14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită în fiecare an la 14 iunie, mulțumește donatorilor de sânge voluntari şi neremunerați pentru generozitatea de care dau dovadă. Reprezintă şi o ocazie bună pentru a creşte gradul de conştientizare a nevoii de donare de sânge, astfel încât să se asigure calitatea, siguranţă şi disponibilitatea sângelui şi a produselor din sânge pentru pacienţii care au nevoie.

Zilnic, spitalele şi camerele de gardă au nevoie de sânge. Donarea de sânge este o procedură voluntară, sigură şi uşoară, care salvează milioane de pacienţi în fiecare an.

Un adult are între cinci şi șase litri de sânge. Este posibil ca în timpul anumitor intervenţii chirurgicale laborioase şi complexe pacientul să aibă nevoie de transfuzii de sânge. La fel, după producerea unui accident rutier grav. De asemenea, persoanele care au diferite boli de sânge pot avea nevoie regulat de transfuzii cu diferite componente sanguine.

Fiecare dintre noi să încercăm, măcar o dată pe an, să donăm sânge pentru a ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, gândindu-ne la faptul că viaţa este plină de necunoscute şi oricine poate deveni un suferind a cărui existenta pe această lume depinde de o unitate de sânge. Devenind solidari în a ajuta pe semenii noştri, fără recompense şi fără prejudecăți.

Ziua mondială a donatorului este o oportunitate pentru creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi. Tema globală a Zilei mondiale a donatorului de sânge se schimbă în fiecare an ca recunoaştere a persoanelor altruiste care donează sânge pentru oameni necunoscuți. De Ziua mondială a donatorului de sânge 2024, OMS, partenerii săi şi comunităţile din întreaga lume se vor uni în cadrul temei: „20 de ani de sărbătorire a dăruirii: mulţumim donatorilor de sânge”.

Cea de-a 20-a ediţie a Zilei mondiale a donatorului de sânge este o oportunitate excelentă şi binevenită de a le mulţumi donatorilor de sânge din întreaga lume pentru donaţiile lor salvatoare de-a lungul anilor şi de a onora impactul profund asupra pacienţilor şi donatorilor, informează sursa citată. Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue şi pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge sigură este accesibilă universal, potrivit www.oamr.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Orghici 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.