Zid în jurul Rovanei Plumb

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins luni seară cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale pe numele fostului ministru delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb în dosarul „Belina”.

S-au înregistrat 14 voturi pentru respingerea solicitării DNA și 9 voturi împotriva respingerii cererii.

Raportul comisiei urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților, posibil în ședința de marți.

Rovana Plumb a declarat, luni, după audierea sa de către Comisia juridică, că le-a transmis deputaților că este nevinovată.

„Mi-am expus punctul de vedere. Am subliniat faptul în mod expres că sunt nevinovată, referitor la acuzaţia pe care o aduce DNA, de complicitate la abuz în servicu, spunând foarte clar şi ferm că niciodată nu am încălcat legea, în toată activitatea de ministru am tratat cu maximă responsabilitate şi am acţionat cu bună credinţă. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înţelegere ilicită sau nu am ajutat sau sprijinit în premise nelegale vreo persoană”, a spus Plumb, la ieşirea de la audieri.

Aceasta a mai relatat că a subliniat faptul că nu a existat nicio citaţie şi nicio chemare din partea DNA în ceea ce o priveşte şi că a aflat din presă despre acuzaţiile care i se aduc.

„Am parcurs dosarul cu avocatul şi nu există niciun fel de argument care să stea la baza unei astfel de acuzaţii. Cele două HG sunt legale deoarece au toate avizele de la toate ministerele de linie şi de la tot ceea ce înseamnă aparat administrativ, care, conform atribuţiilor de servicu, respectă normele şi prevederile legale. Nu s-a încălcat nicio prevedere legală privind HG 858/2013 care face referire la inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public”, a precizat Plumb.

Întrebată dacă au fost în CExN al PSD şi alţi miniştri care au vrut să-şi dea demisia, Rovana Plumb a răspuns: „Da, este adevărat, din solidaritate, şi pot să confirm: atât doamna ministru Doina Pană, cât şi doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu au spus acest lucru”.

Deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia juridică, a povestit la rândul său ce s-ar fi întâmplat la Comisie.

„S-a făcut o nouă construcţie, o altă apărare din punct de vedere juridic, arătându-se că de fapt nu există acest braţ Pavel, de asemenea, insula Belina nu există, nu este insulă şi drept urmare Legea 213, Legea apelor române, textele din Constituţie nu se aplică în legătură cu aceste bunuri imobile. Aceasta este în mod esenţial schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte apărarea pe care o face avocatul doamnei Rovana Plumb, Rovana Plumb şi colegii săi de partid”, a spus Cupşa, după audierea Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Camerei.

Întrebat dacă această apărare a lui Plumb a beneficiat şi de o expertiză făcută de un expert, Cupşa a precizat că „expertul” a fost preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

„Nicolicea e expertul. Ni s-a prezentat un ortofotoplan unde s-a sugerat că nu ar mai exista acest braţ Pavel de vreme ce este întrerupt, apa nu mai curge, sunt de fapt 3-4 lacuri mici şi, drept urmare, neexistând braţul Pavel, nu mai există nici insula Belina. Acesta a fost un argument pe care dânşii (deputaţii PSD-ALDE, n.r) l-au considerat hotărâtor”, a spus Cupşa.

El a mai arătat că în apărarea Rovanei Plumb s-a invocat faptul că nu s-a încălcat nicio lege în legătură cu adoptarea respectivei HG şi a menţionat că în Comisia juridică s-a discutat mult despre decizia CCR privitoare la imposibilitatea de verificare a oportunităţii unui act normativ.

Explicația lui Nicolicea

Eugen Nicolicea, președintele Comsiei Juridice, a „lămurit”, la rândul său, situația, spunând că braţul Pavel nu mai este apă curgătoare şi că malul s-a mutat, din cauza eroziunii, el arătând că a prezentat în Comisie aceste lucruri „din punct de vedere legal”.

„Deci albia minoră înseamnă între mal şi mal, cu insula (Belina, n.r.) din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – braţul Pavel – atunci malul s-a mutat pe partea ailaltă a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră”, a spus Nicolicea, după şedinţa Comisiei Juridice în care s-a votat împotriva cererii DNA.

Întrebat de presă dacă s-a „redesenat geografia” în acest caz al insulei Belina şi braţului Pavel, Nicolicea a răspuns: „S-a redesenat ceea ce s-a întâmplat la faţa locului, nu geografia. Geografia este ştiinţa care se ocupă cu ceea ce se întâmplă acolo. În decursul apelor, să ştiţi şi dumnneavostră, că datorită eroziunii se schimbă şi cursurile de apă. Corect?”.

Întrebat dacă susţine că braţul Pavel s-a colmatat şi s-au creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea şi că, în consecinţă, nu mai există nicio albie a răului, nemaifiind apă curgătoare, Nicolicea a răspuns: „Nu mai este apă curgătoare”.

Chestionat cum dovedeşte aceste lucruri, Nicolicea a spus că poate arăta şi fotografia zonei.

Solicitat să comenteze acuzaţiile opoziţiei, privind faptul că s-ar fi erijat în avocatul Rovanei Plumb, el fiind preşedinte al Comisiei juridice, Nicolicea a spus că a prezentat lucrurile din punct de vedere legal.

DNA a cerut aviz de la Parlament pe 22 septembrie pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb, pe care o acuză de complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Belina”, faptă pe care ar fi comis-o atunci când era ministru al Mediului.

Este vorba de dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman, iar apoi în custodia Tel Drum și a unei firme controlate de fiul lui Liviu Dragnea.

Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. deci pe seceta, cand apele scad, este rostul de dat tunuri. pagubulul, apele romane,a fost intrebat?

 2. Mare lucru ! Stim cu totii proverbul : corb la corb….! Spune Constitutia ,ca nimeni nu este mai presus de lege ! Aici conteaza cine si pentru cine este facuta legea ! Doar nu pentru un Gheorghe , un Vasile , sau un Ion !

 3. In matematica un zero pus in fata celorlalte cifre nu are nici o valoare, e o nulitate. La fel se intampla si in comisia juridi”ca cu” acest Nicolicea, o nulitate evidenta. De fapt ce sa ne mai miram cu seful Senatului, urmarit penal si cel al Camerei Deputatilor – condamnat penal!

 4. Acum in Camera Deputatilor pierzatorii de vreme votati de mandrii romani voteaza daca Dunarea mai curge sau s-a intors din (Tel)Drum! Nicolicea a facut o expunere „savanta” tip PSD, care s-o salveze pe penala Rovana! Rusine! Uite ce spune Europa despre voi, penalilor!
  „​Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei cere autoritatilor romane sa “revizuiasca legislatia penala cat mai curand posibil” si sa “sustina politic si financiar activitatea remarcabila a DNA”. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat Rezoluția 2188/2017 –„ Noi amenințări la adresa statului de drept în țări membre ale Consiliului Europei”, informeaza site-ul justitiecurata.ro. Întocmită de parlamentarul german creștin-democrat Bernd Fabritius in calitate de raportor, rezoluția critică situația din România, Republica Moldova, Bulgaria, Polonia și Turcia. Rezoluția a fost adoptată in sedinta din 11 octombrie cu 47 voturi pentru, 7 contra și 2 abțineri. Astfel, APCE „solicită autorităților române să: 11.1. susțină o dezbatere publică adecvată privind criteriile constituționale pentru ridicarea imunității parlamentare și să adopte criterii clare în acest sens, respectând recomandările Comisiei de la Veneția;

  11.2. revizuiască legislația penală cât mai curând posibil prin implementarea deciziilor Curții Constituționale care a declarat drept neconstituționale un număr important de articole din Codul penal și din Codul de procedură penală, concentrându-se pe combaterea corupției și abuzul de autoritate prin implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO;

  11.3. se asigure că principiul separației puterilor este respectat de guvern și sistemul judiciar în ceea ce privește competențele parlamentului, evitându-se, în special, legiferarea abuzivă prin ordonanțe de urgență;

  11.4. susțină politic și financiar activitatea REMARCABILA a Direcției Naționale Anticorupție, respectând cadrul legal și necesitatea unei lupte eficiente împotriva corupției și a abuzului de autoritate;

  11.5. asigure respectarea rolului esențial și autorității Curții Constituționale și Direcției Naționale Anticorupție de către partidele politice.” (…)

 5. Da mai, aia din parlamentul rusinii sunt mai cu mot decat restul muritorilor de rand, in timp ce omul simplu merge in fata legiuitorului ca sa raspunda pt fapta sa, aia din parlament au imunitate!!!! Constitutia ne spune insa ca toti suntem egali in fata legii!!!! Aloooo, dracnea, se aude???? Faceti zid ca sa va aparati penalii, hotilor!!!! Nu va plesneste obrazul de rusine, daca sunteti nevinovati macar aveti curajul sa va prezentati in fata judecatorului, dar voi vreti imunitate pt ca stiti ca nu sunteti curati, pai cum e aia imunitate la fapte penale!!!?!!?! Doar in Romania lui dracenea, condamnatul penal, se poate intampla asa!!!! Si mai vreti fara MCV si in Schengen, pana-i cuc si iarba verde, nema!!!

 6. zidul facut pentru apararea deputatei ROVANA PLUMB in opinia unora este ,,amoral,,, neconstitutional si neavenit!!!!!! zidurile pentru apararea reputatiei si demnitatii celei mai hulite PROCUROARE din romania CODRUTA KOVESI este moral demn si patriotic NOI SUNTEM „”D N A””,,,,multumim din inima domnilor SOROS ,,KLEM SI AMBASADORILOR USA ANTERIOR LUI SI IN SPECIAL PRESEDINTELUI WERNER JOHANIS CARE LUPTA PENTRU PURIFICAREA ROMANILOR DE PENALII PSD-ISTI

 7. ..s au schimbat vremurili..erea si firesc sa fie posibila si o schimbare da curs..dunarean ..nimic nu este vesnic ..inca o dovada.

Comentariile sunt închise.