
Ziua Poliției Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creștină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior și pe actualul drapel al Poliției Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliției Române, www.politiaromana.ro.
”Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor), iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIȚIE”, indică site-ul menționat.
Agia era instituția care avea atribuții polițienești în cele două Principate Române, până la Revoluția din 1848, și funcționa în capitalele București și Iași, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească care, potrivit ‘Dicționarului Explicativ al Limbii Române’, desemnează comandantul pedeștrilor însărcinați cu paza orașului de reședință, iar ulterior șeful agiei.
Primul drapel al Agiei era confecționat din mătase de culoare galben-crem și înfățișa, pe o față, un chenar de aur cu o ghirlandă tot din aur, în interiorul căreia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte de culoare verde. Ghirlanda era timbrată cu o coroană regală, în spatele ei încrucișându-se tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puști, topoare, tobe. Sub acvilă se afla o inscripție, care atesta realizarea acestui drapel, iar sub această inscripție se afla o balanță. În colțurile din partea superioară erau ilustrate luna și soarele. Pe cealaltă față a drapelului erau ilustrate aceleași obiecte, cu excepția interiorului ghirlandei, unde era înfățișată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Acest steag al Agiei i-a fost înmânat, în 1822, de Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Țării Românești (1822-1828), Marelui Agă, Mihăiță Filipescu, șeful poliției din acele vremuri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București, moment ce a marcat legalizarea funcționării acestei instituții. Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliție și astfel a fost creată Poliția din Capitală, cu atribuții asemănătoare celor actuale. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei, căruia i se subordonează Guardia municipală, se menționează pe site-ul amintit mai sus.
Competențele poliției au fost extinse începând cu Legea de organizare a poliției, emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929).
Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înființează Miliția, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînființează Poliția Română ale cărei competențe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 și prin Legea 218 din 23 aprilie 2002, indică, de asemenea, site-ul www.politiaromana.ro.
În prezent, organizarea și funcționarea Poliției Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că ”Poliția Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne și este instituția specializată a statului, care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii”. Ziua Poliției Române a fost instituită prin articolul 49 din prezenta lege.
Și în 2025 sunt organizate în țară numeroase manifestări dedicate Zilei Poliției Române.
Cu prilejul sărbătoririi a 203 ani de atestare documentară a Poliției Române, în perioada 20 – 26 martie 2025, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui organizează diverse activități și manifestări destinate comunității în care trăiesc și își desfășoară activitatea, prin care își doresc să sărbătorească profesia de polițist și importanța acesteia pentru comunitate, după cum se menționează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, din 19 martie 2025. La Vaslui, mai mulți polițiști din cadrul structurilor de pregătire profesională, acțiuni speciale, investigații criminale, poliție rutieră și ordine publică au organizat la 20 martie 2025 o activitate preventiv-demonstrativă prin care au dorit să prezinte liceenilor modalitatea de conducere a autospecialelor de poliție, în timpul misiunilor operative. Evenimentul s-a înscris în seria de activități educative organizate pentru elevii de liceu cu ocazia Zilei Poliției Române.
La 21 martie 2025 a avut loc o demonstrație de pregătire a polițiștilor, în domeniul tragerii cu armamentul din dotare, în poligonul interior al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, din cadrul Bazei Sportive ‘Dinamo Oradea’, din municipiul Oradea. Tot la Oradea, la 25 martie 2025, între orele 10.00 și 13.00 are loc evenimentul Ziua Porților Deschise, dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în curtea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
La 25 martie 2025, în intervalul orar 10.00 – 14.00, în Piața Habermann din municipiul Sibiu, polițiștii sibieni vor fi prezenți cu standuri expoziționale de tehnică folosită în activitățile curente, un atelier al polițiștilor Serviciului Acțiuni Speciale, demonstrații de dresaj canin și ateliere de educație rutieră, inclusiv laboratorul mobil de educație rutieră, precum și un laborator criminalistic mobil de ultimă generație folosit pentru realizarea unei cercetări eficiente la locul comiterii unei infracțiuni, informează un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu din 20 martie 2025
@ Deci, dacă efectivele poliției, janadarmeriei, armatei, alte instituții de pază și ordine își sporesc efective, banii investiți în educație nu mai sunt justificați ?
Numai ziua militianului n-o mai sarbatoream!
Astăzi este una dintre cele mai mari sărbători ortodoxe, Buna Vestire. Cum s-a suprapus peste ea așa zisa zi a uneia dintre cele mai odioase instituții? Bine că n-au pus ziua jandarmerie în ziua de Crăciun. Slava!
@ Dacă a crescut numărul persoanelor angajate la poliție în mandatele domnului Iohannis, probabil că indică faptul că a lăsat la încheierea mandatelor o societate mai puțin educată decât a preluat-o ca președinte ?
Astea nu mai sunt institutiile Romaniei si Poporului Roman. Sunt militii private, platite de la buget, adica banii furati romanilor de catre securistii mafioti, nealesi de noi!
Azi e Ziua Politiei României Sorosiste
Ce cadou merita ???
Cozile de topor ale Regimului.
Ați greșit,…Miliția e de pe timpul lui decebal…șeful lor era bastus…adică dinică 😂😂😂
Politia din pacate e condusa tot de militieni