74,12% dintre părinţi nu sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare

Circa trei sferturi dintre părinţi (74,12%) nu sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare, 25,88% fiind mulţumiţi de această decizie, conform unui sondaj on-line efectuat în perioada 21-27 februarie 2012 de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în rândul personalului din învăţământ şi al părinţilor.

În privinţa profesorilor care au răspuns la sondaj, rezultatele sunt asemănătoare cu cele din cazul părinţilor, diferenţele fiind sub marja de eroare de 3%.

Mai mult, din cele 1.863 de persoane care au răspuns sondajului, 55,56% susţin că această clasă trebuie să funcţioneze la grădiniţă.

În opinia repondenţilor, cele trei condiţii minime necesare funcţionării optime a clasei pregătitoare sunt: baza materială (bănci, scaune, grupuri sanitare, spaţiu suficient în sala de curs etc), existenţa programei şcolare şi corpul profesoral special format.

Aproximativ 74% dintre cei chestionaţi consideră că cele trei condiţii minime trebuie asigurate de către minister, 17% de către autorităţile locale şi 9% de către părinţi şi profesori.

Potrivit FSLI, fără aceste condiţii minime, principalele riscuri enumerate de către participanţii la sondaj sunt: copii suprasolicitaţi, nesupravegheaţi, surmenaţi, stresaţi şi obosiţi; dezechilibrul emoţional şi nu numai, al copilului, la o vârsta atât de fragedă; copiii vor fi cobaii unui experiment nereuşit; premisele creşterii abandonului şi eşecului şcolar; randament şcolar scăzut şi dezvoltarea fizică defectuoasă din cauza mobilierului şcolar.

Sondajul a fost realizat de către FSLI, on-line, în perioada 21-27 februarie 2012. La acest sondaj au răspuns 1.865 de persoane, din care 765 părinţi. 62% dintre repondenţi provin din mediu urban, 23% din cel rural, restul de 15% refuzând să precizeze. Marja de eroare a sondajului este de 3%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.