Corespondență de la Chișinău

Ziua unei mari înfrângeri pentru Plahotniuc

20 mai a fost o zi emblematică pentru Republica Moldova. Contrar tuturor percepțiilor grosolan create pe parcursul a 2 luni de zile, Andrei Năstase a intrat detașat în turul 2 al alegerilor din Chișinău, având un scor aproape dublu față de cel al Silviei Radu.
Cel mai surprins de acest rezultat pare să fie oligarhul Vladimir Plahotniuc, șeful Partidului Democrat, care controlează astăzi guvernarea de la Chișinău și deține peste 70% din toate primăriile din Moldova.
Plahotniuc nu și-a manifestat susținerea deschisă pentru Silvia Radu, dar i-a oferit tot suportul mediatic prin trustul său de presă, care cuprinde cam 80% din audiovizualul de la Chișinău. Mai mult, practic toată resursa administrativă din capitală și din suburbii a fost pusă, în aceste alegeri, în slujba Siviei Radu.
Rezultatele au fost însă șocante pentru Plahotniuc: socialistul Ion Ceban a obținut 40,92%, Andrei Năstase a fost votat de 32,12% din chișinăueni, iar Silvia Radu a adunat doar 17,65% din voturi.
Asta după ce prin niște grafice total anapoda, pe care trustul lui Plahotniuc ni le prezenta drept sondaje, toată Republica Moldova a fost pregătită să-i aibă în turul 2 pe cei doi candidați preferați ai oligarhului: Ceban și Radu.
Mai mult chiar, „interpretând datele și tendințele”, unii analiști de la trust se aventurau în prognoze de genul: „Radu poate câștiga din primul tur, iar Năstase se va lupta cu Codreanu și Munteanu pentru locul 3”.
Pe lângă astfel de interpetări, la trustul mediatic al lui Plahotniuc, Năstase a fost linșat de-a dreptul. Timp de două luni toate tunurile au fost îndreptate împotriva candidatului proeuropean, susținut de Platforma DA, PAS și PLDM. Pe final de campanie, probabil din disperare, a fost publicată o înregistrate a unei convorbiri telefonice dintre Năstase și mama sa, acțiune care a stârnit un val de protest și solidaritate cu acesta.
Au ajuns atât de jos pentru că Plahotniuc le-a pus în cârcă acestor indivizi o misiune grea: Năstase să nu treacă în turul 2 nici într-un caz. Iar ei au încercat, prin toate modalitățile posibile, să-și îndeplinească sarcina. De asta au recurs la absolut orice. Mizeria emanată de trustul lui Plahotniuc a fost atât de mare încât la un moment dat o parte s-a întors chiar împotriva lor.
Sigur, ea s-a împrăștiat pe toată campania. Prezența scăzută, de doar 35%, și reticența multora față de Năstase, mai ales a celor care nu au prea avut surse alternative de informare, sunt rezultatul acestei campanii mizerabile. Iar scorul de 17% pe care Silvia Radu l-a acumulat, din postura de politician cu 0,3%, cât adunase în prezidențiale, denotă totuși că 80% din mass-media te poate ajuta, dar doar până într-un punct și dacă nu depășești anumite limite.
O mare înfrângere pentru Plahotniuc
Poate că în afaceri, sau în felul lui Plahotniuc de a vedea afacerile, strategia „cu cât mai murdar joc, cu atât mai bine” funcționează. În politică însă ai totuși de a face cu oameni. Iar strategiile lui Plahotniuc de a lucra cu oamenii au eșuat de fiecare dată.
Parcă însă niciodată atât de dur precum la 20 mai. Mai ales că oligarhul a suferit o înfrângere zdrobitoare și la Bălți, acolo unde omul lui Renato Usatîi a devenit primar încă din primul tur, chiar dacă și acela a fost atacat dur de trustul oligarhului, care l-a susținut pe candidatul socialiștilor lui Igor Dodon, Alexandru Usatîi.
Și chiar dacă Andrei Năstase nu a devenit primar de Chișinău și pornește cu șansa a doua în acest moment, infuzia extraordinară de moral pe care a primit-o dreapta unită după acest rezultat se poate dovedi decisivă, atât pentru turul 2, cât și pentru parlamentarele din toamnă.
Dreapta unită, venită dintr-o postură extrem de incomodă în ajunul scrutinului, lovită din toate părțile și creditată fără șanse, a obținut un scor care se poate transforma într-o locomotivă performantă nu doar pentru Năstase și partidele care îl susțin, dar în special pentru alegători.
Pentru că s-a demonstrat că se poate. După ce două luni de zile li s-a spus cetățenilor că votul lor nu va mai conta, că pot ei nici să nu mai participe la scrutin, că oricum Ceban și Radu sunt în turul 2, iată că ei, prin mobilizare, au demonstrat contrariul. Și încă de ce manieră. Sigur că e mai mult până departe. Dar bazele, și unele foarte solide, s-au pus.
Iar aici nu pot să nu trec cu vederea implicarea absolut exemplară de care a dat dovadă președinta PAS, Maia Sandu, în această campanie. Urmând exemplul lui Andrei Năstase din cadrul prezidențialelor, Sandu a fost extrem de activă, dând dovadă de o solidaritate și dăruire care a surprins plăcut pe toată lumea și reușind să creeze un sentiment de unitate care a făcut posibil un astfel de rezultat pentru opoziția proeuropeană. (Alexandru Cozer)
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.