2022: Decăderea Germaniei

La finalul lunii februarie, la câteva zile după invazia rusa în Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că a venit momentul unei schimbări istorice (Zeitenwende). A fost un discurs foarte lăudat. Scholz părea să semnaleze că Germania va trebui să-și schimbe calea. Nu mai putea depinde de gazul din Rusia și nu mai putea crede că pacea din Europa va fi permanentă. Era timpul ca Germania să se trezească la realitate. Trebuia să-și adune forțele și să investească în armată.

Zece luni mai târziu, curajul și hotărârea din discursul Zeitenwende au dispărut”, scrie jurnalista Sabine Beppler-Spahl, pentru Spiked.

În vară, comentatorii se întrebau ce face oare Germania pentru a îndeplini promisiunile lui Scholz. Spre exemplu, cum își îmbunătățește capabilitățile defensive? De ce se mișcă atât de greu cu sprijinul pentru Ucraina? «Scholz a fost omul momentului cu discursul sau Zeitenwende, însă nu a făcut nimic semnificativ pentru a urma liniile acelui discurs», scria un comentator, în luna septembrie.

Firește, situația în care se află acum Germania nu este vina guvernului de coaliție al lui Scholz. Angela Merkel a fost cea care a decis închiderea centralelor nucleare germane, în 2011, și a făcut ca Germania să fie și mai dependentă de gazele din Rusia. Nu Scholz, ci Merkel a deschis calea spre penuria de energie de astăzi și spre criza economică ce rezulta de aici.

Iar Germania este într-o criză economică gravă. În mai, Germania, care a fost mult timp un mare exportator, a înregistrat deficit comercial pentru prima dată după 30 de ani. În noiembrie, inflația a ajuns la recordul de 10%. Creșterea PIB-ului în 2022 este de doar 1,6%. Se estimează că economia se va contracta cu 0,6% în cursul anului 2023, mai mult decât în orice altă țară din zona euro.

Actualul guvern nu face niciun serviciu Germaniei. Guvernul Scholz nu a luat-o pe alta cale, ci a continuat drumul predecesorilor săi. Continuă să respingă energia nucleară. Are o linie dură împotriva schimbărilor climatice, însă își redeschide centralele pe cărbune.

Guvernul nu reușește să reducă dependența Germaniei de regimurile autoritare, în ciuda faptului că este mai puțin dependența de Rusia. China este un caz școală. În setembrie, vicecancelarul Robert Habeck s-a lăudat că Germania va adopta o poziție mai dură față de China. «A trecut vremea naivității în relația cu China», a spus el. Însă Germania este și mai dependentă de China decât a fost față de Rusia. De aceea, nu a fost o surpriză că, la câteva săptămâni după declarația lui Habeck, cancelarul Scholz a întreprins o vizită oficială în China și a fost primul lider care a făcut asta după ce Partidul Comunist i-a permis lui Xi Jinping să fie președinte pe viață.

Sau să luam cazul Qatarului. La Cupa Mondială din această iarnă, ministrul de Interne Nancy Fraser a purtat o banderolă pe care stătea scris ”One love”, un protest la legile din Qatar care îi reprimă pe homosexuali. Cam în aceeași perioadă, în noiembrie, guvernul german a semnat un contract pe 15 ani pentru gaze naturale lichefiate din Qatar. Ipocrizia era evidentă. «Germania a câștigat Cupa Mondială la duble standarde», a fost unul dintre titlurile din presa germană.

Nu este de mirare că încrederea de care se bucură guvernul Scholz a scăzut la un nivel record. Un sondaj din luna decembrie arată ca 63% dintre germani nu sunt satisfăcuți de prestația guvernului. Alte sondaje au arătat că, dacă ar fi organizate alegeri, guvernul ar pierde majoritatea parlamentară.

Incapabil să facă față propriilor probleme, coaliția a început să atragă atenția asupra amenințării teroriștilor de extremă dreapta și a populiștilor. Această bătălie împotriva valului extremei drepte este unul dintre puținele lucruri care arată că guvernul are un scop. În decembrie, ministrul Justiției a anunțat că au loc raiduri în întreaga țară, la adresele unor suspecți de terorism. Au fost arestați 23 de oameni, acuzați că ar fi planificat un atac armat în Bundestag. Printre cei arestați este și un fost deputat al partidului Alternativa pentru Germania. Asta i-a făcut pe câțiva politicieni ai puterii să ceară scoaterea partidului în afara legii. Iar toate aceste apeluri vin pe fondul creșterii în sondaje a Alternativei pentru Germania.

Acum puteți înțelege de ce unii alegători se îndreaptă către Alternativa pentru Germania. Anul acesta a redus mult din autoritatea liderilor Germaniei. A scos în evidență automulțumirea lor și limitele viziunii lor asupra lumii. Din acest punct de vedere, 2022 pare într-adevăr un final de epocă. Pentru a deveni un punct istoric de cotitura, un Zeitenwende, ar trebui însă ca actualele elite expirate să fie înlocuite de oameni total diferiți”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31

28 de Comentarii

  1. Germania, cea mai mare curva a istoriei! Suge și de la americani și de la ruși! Va veni vremea dreptății!

  2. Europa a fost adusa in situatia actuala de americanii si cei din EU, care au incurajat crimele facute de Zelenski si asta este doar inceputul, pt. ca ce ne va astepta in urmatorul timp, va fi catastrofal.

  3. In primul rind tin sa urez tuturor cititorilor acestui onorabil ziar ( si in primul rind forumistilor – in frunte cu autorul acestui articol ) un firesc LA MULTI ANI . Dar si PACE , SNATATE si mult dorita PROSPERITATE .

    Germania a decazut , vedem bine . Germanii pragmatici au mizat pe combustibili ieftini politic ( pleasca ) pentru a maximiza profitul iar fatza de noi – prostimea europena – propagindu-si fals ingrijorarea , punindu-se in fruntea Campaniilor de anti – poluare si Incalzirea Globala .
    Odata cu distrugerea conductelor internationale de gaz moka Rusia – Europa via Berlin , Germaania s-a trezit la realitatea inconjuratoare .
    Economia Germaniei se va reabilita pe spatele aceleeasi prostimi europene asadar 2023 va fi inceputul sfarsitului UE.

  4. Germania exporta in 2021 de zece ori mai multe autoturisme in China decat in SUA…E normal ca Germania sa depinda de China. Azi, China este primul producator mondial de panouri fotovoltatce, invertoare fotovoltaice….Romanii din Anglia, Germania spun ca ei cumpara fotovoltaice din China pentru ca cele englezesti sau germane sunt facute tot in China si sunt mai slabe decat cele facute de Huawei….Apoi, cum sa de inarmeze Germania daca nu are petrol si gaz, de unde otel pentru tancuri? Gazul si petrolul se gasesc in Qatar, Algeria, Azerbagjan, Arabia Saudita, Iran, Rusia, Venezuela care sunt toate poreclite Autocratii si prietene ale Rusiei……Pai d – aia vrea Occidentul cu orice pret distrugerea Rusiei !!! Pentru ca fara Rusia, toate tarile pomenite raman fara aparare, reintra la discretia occidentului.

  5. Decaderea Germaniei a inceput cu patzakina merkeloasa si cu ideea ei traznita de a napadi Europa cu toate ciurucurile umane musulmane asiatice si africane, venite la pomana cu predilectie in Germania.
    Tot de la ea a inceput si politica de dependentza qvasitotala a Germaniei fatza de resursele energetice rusesti. De la pupaturile ei in bot cu putinantropul, lasandu-i prostului impresia ca daca robinetul este la el, Europa va sta drepti in fata lui. Politica irationala si total paguboasa fata de un imperiu bine stiut ca agresiv, cu pretentii teritoriale si de hegemonie politica……[Rumburak]

  6. Buna ziua,
    Pana la acest articol am recunoscut profesionalismul domnului reporter, insa aici analiza dumneavoastra este subiectiva si imi permit sa va contrazic chiar daca si eu mi as dori ca ceea ce semnalati sa se si materializeze. Ca un mic tips, politica de stat a Berlinului in materie de promovare a intereselor statului este construita pe patternul conducerii concernului Krupp, in care la loc de frunte il au serviciile de spionaj externe ce sunt deosebit de agresive, loaiale si decise sa compromita, cumpere, distruga decidentii politici, conducerile serviciilor de spionaj sau contraspionaj, sunt identificate si recrutate persoanele ce pot manipula opinia publica de o maniera favorabila distrugerii si mentinerii in stadiul de inferioritate a industriei nationale – adica inlaturarea competitorilor- si asta o fac nu de pe azi de pe maine, ci in mod calificat pe termen mediu si numai dupa aceia, apar in reflectoarele publicului asa numitele vizite comerciale la care faceti referinta.
    Ca un mic argument la cele sus mentionate, poate ca ar trebui sa faceti putin research la fabuloasa carte intitulata Armele lui Krupp, publicata de Editura Politica din perioada 1970-1971, unde sunt relevate cele sus mentionate, cu stima !!

  7. Nici ceea ce vezi și auzi nu crezi ??.Ceea ce probabil știi, incontestabil economia germană a fost locomotiva europei,, restul nu prea contează, eventual englezul, care a ieșit prostește, acu regretă..De gazul rusesc profita și era conectat nu doar germania ci printre alții și romania. Teoria cum că era locomotiva doar din cauza gazului rusesc e o prostie..După Angela a venit cornutul ăsta, olaf, foarte probabil pus de licurici. Deci era pe traseul sancțiunilor inainte de 24 februarie,.. Curios nu ?? La un moment dat totuși a priceput cum de fapt se sinucide și a inceput să dreagă busuiocul. Dar licuriciul i-a tăiat macaroana aruncând in aer, sau apă NS2, care era vital nu doar germaniei..Acu europa este toată in situația germaniei,..UE la presiune americană a făcut tâmpenia cu liberalizarea prețurilor, atunci când de fapt te lipsești de surse,..Acu se chinuie cu plafonarea, tot prostește..Era clar că fără rusia, nu doar germania, ci europa intră in recesiune economică cu falimente in lanț și crize de care incă nu a cunoscut lumea.. Deci urmează ca frumușel, cu toții europenii să bată la ușa lui Putin, cu cenuse-n cap și să ceară iertare des..

  8. Prima putere economica ce are un interes direct in a submina inteligent economia Germaniei, este SUA.
    Ca cea mai mare putere economica a lumii, SUA, vad cum se apropie agresiv de pozitia lor, atit China cit si Uniunea Europeana.
    Daca in raport cu China nu au prea multe pirghii pentru a o incetini, in raport cu UE au o gramada de pirgii, mai ales ca le-a venit ca o manusa razboiul din Ukraina.
    SUA vor face totul pentru a prelungi ( sper ca nu si a extinde) conflictul din Ukraina, prostimea de la Bruxelles facindu-le jocul, americanii cistiga miliarde de dolari .
    Am apreciat tot timpul ca Uniunea Europeana este o constructie politica frumoasa, dar acum ma tem ca timid incepe declinul ei !
    Sper sa ma insel !

  9. A fost odată Germania!…A fost mult timp locomotiva europei! …dar se pare că era locomotivă cu aburi!…vă spune unul care a trăit ceva timp acolo ,acum la ora actuală n-ași recomanda nimănui să plece și să trăiască acolo!…în special în landurile vestice la granița cu Belgia,Olanda, Franța…
    În sfârșit vă urez tuturor forumiștilor acestui site un călduros „La Mulți Ani ” sănătate si PACE!…

  10. @ Mihnea/Ințeleg că aveți o perspectivă putin diferită față de mine (alt cititor fidel al acestui jurnalist) și vă mulțumesc pentru recunoașterea profesionalismului autorului chiar si atunci cand nu sunteti de acord cu el. Este important să ne exprimăm opiniile și să avem o dezbatere respectuoasă, în special în materie de politică și afaceri internaționale. Voi ține cont de sugestia dumneavoastră de a cerceta cartea „Armele lui Krupp” pentru a înțelege mai bine perspectivele dvs. și vă mulțumesc pentru recomandare. Personal îmi doresc să vă pot oferi un răspuns mai detaliat după ce voi lectura această carte.

  11. Unde sunt cele 700 de tone de aur , vezi Doamne , gasite de AMERLOCI in zona lor de INFLUENTA ??? Si toti SAVANTII germani care si-au batut joc de EXISTENTA umanista ??? Cum de nu i-au condamnat amerlocii ??? dAR I-AU GASIT DUPA ANI SI ANI !!!

  12. La multi ani tuturor celor ce traiesc si simt romaneste! Romania prima data, sau prima data romanii si Romania!!!!

  13. O alianță Rusia – Germania este scenariul de groază pentru cei care căpușează la vârf America devenită un mare kibutz.
    dfe ce credeți că Germania este obligată să mențină trupele americane pe teritoriul ei din 1945 și până în prezent ?
    Rusia cu resursele ei materiale și Germania cu valorile ei intelectuale, reprezintă cea mai piternică alianță , dar evitând-o prin toate mijloacele pe asta, una benefică omenirii, iudeoFEDeria americană i-a aruncat pe ruși în brațele Chinei, o alianță ce le va veni de hac și lor, dar și nouă europenilor, mai repede decât cred unii. Păcat !

  14. „Un sondaj IRES publicat pe 29 decembrie ne spune că guvernatorul Băncii Naționale a României este personajul care se bucura de cea mai înaltă cotă de încredere în țară – 34% dintre romani au multă și foarte multă încredere în Mugur Isărescu. El este urmat de președintele Kalus Iohannis, cu 21%, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu 21%, și premierul Nicolae Ciucă, cu 19%. Întrebați despre direcția în care merge țara, 76% dintre respondenți spun că mergem într-o direcție greșită, iar 22% spun că direcția este bună.”
    Hai că ăștia de la IRES sunt mai deștepți decât credeam eu :
    Păi dacă astea sunt „vârfurile” care conduc Țara asta și ea merge ca …pișatul boului,( 76 % într-o direcție greșită !, o spun aceiași respondenți ), care-i concluzia ??

  15. Povesti de adormit postacii, Germania depinde strict de geniul tehnic german, germanii sunt un popor cu un dat innascut pentru progres in orice domeniu, intrebati-l pe akademik Marga care il tot studiaza de 50 de ani,filosofic

  16. Este clar pentru oricine gandeshte ca la sfarshitul razboiului va exista o singura tzara numita Rusia. Chiar shi daca criminalul nazist nebun Zelensky cashtiga dupa ce il va ucide pe Putin se va muta la Moscova shi tzara de la Lvov la Vladivostok se va numi Rusia. Indiferent cine cashtiga acea tzara mare care va include actuala Rusiae shi actuala U-Kraina va fi agresiva shi va continua razboiul impotriva vecinilor, prima victima atacata deja va fi Polonia. Preferabil ar fi sa cashtige Putin mai putzin agresiv decat criminalul nazist nebun Zelensky dar nici Putin nu va putea sa nu ii pedepseasca pe cei care i-au amanat victoria shi cauzat mari pierderi: Polonia, Germania, Anglia, etc. Daca nu ii va pedepsi Putin chiar victorios va fi inlaturat de la putere shi altzii vor face ce ar fi trebuit sa faca Putin inca de la inceput: Sa foloseasca armele nucleare. Criminalul nazist nebun Zelensky a spus deja clar ca nu se va opri dupa ce va ucide totzi Rushii fie ei din Moscova sau Vladivostok shi de asemenea a spus clar ca urmeaza alte natziuni: Polonia atacata deja, Iran, China, India, etc. la abatorul pe care el l-a inceput in Donbas.

  17. Energia nucleara nu este o solutzie pentru Germania pentru ca Israelul shi SUA ii interzic sa o foloseasca. Centrala nucleara Cernobal a fost sabotata de Mosad shi Germanii stiu bine ca atentate similare erau planuite de Mosad shi in Germania. Germania nu are voie conform tratatelor dupa WW2 sa imbogatzeasca uraniu deci centralele nucleare inca in functzie depind de uraniul importat din Rusia. Din SUA nu se poate importa chiar shi la pretzul de 10 ori mai mare decat din Rusia caci o lege American inca in vigoare interzice exportul de uraniu. Francezii au cerut abrogarea legii doar in cazul Germaniei care nu are voie sa imbogatzeasca uraniu dar Americanii au refuzat. In plus desheurile nucleare trebue reciclate tot in Rusia singura tzara capabila deocamdata sa recicleze desheuri nucleare. Proiecte inca nefinalizate sunt shi in Frantza shi Romania. Situatzia e similara cu hidrocarburile pe care Germania nu le are dar ar putea prepara hidrocarburi sintetice dupa metoda pentru care chimistul German Haber a luat premiul Nobel dar iar nu poate caci ii interzic Americanii care au furat shi transportat in SUA uzinele Germane producatoare de hidrocarburi sintetice.

  18. Din motive istorice ( și economice) Germania se bucura de o atenție specială din partea „resetatorilor” . Dacă ” unealta” Merkel, deși singură a reușit să aplice metoda ” soros” de distrugere a unui popor , acum cu tot guvernul ” globalist-” soarta e pecetluită…..

  19. Cine i-a pus sa traga conducta exclusiv de la Putin. Smecheri s-au crezut asa au si ajuns. Cu funia la gat.

  20. He,,he..he,,Ce fete de ,,progresisti,,bre,,Nu dataua ultimum bocanc de la cel mai mic soldata rusnac pe toti scarbosii aia de poponari europeni.Puteti sa dati miliarde bre.Tparita mere bre no ? He..he..he..Numai ata stiti bre,Sa furati si sa prostiti oamenii.Mari hahalere bre,Mari.

  21. Departe in lumea viselor traieste 99% din populatia globului. Va amintiti de individul cu netul prin sateliti pentru ukraina? El a spus destul de tare, citez „saca vrem sa avem o viata normala, obligatoriu trebuie sa uitam lectiile predate de altii(globalistii) invatate de cetateni dupa anul 2.000 si sa ne luam viata in propriile maini! Fiecare va avea viata cum o doreste fara ura sau violenta”! E pe pagina lui de facebook si cu ceva lux de amanunte pentru a intelege ce inseamna globalizare sau efectul de turma manipulata prin minciuni in diferite scopuri globale.

  22. Si-au taiat singuri craca de sub picioare si Germania su UE cu ‘energie verde’ care ia-o de unde nu-i si gaze rusesti, ca o singura sursa. Isi merita soarta merkeleasca care a inchis preventiv prevazatori termocentralele pe carbune si centralele nucleare.

  23. Germania a fost si este cuibul khazarilor illuminati. Rasism, ura, indiferenta cruda fata de restul omenirii. Politica la suprafata e pentru gura casca. Germania e si a fost pentru Germania si mai mult decit atit a exterminat oameni nevinovati in nestire. Traim in vremuri de razboi silentios cu arme silentioase care ucid in mod eficient. Cine sint criminalii care ucid cu manusi ca sa nu isi pateze miinile cu singe? Pentru Romania Germania a fost si este dusman crud si nemilos. Austria este extensia germaniei acelasi neam teutonic rece, crud, nemilos, parsiv. Din fericire caderea germaniei e logica si de asemenea uniunea europeana care e experiment nazi al germaniei va cadea. Rusia va ataca Germania in noiembrie 2023 pentru ca imbirligatura ucraina e mina germaniei.

  24. Daca usa nu face fata singura chinei si rusiei,de ce ar vrea daramata germania,ca aliat?nu cumva sa puna ukraina in locul ei?o simpla intrebare!pe termen lung ar fi o mutare buna,cred!

  25. Cică ,,Germania trebuie să se trezească la realitate.
    Trebuie să-și adune forțele și să investească în armată”

    Când toate țările se înarmează, înseamnă Lipsă de Prietenie între popoare.
    Risipă colosală din banii publici = sute de miliarde, numai în Europa,
    la nivel mondial peste 1000 miliarde de dolari aruncati anual pe înarmare.
    Când toate țările se înarmează, dau de înțeles că au rămas cu mentalităti de
    războinici primitivi, tribale, dar cu arme moderne, mai distructive.
    Când toate țările se înarmează, văd dușmani peste tot,
    și se pregătesc mereu de război,
    Ei organizează crize economice, si niciodată nu au pus capăt la nimic,
    ei vor să îndoctrineze noile generatii de tineri în spirit de supus al sistemului,
    sau de războinic, rasism.
    Armatele sunt create pentru a proteja sistemele existente, NU oamenii.
    În viitor, o umanitate CU ADEVĂRAT Educată nu va mai tolera
    războiul.

    Cei ajunsi la putere sunt obsedati să-si păstreze sistemul, puterea,
    controlul, teritoriile, averile, sclavii…
    si dacă se poate să-si perpetueze dinastia la putere, secole.

    Goana după Resurse a început odată cu invaziile europenilor
    pe pământurile altor popoare Native din Africa, America de nord
    America de sud, Australia, Siberia, etc…

    Toti trăim pe aceeasi planetă,
    dacă naţiunile s-ar fi unit cu adevărat
    şi ar partaja resursele în mod echitabil pentru toti oamenii
    ele ar putea să menţină un nivel de durabilitate…dar
    să-i susţină cu adevărat pe oameni, şi nu băncile şi afacerile
    unor escroci, speculanți, oligarhi obsedati de îmbogătire .

    Doar într-o lume în care toate resursele planetei
    sunt considerate ca moştenire comună a tuturor oamenilor
    de pe Pământ, putem spune cu adevărat că
    există viaţa inteligentă pe Pământ.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.