Ambiția lui Macron: Europa, jandarm mondial

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a transmis miercuri, la o zi după decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul nuclear iranian, că Europa are de acum „misiunea de a garanta ordinea multilaterală” mondială slăbită, relatează AFP.

„Ne aflăm într-un moment istoric pentru Europa care are misiunea de a garanta această ordine multilaterală pe care am creat-o la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care este astăzi uneori bulversată”, a declarat Macron într-un interviu acordat televiziunii naţionale din Germania.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunțat marți seară retragerea SUA din acordul semnat în 2015 între Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), decizie care a fost dezaprobată de UE și Rusia.

Miercuri, Trump a somat Iranul să revină la negocieri, ameninţând că, în caz contrar, „se va întâmpla ceva”, iar eventuala reluare a activităţilor atomice va fi urmată de consecinţe grave.

Referindu-se la atitudinea regimului de la Teheran, care nu vrea renegocierea Acordului, Donald Trump a afirmat: „Vor negocia ori se va întâmpla ceva. Şi sper că nu va fi cazul”.

Întrebat ce va face dacă Teheranul va relua activităţile nucleare, Donald Trump a ameninţat: „Iranul va afla; Eu aş sfătui Iranul să nu relanseze programul nuclear; i-aş sfătui cu tărie. Dacă vor face acest lucru, vor exista consecinţe grave”, a avertizat liderul american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Arata foarte convingator amindoi (mai ales Macron, cu privirea sa de psihopat) ! Zici ca sint, cu degetul ridicat, pe marginea unui drum judetean, la „Ia-ma nene si pe mine !”

  2. Si, apropo, o intrebare de logica elementara si de bun simt : ce incredere sa mai aiba ala din Coreea de Nord, acum cind cica se prevad negocieri pentru stoparea la ei a cercetarilor de inarmare nucleara, cind vede cum „respecta” Statele Unite un acord semnat, cind AEA (considerata garant al verificarii respectarii acordului) nu are nimic negativ de spus si cind americanii se sprijina pe niste „probe” ridicole in sprijinul anularii acordului ?

  3. Așa ar trebui să fie: Europa unită e un partener mult mai stabil și mai credibil decît vreun mega-psihopat american, rus sau chinez! Europa e de fapt o zonă denuclearizată, și dacă ar face o armată comunitară, nimic nu i-ar sta în cale!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.