2022: Bătălia dintre autoritarism și ”autoritarismul respectabil”

Donald Trump a părăsit Casa Albă în urmă cu aproape doi ani. Administrația ce i-a succedat a trecut deja de alegerile de la jumătatea mandatului. Cu toate acestea, actualul președinte al SUA și democrații care îl susțin vorbesc enorm despre Donald Trump. Camera Reprezentanților în componența ei de până acum, dominată de Partidul Democrat, a create o comisie care să ancheteze răzmerița de pe 6 ianuarie 2021 din Washington, iar o mulțime de clipuri video îl acuză pe fostul președintele Trump că avut un comportament criminal și că a conspirat împotriva democrației americane. Campania pentru Congres a democraților s-a concentrate pe susținerea (posibilă doar în SUA din punct de vedere legal) a candidaților radicali propuși de Trump și s-a concentrat pe figura lui Trump însuși. Președintele SUA i-a numit „semifasciști” pe concetățenii care îl susțin pe predecesorul său. Încă puțin și discursurile electorale din Statele Unite ar putea semăna cu cele ale lui Vladimir Putin când vorbește despre Ucraina sau când face aluzie la opozanții săi din Rusia.

Lupta dintre „democrație” și „autocrație”, deviza administrației Biden, se poartă prin aducerea la cel mai mic numitor comun al regimurilor din China, Rusia și Statele Unite, iar acest lucru se face în detrimentul democrației, nu al autoritarismului. Evoluțiile din presa, politica și mediul social media din SUA amintesc mai mult de practici autoritare decât democratice.

 

Retorica aceasta exagerată are un singur scop: demonizarea lui Trump, încercarea de a-l face să pară o amenințare mai mare decât este în realitate. Da, fostul președinte are tendințe autoritare. Însă este frapant cât de leneș este Trump când vine vorba să-și pună în practică autoritarismul. Prostia sa cu ”Opriți furtul” după alegerile din 2020 a fost antidemocratică, însă nu s-a pus niciun moment problema ca această campanie să răstoarne rezultatul alegerilor. Recent, Trump a spus că ”va pune capăt Constituției”, însă erau zero șanse să se întâmple ceva în acest sens”, scrie Sean Collins, corespondentul în SUA al publicației britanice Spiked.

În ultimul an, impactul lui Trump asupra politicii SUA a scăzut semnificativ, însă democrații au fost tot mai obsedați de persoana lui. Trump și-a petrecut aproape întregul an la Mar-a-Lago. Mare parte dintre republicanii susținuți de el pentru Congres au pierdut alegerile. Anunțul său că va candida la președinție in 2024 a fost primit cu plictiseală. Acest om care este ”o amenințare fundamentală la adresa republicii” a încheiat anul 2022 vânzând abțibilduri la 99 de dolari bucata cu el fotografiat în costum de super-erou sau cowboy.

Biden continuă să vorbească despre Trump ca despre o sperietoare, pentru a avea un termen de comparație în raport cu care sa se definească. Am putea spune că este un truc politic . La alegerile din noiembrie 2022, avertismentele lui Biden despre Trump au distras atenția de la inflație, de la infracționalitatea din mediul urban și de la alte eșecuri ale administrației sale. Putem spune că a funcționat, pentru că democrații au păstrat controlul Senatului și au evitat preconizatul „val roșu”.

Însă acest anti-trumpism ține de lucruri care trec dincolo de politica partizană. El oferă baza morală pentru democrați (”Luptăm împotriva fasciștilor, salvăm democrația”). Apoi, oferă mijloace pentru un control mai mare asupra vieții politice și a societății. Democrații  folosesc spectrul lui Trump pentru a-și promova propria marcă de autoritarism – o versiune mai puțin evidentă și mult mai sofisticată decât cea a lui Trump, dar care tot autoritarism rămâne.

Faptul că ei critică ”negarea alegerilor” de către Trump nu face din democrați niște apărători ai democrației. Democrații au susținut că alegerile din 2016 nu au fost legitime, din cauza influenței ruse (iar mulți încă mai cred asta). Biden însuși a criticat noile legi electorale din Georgia și a spus că alegerile de la jumătatea mandatului pot fi ilegitime în acest stat.

Când vine vorba despre alegeri, democrații sunt la fel de conspiraționiști și de anti-democratici ca și cei mai radicali adepți ai lui Trump. În octombrie, Hillary Clinton a pus, preventiv, sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor din 2024. ”Extremiștii de dreapta au deja un plan pentru a fura alegerile prezidențiale și nu fac un secret din asta”. Hillary și prietenii ei duc o campanie numită ”Împiedicați lovitura de stat”, care seamănă îngrozitor de mult cu campania ”Opriți furtul” a lui Donald Trump. Însă să nu ne facem griji, pentru că negarea alegerilor de către democrați este un lucru bun…

Denunțarea lui Trump de către democrați  este un preludiu pentru cenzurarea sau reprimarea celor care nu sunt de acord cu ei. Este o mișcare tipic autoritară – ”dușmanii mei sunt atât de periculoși și de răi, încât se justifică orice măsură iliberală din partea noastră”.

Autoritarismul democraților este mai generalizat și mai plin de cenzură decât tot ce a încercat Trump. În era lui Biden, democrații favorizează controlul discursului de către guvern și corporații, în special în social media. Un sondaj Pew din 2021 arăta că 65% dintre democrați erau de acord că guvernul SUA trebuie să ia măsuri pentru a reduce dezinformarea online, chiar dacă asta limitează libertatea de informare. Doar 28% dintre republicani împărtășeau această viziune.

Biden și echipa lui au aplicat controlul discursului public cu multă pasiune. Administrația a înființat și un Consiliu Împotriva Dezinformării. Acest adevărat Minister al Adevărului a ajuns să fie desființat la scurt timp. Sunt însă informații că acest consiliu a reapărut și monitorizează social media, doar că de aceasta dată din spatele ușilor închise.

Încercările lui Biden și ale democraților de a limita libertatea de expresie trece cu mult de acest Consiliu cu sarcini neclare. Twitter Files arată că echipa de campanie a lui Biden din 2020 a făcut presiuni pentru eliminarea criticilor sau a informațiilor potențial dăunătoare democraților. Echipa lui Biden a încercat să suprime informațiile despre laptopul lui Hunter Biden, cu ajutorul unor foști oficiali din serviciile secrete care spuneau că este ”o dezinformare rusă”. Democrații și-au unit forțele cu serviciile și au susținut înlăturarea lui Trump de pe Twitter, după protestele de la Capitoliu.

Pe măsură ce echipa de campanie a lui Biden s-a transformat în guvernul Biden, a continuat complicitatea cu companiile Big Tech pentru cenzurarea vocilor care criticau politicile anti-covid ale președintelui Bien, precum restricțiile severe și vaccinarea obligatorie. Reprezentanții Big Tech au fost aduși periodic în fața Congresului și au fost criticați pentru că nu cenzurează suficient. Odată cu liberalizarea Twitter de către Elon Musk, politicienii democrați au început să avertizeze Facebook și alte platforme să nu renunțe la cenzurarea ”dezinformărilor”, care pentru democrați înseamnă informații cu care nu sunt de acord. Aceasta folosire a social media pentru a restricționa discursul public ar trebui să ne alarmeze.

În timpul discursului său electoral de la Philadelphia, luminat în roșu și amintind de mitingurile de la Nurnberg, Biden a avut un ton amenințător. Practic, a spus că susținătorii lui Trump (circa 70 de milioane de americani) sunt o amenințare pentru țară. I-a avertizat că, dacă vor exprima opinii asociate cu Trump și republicanii, administrația ar putea să se folosească de puterea statului împotriva lor.

Aceste puteri au fost folosite deja împotriva părinților care au protestat împotriva conducerii școlilor publice. Democrații i-au tratat pe acești oameni ca pe niște teroriști. Procurorul general a cerut FBI și procurorilor să investigheze ”amenințările cu violența” împotriva direcțiunii școlilor și profesorilor. Este un ordin revoltător, menit să intimideze părinții care protestează împotriva unei programe școlare viciate de excese rasiste și de egalitate de gen. Mesajul este dur – ”dacă protestezi, să nu te miri că FBI va veni la ușa ta”.

În discursul de la Philadelphia Biden a mai spus că ”violența politică nu are ce căuta în America”. Însă, din perspectiva mioapă a democraților, doar Trump este asociat cu această violență. Biden nu i-a criticat pe cei care s-au strâns în fața caselor judecătorilor de la Curtea Suprema care au votat împotriva avorturilor. Biden a rămas mut și după tentative de asasinare a unui judecător. Tăcerea aceasta transmite un mesaj – intimidarea politica este acceptată atât timp cât este îndreptată împotriva rivalilor lui Bden. Aici, SUA intră pe un teren periculos.

Putem spune că în SUA se bat două autoritarisme – autoritarismul inacceptabil și grobian al lui Trump și autoritarismul respectabil și „moral” al lui Biden. Însă nu este deloc o bătălie corectă. Biden și democrații au de partea lor forța presei, a Big Tech și a securității statului, fără să mai vorbim despre avantajul guvernării. Democrații intră în viața noastră politică și socială, inclusiv în ce privește limitele libertății de exprimare, iar acest lucru se extinde mult dincolo de ceea ce a încercat să facă Trump. Trump este un autoritar incompetent, însă versiunea democraților este mult mai disciplinată și (din nefericire) mult mai eficientă.

În 2022 a devenit evident că retorica anti-Trump a lui Biden și a democraților este un mijloc de a-și justifica propriile impulsuri autoritare. Apărătorii libertăților și democrației ar trebui să știe mai bine acum cu cine vor avea de-a face anul viitor.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

27 de Comentarii

  1. Batalia dintre candidatul lui Rothschild si candidatul lui Rothschild promite sa fie sangeroasa. goyim, pick a side

  2. US devine statul politienesc care apara democratia minoritatii folosindu-se de votul majoritatii „bine stimulat”.

  3. NATIONAL-SOCIALISMUL HITLERIST era DE STÂNGA. Nazistii americani sunt în Partidul Democrat, nu-n partidul Republican (desi suma de Republicani, între care cretinul de Mitt Romney, crimnal de drept comun, Liz Cheney si toata clica Bush, asemenea, erau si-au si ramas anti-Trump. Nazist, cu alte cuvinte, tot la nazist trage). Trump fiind SINGURUL presedinte al SUA de dupa WW2 care sa nu fi pus la cale-o lovitura de stat într-o tara strina, scop în care sa fi finantat (din banii contribuabililor americani) tot felul de „organisme ne-guvernamentale” pe-afara. Bine-nteles ca nazistilor americani adevarati, demni succesori de-ai lui Hitler, Trump nu le convine. Mai ales ca tot SINGURUL presedinte al SUA care sa fi luat si masuri legislative în favoarea POPORULUI american (amintind ca IMPOZITELE se folosesc, de catre STATUL PROFUND, „DEMOCRAT”, „PROGRESIST” american în scopuri EXCLUSIV MILITARE si de SPIONAJ – lovituri de stat prin toata lumea. ORI, TRUMP REDUSESE SUBSTANTIAL respectivele impozite. De-aia si fiind votat de peste 85 % dintre americani. Pe restul, însa, chemându-l Zuckerberg, Soros, Bankman-Fried …). 6 ianuarie 2020: asa-zisul „raport” e contestat de Republicani, care au propriul lor raport si surse documentare. Tipii promitând ca-l retrag pe-al Democratilor înca din prima zi a noului Congres. Revenind la „previziunile” rusului Medvedev asupra SUA secesioniste-n 2023: unul din motive fiind tocmai evenimentele SPONTANE de la 6 ianuarie 2020. Ca madamei Pelosi (83 de ani) nu-i convine c-a trebuit s-o ia la sanatoasa si demonstrantii i-au devalizat ordinatorul, o priveste. Grav e, însa, ca revolta (legitima) de la 6 ianuarie a fost înabusita-n SUA de catre STATUL PROFUND AL PARTIDULUI DEMOCRAT, al „PROGRESISTILOR”, cu rezultatul c-aceleasi fosile sunt si-azi la comenzi. Reamintind ca si-n România, la 1989, tot c-o mascarada s-a lasat, si tot din partea STATULUI PROFUND (complotist).

  4. ,,Opozitia” kazara (Rothschild modus operandi) ii da credibilitate mascariciului Trump.
    :
    „Un evreu nu a fost creat ca un mijloc pentru alt scop; el însuși ESTE scopul, deoarece substanța tuturor emanațiilor divine a fost creată NUMAI pentru a-i servi pe evrei.” Liderul Chabad Lubavitch, „Marele Rebbe” Menachem Mendel Schneerson

    Donald Drumpf:
    „Singurul [candidat] care va oferi un sprijin real Israelului sunt eu”, a spus Donald Drumpf. „Toți vorbesc, fără acțiune. Sunt politicieni. Am fost loial Israelului din ziua în care m-am născut. Tatăl meu, Fred Trump, a fost loial Israelului înaintea mea.”
    Wilbur Ross, partener de afaceri timp de 24 de ani a fost cel care l-a salvat pe mascarici in 1990 de la faliment cu cazinoul Atlantic. Ross, fost sef la Rotschild Inc Bankruptcy Advise Team, alegerea mascariciului pentru postul de secretar de comert. Fred Trump, tatal mascariciului a fost membru politic al Clubul Madison din Brooklyn, Tammany Hall, cunoscut si sub numele de Societatea Sf. Tammany, Sons of St. Tammany, sau Columbian Order, o masinarie masonica politica democrata din NY, infundata in fraude, coruptie, mituire si clientelism. Crede cineva ca acestui clovn i s-a permis sa castige miliarde fiind un om onest si jucand dupa reguli? Oricine care nu poate ,,vedea” prin acest clown ridicol este un fraier epic.

  5. Practic exista un set de conditii dupa care identifici fraierii societatii actuale, inadaptatii sau cei care au pierdut contactul cu realitatea pe care o percepem prin toate simturile noastre: daca percepi confictele arhetipale gen est vs vest sau stanga vs dreapta ca fiind reale, daca te vaccinezi si consumi pe banda medicamente alopate, daca crezi ca avioanele cu turbina by pass produc condens, daca crezi ca pamantul e plat, daca crezi ca Qnon este opozitie, daca crezi ca n-am iesit in spatiul cosmic, daca crezi in lideri politici si validitatea razboaielor faci parte dintre ei. Setul de conditii e mai complex dar astea sunt destul de des intalnite in asa fel incat sa cuprinda si unele persoane de fata.

  6. Spiked,altadată numit Living Marxism,trebuie sa mai frunzărim si presa progresistă

  7. @ Ileana Rolason….Esti un comentator de top, dar de la un timp faci confuzii groaznice din fandoseala pro-trumpista si opozitia fata de progresismul UE pe care il consideri gresit ca fiind marxist…. Marx nu s – a preocupat de LGBT, de sexul anal ….1. Trump si Biden sunt absolut acelasi drak, sunt papusile Sistemului Mititaro Industrial Securist al SUA. Nu exista Stanga sau Dreapta in SUA …2. Partidul lui Hitler, NSDAP nu era de stanga, nici pomeneala sa fi fost Hitler de stanga. Vezi opera lui Main Kampf….In Germania acelor vremuri Stanga era Partidul Social Democrat si Partidul Comunist, majoritare in Reichstag…. National socialismul lui Hitler a fost conceput de Americani pentru a opri ascensiunea Comunismului in Republica de la Weimar, pentru a poastra puterea in mainile baronilor si militaristilor germani. Cum au procedat?. Au copiat Slogane de stanga, le – au dat nuante nationaliste, zis poporale ca sa atraga votantii patrioti comunisti. Partidul lui Hitler, NSDAP a fost de extrema dreapta si a reusit sa se ridice mimand, furand lozinci socialiste si speculand patriotismul si disperarea nemtilor fata de nedreptatile la care au fost supusi prin Tratatele de la Versailles.

  8. Statul modern masonic joaca in politica la ambele capete. Temele cu adevarat esentiale sunt aproape intotdeauna in afara alegerilor electoratului.
    Din acest punct de vedere trump a fost o mutatie, in genul catarului din fundatia lui asimov.
    Deja bogat deci relativ incoruptibil, selfmade deci astut o personalitate puternica, experienta media telegenica.
    Dar mai presus de toate UN PURITAN de moda veche – nu are vicii, obiective clare si abordare feroce, simplism (o calitate in telepolitica), rezerve de patriotism, EMPATIE (mai tineti minte the basket of deplorables? brrr), VIZIUNE ISTORICA (sua se prabuseste), CURAJ MESIANIC (nu avem dreptul sa rostogolim problema).
    Pentru a rezolva aceasta criza (… seldon 🙂 🙂 ) s-a articulat o alta criza, covidul. Doar in haosul dictaturii medicale a aparut pretextul perfect de a rupe din autoritatea politica si a se instrumenta furtul masiv al alegerilor.
    A se compara si cu scrofilde-sectorul 1, CUM s-a realizat efractia?
    Toata agentura pe mapamond (la noi desantul hartmann, inter alii) tipa ca e terminat.
    Inseamna ca nu e! Doar ca acum STATUL (nu neaparat democratii) va sufla si-n iaurt. Id est si-a turnat glontul de argint.
    ‘Scenariul linear jfk’ nu e insa obligatoriu, de atunci a mai aparut si ‘mutatia-surpriza erdogan’!
    Iar covidul a precipitat algoritmii masonici si a developat multi vectori, acoperiti sau sub acoperire.
    Desi e mai greu, parca e mai multa lumina 🙂

  9. Establishmentul s-a alterat la cap.Aflat în viteza a șasea, îi miroase puterea absolută pe aproape și au turat minciunile cotidiene augmentându-le cu minciuni catastrofale, gen încălzirea carbonatată a sifonării oceanelor acidifiate și catastrofe acoperite cu minciuni ca migrația în masă, fentanylul, genderbelemeaua, voturile tipărite-n China , trimise cu poșta americană direct în birourile electorale și închiderea Keystone.Acu, drept e că sfruntații politminciunii americane sunt moace cu ștaif, cu cravate apretate, mutre studiate, texte standard și behăieli plasate strategic.Sunt potlogari profesioniști, chiar dacă au un decrepit pe pilule atârnat de microfon.Trump, un outsider, credea că politica este despre electorat gen prețuri mici, migrație controlată, locuri de muncă și birocrație pe minimul necesar, dar fraierul nu s-a gândit c-o să-l facă exact ăi de beleau fasolea când îl vedeau.Nu mai e nimic onorabil în ameropolitică demult dar nu trebuie să fii vreun geniu ca să-ți dai seama că realitatea omului de rând nu mai e demult una dintre preocupările”profesioniștilor” dar încă mai există accidente cum a fost și Trump și excepții precum Desantis, dar demșii vor să se asigure că nu vor mai avea astfel de surprize în viitor.Un viitor fără locuri de muncă, cu energie scumpă și un electorat eterogen și fragmentat.

  10. ce nu ai intzeles mai marcovitzy:
    „-democratie ORIGINALA!”
    asa a spus primu democrat al tarii
    ion iliescu acum 33 de ani.

  11. @Ileana Rollason
    evident!
    -de la un timp totul e „de stanga”
    PENTRU CA bolsevicii sint aia care arata unde e drepta……..
    (formal a inceput cu parliamentu republican francez,
    1792,
    alea,alea)

  12. @astrobalamuc
    „evreii ca natzie
    vor fi PROPRIUL LOR MESSIA!”
    -exemplu canonic de explicat notiunea de „haloimis”…..

  13. până recent aveam pentru autodenumiții progresiști doar dispreț, dar, în ultima vreme, văzând-le hidoasele fețe de trădători, încep să mă gândesc la cheițe, zăvoare și gardieni

  14. Vi se pare de multe ori, cind e vorba de „partidul democrat” si de „partidul republican” din State, ca e ca atunci cind priviti doi frati, citeodata chiar gemeni ? (si atitudinea fata de sprijinirea Ucrainei, una dintre cele mai recente dovezi in acest sens, spune multe …) Nimic de mirare, doar au fost creati in aceleasi laboratoare, materialul genetic e acelasi … macar la americani acesti profesori „Frankenstein” nu s-au mai obosit cu alte brizbrizuri, ca prin Europa (comunisti, ecologisti, social-democrati si alte mofturi) … ce sa mai complicam lucrurile, domne ? doua si bune, ajunge si prea ajunge pentru mincatorul de hamburgeri !)

  15. „Responsabilitatea” babelor democrate se vede in orice poza din Ukraina, cea mai mare No Man’s Land dintre doua lumi incomparibile. Viitorul este (deja) feminin: o prostie, doua prostii ! Ai dat-o ca la rugby cu articolul asta.

  16. Incerc -cu permisiunea d-voastra – sa-mi exprim temerea celor care vin dupa noi -conform AUTORITARISM si
    autoritarismul respectabil .Zilele trecute un senator republican (nu folosesc nume pentru a nu face propaganda ) facea bilantzul USA. – In anul 2000 datoria externa era de 5 trilioane ,apoi Ghita sparge 10
    trilioane +, vine Oba. si el in 10 ani alte 10 trilioane + .Acum democratii cu ,,ELECTUL„ in doi ani au
    inscris 7 trilioane + ,la un total de aprox. 32 trilioane si cu un PIB /GDP de 22 trilioane.
    IN aritmetica noastra ramaneasca -NU MAI SUNT LOVELE IN TRAISTA- si sigur ca Medvedev stie el ce stie cu
    razboiul civil.Cu toate ca nu traiesc in USA ,cred ca president TRUMP a fost ales si nu impostorul actual.

  17. @maxtor: eu stau în Franta. În care stânga e demult la putere, si pagubele, uriase. Dreapta nu prea are presa, pe de-o parte, si-are si lideri tradatori (prin „traditie”), pe de alta. Numai ca mai sunt si oameni lucizi si cercetatori seriosi, care-au observat (si-au dreptate) ca stânga se autodecimeaza. Fii atent la genocide: dintotdeauna si peste tot, organizate de STÂNGA si EXTREMA STÂNGA. M-am referit la Hitler si la Revolutia franceza, numai ca exemplele sunt NENUMARATE. Indivii se decimeaza-ntre ei. N-au nevoie de ajutor. Din pacate, dreapta, complice (cf. coalitiile guvernamentale din Italia-Franta-Germania, ba chiar si-n Marea Britanie si SUA, pin care dreapta nu-ndrazneste sa spuna altceva decât Stanga. Trump a facut-o, alegându-se cu proceduri de destituire si presa de stânga a unor MILIARDARI) împotriva lui. Rusia, Revolutia Bolsevica si anii urmatori -Trotzky, adulatul de astazi = un criminal împotriva umanitatii, a carui „deviza” = „împuscati, împuscati, împuscati!” si nu mai departe de România, când proprii „tovarasi” de partid îi epureaza pe social-democrati si „intelectuali” (Ana Pauker). TOTALITARISMUL = întotdeauna STÂNGA (MILIARDARA) zbierând la altii c-ar fi „totalitari” Exemple sinistre (BHL cu seful batalionul SS „Azov”, cui la cui nu scoate ochii, dimpotriva, se plimbau împreuna prin Mariupol): Bernard Henry Lévy, Zelensky, ambii-mbogatiti mai ales din razboaie, lovituri de stat, etc. Robinette si Democratii SUA, la fel.

  18. @axon(I): nu ma cheama « Rolason ». Si nu fac nici confuziile de care vorbesti. Eu fiind dimpotriva, marxista, nu mi-as permite sa-i acuz pe altii de marxism. De « neo »-« marxism », însa, da. « Neo-marxismul » vorbind despre nimic, fiindca tipii, si nu altcineva (adica « socialistii ») au dezindustrializat Europa (începând cu 1981, ba chiar „privatizarea” si fiind una din PRIMELE legi ale lui Mitterand-ATTALI -ultimul, însarcinat s-o aplice) ca sa nu mai aiba «lupte de clasa». DE-MARX-izarea, cu alte cuvinte, a economiilor vestice. Asa ca toata productia europeana, alta data, celebra, a devenit asiatica. Acuma, aceiasi vorbind despre … delocalizari (din cauza de sanctiuni ruse)… în SUA (ca, de! Asia e „comunista”, si China, prima putere a lumii, asa ca n-ar mai fi de nasul lor. Si de clasa muncitoare-n Europa, nici nu vor s-auda. Nu shade mumos. Vezi toate „reformele” suferite de muncitorime, numai ca i se distruga statutul – CF(R)-istii, aviatorii si personalul navigant si la sol … Asa zisii « neo » (fiindca nu sunt marxisti, clasa muncitoare a „mers în paradis”, s-a … „evaporat”, a … disparut), au, într-adevar, drept „obiect de studiu” viata intima a cuiva, care viata nu mai are drepul de-a mai fi si personala, fiindca tipii sed dupa perdea (nevorbind, însa, de dupa ea, ci cu toata trivialitatea). SUA nu-s « securiste », fiindca tipii si-au luat « munca »-n serios (= « ochii si urechile » fiind peste tot. Donald Rumsfeld avea inclusiv propriul lui serviciu de informatii. Germania : NDSAP era de stânga, nu scrie prostii ! Era DE STÂNGA, si-n primii lui ani de cancelar al Germaniei, Hitler s-a ocupat sa creeze locuri de munca (adica, industrie : VOLKSWAGEN e creatia lui HITLER) + conditii de viata decente

  19. @axon : nu ma cheama « Rolason ». Si nu fac nici confuziile de care vorbesti. Eu fiind dimpotriva, marxista, nu mi-as permite sa-i acuz pe altii de marxism. De « neo »-« marxism », însa, da. « Neo-marxismul » vorbind despre nimic, fiindca tipii, si nu altcineva (adica « socialistii ») au deindustrializat Europa, ca sa nu mai aiba « lupte de clasa ». Asa ca toata productia europeana, alta data, celebra, a devenit asiatica. Acuma, aceiasi vorbind despre … delocalizari (din cauza de sanctiuni ruse)… în SUA (ca, de ! Asia n-ar fi de nasul lor, si de clasa muncitoare-n Europa, nici nu vor s-auda. Nu shade mumos. Asa zisii « neo » (fiindca nu sunt marxisti), au, într-adevar, drept « obiect de studiu » viata intima a cuiva, care viata nu mai are drepul de-a fi si personala, fiindca tipii sed dupa perdea (nevorbind, însa, de dupa ea, ci cu toata trivialitatea). SUA ! nu-s « securiste », fiindca tipii si-au luat « munca »-n serios (= « ochii si urechile » fiind peste tot. Donald Rumsefeld avea propriul lui serviciu de informatii. Germania : NDSAP era de stânga, nu scrie prostii ! Era DE STÂNGA, si-n primii lui ani de cancelar al Germaniei, Hitler s-a ocupat sa creeze locuri de munca (adica, industrie : VOLKSWAGEN e creatia lui HITLER) + conditii de viata decente (asta întâmplându-se si-n alte tari vestice, unde patronii le construiau camine muncitorilor si familiilor, gazduite-ntr-un fel de campus, cu magazine pe-aproape. Astea fiind orele « idilice » ale capitalismului înca FAMILIAL.

  20. @axon (II): Hitler (nu te lua dupa ce urla stânga care se AUTODECIMEAZA si DISTRUGE TOT, si dupa aia, îi si ACUZA PE ALTII. Gândeste-te singur, analizeaza si compara). Hitler era de stânga si fiindca REVANSARD. Gresesti de maniera „globala”. Asa zisii « comunisti » -care, de fapt, erau socialisti (comunism = societatea fara bani = „iau ce vreau, de pe rafturile pline”, citeste-l pe Marx), numai ca SUA voiau sa-i declaseze, fiindca urmasii iacobinilor francezi = „egalitate”, care, însa – chiar si pentru iacobinii francezi, FANATICI -, era în munca, femeie-barbat dpdv al conditiilor de civilizatie si-al salariilor, ba chiar si ca forma de executie, fiindca iacobinii ghilotineaza cu nemiluita si femei -, nu gaselnitele de azi femeie = barbat, adica se pot „casatori”. Pentru iacobinii francezi, femeia având mai degraba dreptul la moarte, în loc de casatorie), urmasii iacobinilor francezi, asadar, „comunistii” = nici pe departe sangvinari ca primii (în ciuda eforturilor „cercetatorilor” … americani de-a-i face cu tot dinaindsul „des sans-culottes”, si numai din perversiune, ca bataie de joc de ultimii). Revenind si-n schimb: national-socialismul nici pomeneala sa fi fost « opera » americanilor. A fost a francezilor, daca vrei un „model” (ispasitor). Clemenceau l-a « construit » pe Hitler, pe fundalul Tratatului de Pace de la Versailles, 1918-1919, prin care Germania (care nu pierduse WW1, de fapt, fiindca, militar, nu capitulase si nimeni nu intrase-n Berlin, etc.), era obligata la desbagubiri uriase de razboi si era si multilata teritorial. Hitler opreste inflatia uriasa din tara. Si devine iubit cu fanatism DE FEMEI, în primul rând. Clemenceau, SOCIALIST, si el, îl construieste pe Hitler (sosia lui însusi, cu alte cuvinte), si prin halul în care vorbea de si umilea Germania. Adorat de stânga franceza, Clemenceau (pe care-ntr-un film îl joaca Jean Gabin), fiind, de fapt, un criminal de mase.

  21. In prezent avem un fascism cu arome babiloniene, latent si ocult in lume, deghizat in Democratie, perpetuat de o Cabala ca un grup de persoane unite in mod discret care planuiesc sa distruga ordinea naturala, paradigma sociala, tehnologica si genetica din societatea umana si biosfera terestra si sa le manipuleze in sensul dorit de ei. Cabala si-a creat propria opozitie cu mult inainte ca unii dintre noi sa incerce sincer sa o expuna sau macar sa vorbeasca despre ea. ,,Bataliile” din articol sunt strategii diverse de diversiune/camuflare a ceea ce se intampla cu adevarat important care s-au uzat si au devenit deja-vu huhu

  22. @axon(III): În transee-n WW1, Clemenceau (medic si personaj demn de dr. Freud), VEDEA cum soldatii francezi se chinuiau spre a-i muri-n brate, numai ca, REVANSARD – Imperiul German se proclama-n Sala Oglinzilor de la Versailles, dupa ce Napoleon III li se preda prusacilor în razboiul din 1870-1871 -, îi împinge la sacrificiu, numai sa se razbune, EL, PERSONAL, pe Germania care-ndraznise sa-nfrânga Franta, sa-i ia Alsacia si Lorena, si sa se proclame Imperiu, si-nca la VERSAILLES. TOATE, la Clemenceau (si la Hitler) fiind RANCHIUNI PERSONALE. SUA n-au nici o legatura. Cauta, pe de alta parte, NDSAP, PARTID DE STÂNGA, ORASENESC, MUNCITORESC. Asa definitindu-l reformele si, mai târziu … „reformele” (= lagarele de concentrare, exterminarile, „progresismul” Ghetto-uri revenind în forta, ba mai si « câstigându-si litere de noblete », din cauza de le Corbusier, si-acuma, Michelin, « papi » ai arhitecturii urâtului, a stângii). Plus ca Hitler începuse ca ANARHIST (atentate). Ori, ANARHIA = EXTREMA STÂNGA (Trotzky si H. Ori astazi, regimul de la Kiev) Dreapta = PAMÄNTUL TARII, RELIGIA, TRADITIA, „legea si ordinea” (ARMATA. UNIFORMA. CASTELE SOCIALE. Femeia = venerata si „romantica”, numai ca SUB TUTELA tatalui, si dupa casatorie, a sotului. Fara a avea dreptul de-a merge la scoala, exersa o profesie, etc. WW1 emancipând-o. Femeia infirmiera. Care, prin asta-si câstiga si dreptul de vot. HITLER „promoveaza” si el femeia (din narcisism. Femeile din Germania-l adulau. Leni Riefenstahl îi dedica tipului adevarate epopei cinematografice „nibelunge”), însa înlocuieste institutiile – fragile, cf. si Imperiul prabusit ca un joc de carti în WW1 -, Germaniei prin NDSAP. ps: am probleme cu ordinatorul. Nu-mi inventariaza trimiterile. Si însemnarile mele au si sectiunea (IV), pe care sa-ncerc s-o public, fara garantia rezultatului.

  23. Ce prostii spui astrobalamuc despre nazistul American etnic German Fred Trump tatal lui Donald. O vreme el a fost chiar fuhrerul nazishtilor Americani pus in functzie de Hitler personal. Tot Hitler a finantzat afacerile familiei Trump folosind pentru asta Deutzke Bank pe care familia Trump o foloseshte shi azi. Asta evident nu inseamna ca democratzii nu au shi ei nazishtii lor inclusiv Biden shi Kennedy dar nu-l mai nedreptatzi pe fuhrerul Fred Trump. De altfel prin Washington DC s-a strigat deja „Heil Trump !” iar pe internet unul semneaza deja „Heil Biden !”.

  24. @axon(IV): „Specialitatea” stângii dintotdeauna si de pretutinderi fiind, de altminteri, COMPROMITEREA INSTITUTIILOR STATULUI, HAOSUL, ANARHIA – vezi si acuma, cu de la SUA-Comisia Europeana si tarile din subordine citire, povestea „casatoriilor” LGBT, generând o filiatie imposibil de stabilit, daca nu prin ADN, etc -= „bucurie” pentru medici, în cazul unei boli orfeline ori genetice a copilului + femeia-sclava, pentru ca „mama purtatoare” a unui fat contra-cost, îsi transforma corpul în obiect repetând acelasi lucru la infinit (ca tot ziceam ca „Marx ar fi … „mort” . „Progresismul” legitimând, asadar, sclavajul. În traditia Mariei Thereza a Austriei care, si ea, dar la alta epoca, a purtat 24 de sarcini). Citeste „Tehnica loviturii de stat”, a unui anarhist, si el, si de geniu, Curtio Malaparte. O sa te lamureasca si privind zilele fierbinti din decembrie 1989, în România. ps ma scuz pentru cvasi-repetitia lui (I), însa fara cifra romana, mai sus. Deruta din cauza, inclusiv, de blocaj al ordinatorului. Ataca informatic nereusit, de fapt, asupra lui. Fârsit.

  25. In mod normal ambele variante se numesc mai simplu DICTATURĂ,. Ceea ce la un moment dat va diviza cel puțin societatea,.. de nu o va arunca in aer cu actualul sistem politic cu tot,..doar cu două mafii,..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.