Scrisoare Radu Golban:

Către șefii de stat și de guvern din Europa

Politologul român Radu Golban solicită Puterilor Aliate o reacție fermă cu privire la actul de reînființare a unei organizații naziste în România.

Cunoscutul politolog și analist economic român a dat publicității o scrisoare deschisă pe care a adresat-o șefilor de stat și de guvern ai Puterile Aliate şi Asociate în al Doilea Război Mondial, precum și miniștrilor Afacerilor Externe și șefilor Comisiilor de politică externa ale Parlamentelor din aceste țări.

Scrisoarea atrage atenția asupra faptului că, în contextul creşterii intensităţii mişcărilor extremiste la nivel mondial, România a creat precedentul periculos al reabilitării unei organizaţii fasciste şi a deschis astfel calea revizuirii tratatelor de pace. Acest enunț este susținut de expertize semnate de personalităţi cu reputație internațională în materie de Drept Public. Expertizele demonstrează că, prin deciziile instanţelor române de a recunoaște Forumului Democrat al Germanilor din România calitatea de succesor în drepturi al Grupului Etnic German (GEG), România reînființează în drept și în fapt o grupare nazistă și încalcă obligaţiile asumate prin tratatele de la sfârşitul războiului.

Scrisoarea amintește ca Grupul Etnic German a fost desfiinţat în 1944, ca urmare a Convenţiei de Armistiţiu survenite între România şi Aliaţi, fiind catalogat de întreaga comunitate mondială ca organizaţie nazistă.

Desființarea GEG, ca urmare a aplicării prevederilor Convenției, a constat în dizolvarea persoanei juridice în cauză, judecarea și condamnarea liderilor săi, lustrarea membrilor organizației și confiscarea patrimonului. Astfel, Grupul Etnic German nu lăsa succesori, iar reînființarea sa era interzisă.

Mai mult, prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947, Puterile Aliate și Asociate au convenit, iar România s-a angajat, că ”statul român nu va îngădui în viitor existența și activitatea unor organizații de această natură care au drept scop lipsirea poporului român de drepturile sale democratice”.

Cu toate acestea, continuă scrisoarea, instanţele judecătoreşti din România au admis cererea FDGR de a i se recunoaște calitatea de succesor în toate drepturile al GEG. În consecință, instanța a acceptat și solicitările FDGR de a intra în posesia drepturilor patrimoniale ale GEG, deși măsura confiscării acestora a intervenit, așa cum argumentează scrisoarea, ca urmare împlinirii obligațiilor asumate de România prin tratatele de pace, la cererea Aliaților.

Concret, în baza recunoașterii calității sale de succesor în drepturi al GEG, așa cum rezultă și din datele oficiale ale Guvernului român, FDGR a depus în instanță 136 cereri de retrocedare a unor imobile, între care unele aflate în circuitul public.

”Apreciez că retrocedarea bunurilor confiscate unei organizaţii naziste echivalează cu reînfiinţarea acesteia, aşa cum subliniaza experţii consultaţi”, precizează dr. Radu Golban.

În consecință, actul de reconstituire a personalității juridice a GEG şi restituirea patrimonului acestuia reprezintă încălcarea obligațiilor asumate de România potrivit art. 5 al Tratatului de pace de la Paris și creează precedentul periculos al denunțării acestuia, subliniază autorul demersului.

”Îmi exprim speranța că Puterile Aliate vor exprima o poziție fermă cu privire la reabilitarea unei organizații naziste, printr-un act care contravine obligațiilor asumate de România prin Tratatul de pace de la Paris, punând sub semnul întrebării status qvo-ul mondial postbelic.

Solicit, totodată, autorităților române intrarea în legalitate în raport cu Tratatul și să anuleze actul de recunoaștere a FDGR ca succesor al GEG, cu desființarea efectelor patrimoniale și nepatrimoniale ale acestuia”, scrie autorul.

Dr. Radu Golban mai precizează că a fost afectat personal de o îngrădire a dreptului la liberă exprimare după ce, în urma exprimării concluziilor de mai sus într-o emisiune la un post național de televiziune, postul TV a fost sancționat, iar domnia sa a fost dat în judecată de FDGR – organizaţie condusă în perioada 2002-2013 de actualul preşedinte al României, Klaus Werner Iohannis.

În încheierea scrisorii sale, dr. Radu Golban subliniază că “perpetuarea situaţiei actuale ar putea induce suspiciunea rezonabilă că actualul preşedinte al României luptă împotriva corupţiei numai atunci când aceasta se află în ograda adversarilor politici, ceea ce ar periclita sănătatea statului de drept. Denunţarea unei erori judecătoreşti ar reprezenta, însă, pentru domnul Klaus Werner Iohannis, o demonstraţie a bunelor sale intenţii».

Regăsiți aici linkurile către documentele citate, respectiv:

Evaluarea de drept internațional a Convenției de Armistițiu din 1944 și  a Tratatului de Pace din 1947 încheiat între România și puterile aliate, cu privire la succesiunea legală a organizațiilor național – socialiste, care au fost interzise prin acest act juridic semnată de Profesor Dr. iur. Michael Kilian, Profesor universitar em. la Facultatea de Drept și de Științe Economice Universitatea Martin-Luther Halle-Wittenberg; Link:
http://radugolban.ro/evenimente/procesul-fdgr-vs-radu-golban/aviz-evaluare-drept-international
Evaluarea de drept internațional cu privire la succesiunea legală a organizațiilor național – socialiste, semnată de Luzi Stamm, membru al Parlamentului elvețian, licențiat în științe juridice și economie Link:
http://radugolban.ro/evenimente/procesul-fdgr-vs-radu-golban/aviz-evaluare-drept-international
DECIZIA CIVILĂ Nr. 258/2012 privind pronunțarea asupra recursului declarat de Ministerul Public. Link:
http://radugolban.ro/evenimente/procesul-fdgr-vs-radu-golban/revizuire-hotarari-fdgr-v-primaria-sibiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31
Author

33 de Comentarii

  1. Ghiolban ( ! ) trebuie dat urgent in judecată pentru calomnie.

    • Și tu trebuiești dat în judecată pentru port ilegal de creier și infestare a populației cu prostie.

    • Ati inteles tema ? au fost incalcate(prin aceste retrocedari)niste TRATATE INTERNATIONALE semnate nu numai de Romania;spre deosebire de noi insa,alti semnatari le si respecta

  2. daca nu a scris si centrului Simon Wiesenthal,nu a facut nimic!Cine stie, cum a emigrat asta oficial in 1988, ca nu are nume german,cum a fost legendat?Sau, ca adamescu, s-a dus dupa „verisori”? Poate ii aduceti acasa daca mai sunt si altii…

  3. Asta e cu marian munteanu in ANR!Sa fie un extremist?Vorba lui, „Besuche mich”!

    • Si care ar fi problema(dar,din cate stiu,nu e”cu Marian Munteanu”)?;problema e daca are dreptate sau nu,spune adevarul sau nu;mai bine cititi documentele indicate in material si veti intelege…ca nu se mai poate face nimic in aceasta privinta,cum nu se mai poate face nimic in ce priveste tezaurul-ce mi-e Rusia ,ce mi-e PRusia…

  4. @Albert Kalonji,Kassaiul de Sud
    N-ar trebui sa fii dat tu urgent in judecata pentru PROSTIE (literar:ignorata in domeniul respectiv)?!

    • Asa-zisul istoric Scurtu are deja proces pe chestia asta ! De ce sa fie scuzat tocmai Ghiolban ? E cumva deasupra legii ??

    • „Asa-zisul” istoric Scurtu o sa-ti cam stearga zimbetul de pe fata si tie, si lui iohannis si fdgr-ului! a timpul adevarului. vad ca te doare rau de tot…

  5. Are dreptate din toate punctele de vedere: istoric, juridic, moral si nu in ultimul rand cel patriotic. dar pare a fi un „glas in pustie”. Vom regret pasivitatea si inactivitatea. Istoria este repoetitiva si se razbuna.

  6. Nu este nici o calomnie.Este adevarul crud din ROMANIA.Cate proprietati au fost retrocedate catre acest FDGR,al carui mentor este si a fost KLAUS IOHANNIS.GER a fost organizatie hitlerista ,care a functionat in ROMANIA intre anii 1940-1944.Daca nu se considera urmasul GER,atunci de ce FDGR-ul a solicitat si inca mai solicita bunurile confiscate de la acea organizatie hitlerista?Stiti cati oameni sufera in SIBIU pentru aceste retrocedari facute pe timpul primarului KLAUS IOHANNIS? Cate institutii ale statului roman au ramas fara sedii???Ba mai mult acest actual presedinte,in anul 2000 i-a conferit titlul de „cetatean de onoare al Municipiului Sibiu”lui PAUL PHILIPPE care in 1942 a fost voluntar in structurile WEHRMACHT si dupa 1944 a plecat in GERMANIA,revenind dupa 1989 in tara fiind membru fondator al FDGR.

  7. @Albert Kalonji,Kassaiul de Sud.Nu sunteti in stare sa comentati fara jigniri ? Autorul scrisorii cred ca bine face atragand atentia asupra pomanagiilor care intind mana la bunuri . Vedeti si cazul Casei Regale , precum si conditionarea UDMR in sustinerea investirii Guvernului Dancila. PSD ar trebui sa-l tempereze pe Dragnea in initiativele astea de mituire . Monarhistii (o infima entitate) nu vor trece nicicum in tabara PSD , iar de sustinerea UDMR nu avea nevoie pentru ca , impreuna cu ALDE , realizau o majoritate parlamentara . Nu prea consistenta , dar suficienta.

  8. Pozitia d-lui Radu Golban este perfect intemeiata. Aici nu poate exista nici o discutie. Problema care se pune si care este extrem de dureroasa este aceea ca judecatorii romani, desi – nu am nici o indoiala aici – cunosteau imprejurarile si semnificatia desfiintarii Grupului Etnic German, au dat dovada de atata slugarnicie. Nu cred ca este vorba despre altceva aici, ci doar despre slugarnicie,adica predispozitia de a fi sluga. Intodeauna ( cred ca stiu ce scriu ) romanul din elita a considerat o datorie a sa fata de patrie sa proslaveasca popoarele apusene, indiferent de ceea ce i-au facut acestea tarii noastre. Sa ne inchipui, pentru o secunda, ca bunurile respective ar fi apartinut unei organizatii ruse ( eventual ale rusilor albi, care au luptat alaturi de Germania ). Le-ar mai fi restituit vreodata vreo instanta romaneasca ?

    • Pai inteleg ca ,prin aceste tratate,bunurile respective au fost considerate „captura de razboi”,revenind „invingatorului”-URSS-si ca statul roman le-a RASCUMPARAT in doua randuri cu bani buni;am inteles bine sau nu?

  9. Păi sute de mii de români au luptat alături de Germania,în perioada 1941-1944 ? Ei n-ar
    trebui expropriați ?

    • Da mai fraere stricat , dar n-au fost in nici-o organizatie nazista ! Capisci ?

    • Au luptat deoarece-in calitate de aliata a Germaniei naziste-URSS si-a luat pentru sine o bucata din Romania…

    • Au luptat deoarece-in calitate de aliata a Germaniei naziste-URSS si-a luat pentru sine o bucata din Romania…cand au plecat la lupta pentru Basarabia,Romania nu stia de clauzele secrete ale pactului Ribentropp-Molotov;mai tarziu au romanii aflat ca acei ce mutau granitele peste destinele a milioane de oameni erau de fapt doi talhari la fel de odiosi

    • Scărț Mariță de nămiezi … ! Du-te tu și expropriează-i tu la ,, Cotul Donului ” … ! Cred că toată noaptea ai stat să concepi idioțenia asta …

  10. Domnule Golban, despre urmasii amiralului Horty nimic ? Ei au voie sa se fataie prin Transilvania cu idei revizioniste si sa incalce flagrant Constutia Romaniei ?

  11. Domnule Albert, nu sunt de acord cu dumneavoasträ. Scrisoarea domnului Radu Golban nu contine neadeväruri. Existä „incä” TONE de materiale informative despre GEG. In Ardeal la nivelul fiecärei comune, nu vorbesc de orase, unde la toate politiile oräsenesti existau birouri ale angajatilor securitätii, panä la revolutie, existau ofocial, cate un lucrätor de militie care desfäsura si activitäti pe linie de securitate. In afarä de membrii si fostii membrii ai altor partide politice altele de cat cel comunist, erau urmäriti, ABSOLUT TOTI cetätenii romani de nationalitate germanä ce fuseserä inrolati in Waffen SS, ori in Wehrmahtul german. Toti care fäcuserä parte din asociatii ori grupäri afiliate ideologiei naziste! Prin ordin Strict Secret (numärul ordinului nu il redau) erau trasate sarcinile de culegere si prelucrare a informatiilor in asa zisele si OBLIGATORII ” mape ale suspectului ” MS ori „dosare de urmärire informative” Dui-uri. Stiti ce multi urmäriti erau? Stiti cä marea majoritate a celor din respectiva agenturä erau majoritatea germani? Dumneavoasträ domnule Albert, speculati pe baza unor prejudecäti infantile, jigniti si spuneti cä domnul Radu Golban trebuie dat in judecatä?! Chiar Germania a arestat si cautä si in prezent (sunt convins cä nu se depun chiar toate diligentele in acest sens), fosti membrii waffen SS care sunt vinovati pentru crime impotriva umanitätii. Pentru cä legislatia germanä prevede cä omorul nu se prescrie niciodatä. De ce sä existe in Romania continuatori ai unor organizatii scoase in afara legii conform tratatelor internationale la care Romania a aderat? Nu mä contestati räspunzand cä mäsurile de supraveghere in regimul dictatorial comunist din Romania sunt nule de drept. Aceasta fiind o altä temä asupra cäreia atat eu cat si nici duneavoasträ nu suntem legitimati sä däm verdicte!

  12. Cate proprietati au fost retrocedate ungurilor de catre instante, cu toate ca statul Roman a platit despagubiri dupa 1918,in urma tratatelor de pace. Nimei nu s-a autosezizat din autoritatile statului in aceasta speta, Romaniea e un sat fara caii, ne meritam soarta.

  13. Dl.Golban a descris f minutios in „Holograma Europa” cum a reusit sa redevina Germania o Putere economica si politica europeana : prin tenacitate, prin planuri adecvate,prin organizare, prin studiul profund al modului de existenţă, de dezvoltare şi de „funcţionare” a diferitelor popoare ale Europei. Germania este singurul stat din acest continent european care are un plan geopolitic. În Germania funcţionează din timpurile lui Bismarck un model şi o politică( externa) cu o continuitate evidentă , ce urmează un plan bine elaborat si anumite obiective concrete, în timp ce alţii,printre care si RO, nu au planuri…
    Cucerirea pieţei din RO , exercitarea controlului indirect a inceput imediat dupa „schimbarea din *89” prin instrumentalizarea elitelor locale,a agentilor de influenta, prin eforturile conjugate ale Fundatiilor K. Adenauer si H.Seidel. Cel mai evident in prezent: aplicarea controlului economic prin interpusi,firme din tari partenere( cum sunt Austria, Olanda)la impartirea prazii din RO.

  14. Oficial au fost retrocedate in zona Rastolita de Mures zeci de mii de hectare de padure criminalilor de razboi hortist Banffy cu toate ca Tratatul de la Viena din 1947 interzice acest lucru!Dar nu se iau masuri reparatorii ,bine ca ati gasit GEG-ul cal de bataie!Citez”O asociaţie de acţionari, constituiţi în “DomeniulSilvic Gudeamesterhaza”, care au susţinut că sunt moştenitorii foştilor grofi Banffy Daniel, Banffy Laszlo, Banffy Ioan şi Banffy Ioan junior, a revendicat şi obţinut iniţial retocedarea a peste 25.000 de hectare de pădure din comunele Stânceni, Lunca Bradului, Deda şi Răstoliţa din judeţul Mureş.Deşi este de notorietate publică internaţională că Banffy Daniel a fost judecat şi condamnat definitiv pentru instigarea la crime împotriva umanităţii (în perioada 1940-1944), fiindu-i confiscată întreaga avere, această realitate juridică, statuată în acte oficiale, nu a fost constatată şi luată în considerare de către primele instanţe de judecată.Numai în primii doi ani ai “Diktatului”, autorii crimelor împotriva umanităţii au săvârşit, în Ardealul ocupat, peste 22.700 de atrocităţi, din care 919 omoruri individuale, 4.124 răniri, 1.126 torturaţi, 15.893 arestaţi, 525 devastări, 124 profanări de morminte, 218.919 refugiaţi. De asemenea, 140.000 de evrei, din cei 160.000 deportaţi în lagăre, au dispărut fără urmă.(citez dintr-un articol scris de domnul Aurel Rogojan)Abia in 2014 a fost respinsa etrocedarea ,prin tribunal!dar cate alte proprietati nu au fost retrocedate aiurea,in febra criminalului”restitutio in integrum:”a lui Basescu Macovei si vesnic tanarului si ferice Calin Anton etc…

    • Din cate am auzit,din cauza acestor retrocedari,nu se poate finaliza hidrocentrala Rastolita,aproape terminata in ’90

  15. Ca omul e Editat se vede numai din fraza in care ne spune cui se adreseaza : ,, Politologul român Radu Golban solicită Puterilor Aliate o reacție fermă cu privire la actul de reînființare a unei organizații naziste în România ” . ,, Puterile aliate ” era sintagma sub care erau cunoscute in timpul WW II alianta USA-ANGLIA-RUSIA … ! Omul a ramas in 1945 !

    • Omul n-a ramas in 1945, pentru ca, in ceea ce priveste gestionarea intelegerilor incheiate atunci, alianta este in vigoare.

    • @aurel : Hai mars ! Te crezi jmecher ? Care alianta cu URSS a a ramas in vigoare ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.