … ca crizele crizele ciclic CAPITALISTE devin din ce in ce mai MONETARE … ami BURSIERE…

  Toti au pierdut speranta unui „mai bine decat azi” … DIMPOTRIVA …chiar expertii FED-ului spun ca USA a pierdut controlul INFLATIEI intern_americane = urmeaza o trista decadenta !

  Vin vremuri spurcate … viitorul nu mai laudat ! … toti prezic VREMURI DE ULTRARESTRISTE !

  Parerea mea de om cu IQ>145 e ca …. va urma o mega-ruptura de system … o schimbare paradigmatic-ideologica !

  Probabil (sigur ca dupa 1917?) se va renunta TREPTAT sau BRUSC, dupa pierduta concurenta cu CHINA … la „crestinismul”(iudeo-crestinismul!) euro-american care a dus la FUNDATURA de AZI !

  Nu mai avem iesire …criza din 2008-2009 s-a transformat prost tratata intr-o inevitabila CATASTROFA systemica !

  NU credeti ce spun …beliti ochii si comparati ultimii 30 de ani …de ce o duc CHINEZII mai bine (si e prognozabil c-o vor duce mai bine) decat acum 30 de ani si o duc americanii mai rau (si FED-ul prognozeaza ca va fi de 12,5 ori mai rau la varful crizei) ?

  CEVA PUTE .. a ce-a avertizat batranul evreu uns cu toate alifiile posibile …”tata-nost'” : Karl Marx ( repus mondial pe piedestal! … inoit in neo-marxixm :* 🙂 😉 )

  STRANIU !

 31. @mishteaux Corect. Abu Graib este esenta ideologiei cu care sistemul ii spala pe creier pe soldatii sai si ii asmute impotriva „inferiorilor” babilonieni, rasa spurcata in ochii puritanilor.
  Apropo de Auschwitz. Bombardierele americane trimise in spatiul ocupat de nazisti aveau camere de filmat pornite in timpul efectuarii bombardamentului intr-o logica de masurare a preciziei acestuia. Dupa ultimele bombe explodate, camerele trebuiau inchise manual. Exista cel putin o asemenea inregistrare ce nu este oprita cand trebuie si permite fimarea celor trei lagare din complexul Auschwitz. Aceasta informatie fu declasificata de Seful CIA, amiralul Turner, la solicitarea presedintelui Carter. Care fusese si el solicitat de organizatii evreiesti americane. Oare cate asemenea informatii clasificate, relativ la genociduri si crime de razboi, exista si raman ascunse o vreme, sau pentru totdeuana?
  De ce nu fost bombardate caile ferate ce duceau la aceste lagare de exterminare? De ce crimele in masa comise de sarbi la Srebrenica si la Gorazde au continuat neabatut sub suprvegherea satelitara NATO, dupa „predarea” contingentului de 200 soldati olandezi sub mandat ONU pentru protejrea vietii civililor? Pentru ca sa stim ca putem fi constransi chiar la vaxxinare obligatorie, si altele inimaginabile dupa cele petrecute in trecut?

 32. @Ziua de dupa
  te intrebi aiurea …raspusul e :

  – Din acelasi motiv pentru care lui NERO i s-a modificat de catre scribii ncrestini, posthum, istoria REALA de catre „crestinii” (din ordin, ulterior ierarhic…dupa ce secta evreiasca ajunse prin Constantin o …RELIGIE!)

  INVINGATORII au schimbat mereu istoria !

  Se vede si dupa ww2 … am avut norocul sa vorbesc cu oameni de pe timpul ala (oameni care au avut „functii” pe timpula ala)
  rezultatul > e foarte mult mintit ! ( nu totul ! insa extreme de multa propaganda a invingatorilor , continuata pana azi : propaganda de razboi -> propaganda de „pace” a razboiului rece )

  e mintit nu aiurea ci e mintit …exact de DEAMGOGIC precum observam azi … etc.

  PS: Gandeste ce puteau face propagandistic altii daca castigau ei … ISTORIA e deseori o minciuna …o minciuna care se repeta !

  ADEVARUL e ca fara o anumita minima inteligenta nu poate gandi nimeni singur , independent si deloc supus unor DOGME !
  „USA” (ca mod pseudo-demagig-protestant-capitalist de viata!) se duce buuuu …DOLLARUL i se duce buu !

  Castigul „pus de-o parte”, economisit cu grij, din afacerile de 30 de ani cu „forta de munca” din CHINA i se duce prin devalorizare monetara si transformarea „CU UN SCOP DELOC DORITA LA INCEPT” a
  Chinei intr-o tara desteapta, cu universitati de varf in lumee, cu puzderii de fabrici care produc , pentru extern dar mai ales pentru INTERN, „TOT CE VREI” (In USA pauperiznd prin export LACOM-CAPITALIST-NEGANDIT_DE.PROFIT.IMEDIAT 🙁 de tehnologie …orase intregi …vezi Chicago … etc !

 33. CAUZELE a ceea „CE TRAIM AZI”?

  INherenta LACOMIE systemic ideologica a unui CAPITALISM MONOPOLIST-GLOBAL IMPERIAL(imperialist!) in decadenta !

  Imi fac griji pentru ca vad o directie-spre-prapastie-ideologica a lumii vestice … in nultimii 30 de ani !

  Apropos… de cand n-a mai fost om corectie sanatoasa la BURSA (Ponzi) din New York … cate sume de colossale sunt acum ciclic necesare pentru a … sustine HARDUGHIA ( si cat poate continua asta ? ) ?

  🙂

 34. Te asigur ca BURSA va cadea in ABYSS imediat inainte de caderea statului mondial-trezorier al DOLLARULUI !

  Ca om cu IQ>145 viitorul …anticipabil prin TREND-ul ultimilor 3 decenii … NU MA BUCURA !

  Dupa caderea DOLLARULUI …BURSA mondiala … (vezi de ce tarile, subteran sio secretizat, „cred” azi toate in PANDEMIE
  indiferent de ideologiam proprie !) …BUSA va avea CRAH-ul mileniului !

  De ce spun asta dupa ce nicimcar UE nu mai sutine limita de 3% de …etc. = Dupa ce si UE da semne clare de deezintgrare
  dupa ce BREXIT-ul i-a dat o directie evolutiva …sinucigasa ?

  Pentru ca dupa 30 de ani de mers intr-o ulita infundata … NU MAI EXISTA INTOARCERE … ultia va fiu parasita peste gard … schimband IDEOLOGIA !

  Democratia se va dovedii un moft ! …PLATON a spus ulterior verificat ce va urma unei DEMOCRATII 🙁 !

  Mi-e mila de ce vad, prin trendul de 30 de ani pana acum, ca vine TRIST inspre noi …peste noi !

 35. inevitabil sincer zis … lumea s-a schimbat majoritar in rau in ultimii 30 de ani

  (pentru cei care cred ca nu-i asa doar atat, DOAR ATAT: „nu tipareste nciciun imperiu bani neacoperiti nesilit de imprejurari ascunse prostilor!)

  se stie istoricn ca … deindata ce imperiile aun inceput sa UMBLE LA BANI …romanii la argintul si aurul din moneda …nemtii la argintul din banii lor … ceausescu la puterea de cumparare la leului …etc.
  imperiul, statul acela … a avut zilele numarate

  UE n-a pus …CANDVA deageaba …. limita de datorie statala a membrilor unionali 3% ( limita demult exagerat si irreversibil depasita azi !)

  Faptul ca exista OBLIGATIA macro-economica si-n USA si-n UE de-a tiparii sume colossale (dupa o deasemena tiparire absurda-n anii 2009-2012 …”salvarea” bancherilor ! Atentie: BANCHERILOR nu bancilor cum se spune propagandistic moralizant !)
  ar trebui sa dea SINCER de gandit

  sitetilor romani … tinand cont de perspicacitatea mioritica … a solutiilor mioritic-ingenioase la Testul PISA

  :*

 36. Nu intamplator „ziua de apoi” s-a imbarligat cu „mistocarul”, ambii fiind marxistoizi/bolsevicoizi de joasa speta ce mistifica realitatile pe banda rulanta!!! Macelul din Siria e MACEL BOLSEVICO-ISLAMIST in care Uniunea Sovietelor de Capitalisti Comintern foloseste zeci de escadrile si mii de consilieri militari, plus zeci de mii de agenti care intretin ura fata de SUA si ura interconfesionala!!! Strecurand Israelul intre SUA si UK, BEST ia bolsevicoida din „ziua de apoi” isi EXULTA si ANTI SEMI TISMUL abject!!! Creatura face parte din HAITA Humoroida care recita din clasici si si plagiaza „VORBE DE…DUH” ale camarazilor trecuti Dincolo

 37. genial pe scurt …ca o concluzia despre sitoria omenirii:

  – „totul e economic si se reduce la … controlul procentului care revine saracilor intr-o economie !”

  facand abstractie de RELIGE (ca inventie a „mestesugarilor” emotivitatii umane ) de IDEOLOGIE( ca inventie a vanzatorilor de „explicatii moral-ontologice” ale unei epoci) si observand doar ECONOMIA (ca expresie reala a „nivelului de trai al unei epoci)
  vedem ca nu conteaza ce plavrageste omul ci …cat e de fericit , cat are-n portofel, si cat se oboseste pentru ce-si doreste si are :

  1- in lumina asta … de exemplu: chinezilor nu le pasa daca la ei e comunism insa ei o duc vizibil mai bine
  2- americanilor pauperizati 😀 (uitata expresia !) nu le pasa de capitalismul lor daca le aduce …INFLATIE !

  multi vad putini pricep … si exact cum unui fanatic musulman gata de JERTFA indobitocit-dressata pentru un dumnezeu ABSURD
  nu-i poti schimba peste noapte creierul … la el unor fanatizati mass-mediatic printr-o premeditata propaganda nu le poti deschide ochii pentru ce-a „suferit” ideologic, practic si „la portofel” VEST-ul in ultimii 30 de ani de decadenta ( cei 1% luand mai mult decat caimacul celor 99% si … vedem azi …in zadar …ce-au pus de-o parte prin furt IMPERIAL pierd prin devlorizarea MONEDEI in care-au econmisit !

  HEHEHE !

  😀

 38. Mishteaux nu e deloc …”ideologic” ! ca om cu un IQ superior nici n-are cum !

  Mishteaux doar face subtil … si deloc ilogic : mishto !

  Tu nu esti roman PUR daca nu poti face mishto de de tine si de situatia fara de iesire in care te afli !

  PS: Iti mai spun ceva … romanul face mishto de greselile lui fara a dispera = e un etnic „RELAX” si
  ca sa-l recunost intr-o multime de alte nationalitati … trebuie bai Charlie sa fi atent doar la:

  – Ce face romanul la PAGUBA ?
  – FLUIERA !
  [ceva ultra-specific national romanesc : doar romanul FLUIERA a PAGUBA ! 😀 si se face frate cu orice DRAC doar pentru si pana trece puntea pazita de el , premeditat pacalindu-l ! ]

  😀

  @Charlie TU NU ESTI ROMAN ! 😐

 39. ” romanul face mishto de greselile lui fara a dispera = e un etnic „RELAX” si ca sa-l recunost intr-o multime de alte nationalitati … trebuie bai Charlie sa fi atent doar la: – Ce face romanul la PAGUBA ? – FLUIERA !”

  Chiar nu-im pasa si ce cred atii despre el … romanului …hehehe !

  I love him ! dac nu iubesc romanul pntru alte „defecte” il iubesc pentru usurinta cu care trece prin viata …fluierand ( 🙂 ) a paguba … renuntand la ideologii istoric absurde si facanadu-se FRATE temporar cu DRAC-ul puntilor istorice pe care le trece … analfabet functional … FUNCTIONAL !

  <3

 40. Mistocarul marxistoido/bolsevicoid isi etaleaza in continuare BEST ialitatea spalatului pe creier, de data asta tot cu
  o creatura de genul „zilei de apoi”, eterna lipitoare de pseudonimul meu… Mistocarul e ATEU dupa cum trateaza RELIGIA
  si ANTICAPITALIST dupa cum abordeaza economia capitalista si marxistoid-ideologic prin modul de abordare al amandurora
  intr-un ghiveci ontologic!!! Faptul ca confunda CORANUL cu terorismul islamic vine sa completeze tabloul lamentabil al unei creaturi/clone precum „doru popescu”, „ileana/rollason”, „edelweis”, „neos”, „rene/core/Humoroid”, „tomlin”…
  Minti bolnave de dogma… Dejectia cu miliardul de SCLAVI chinezi „fericiti” in nenorocirea lor spune totul…Nu o sa auzi un securistoid care se autodeclara „roman”, fiind un DUSMAN AL ROMANIEI prin IQ-ul superideologizat, ca o sa spuna altceva la adresa CHINEI BOLSEVICE decat OSANALE ABJECTE MISTIFICATOARE…Tzi Om Ping si Rasputin sunt IDOLII lor…

 41. @mishteaux, Asa este! Da, „analfabet functional…FUNCTIONAL!” Excelent! Vad ca micul inchizitor si-a dat drumul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.