„Gărzile efectuate de medici în afara programului de lucru, plătite în baza legislației actuale”

Ministerul Sănătăţii aunţă că gărzile personalului medical din afara programului de lucru vor fi făcute, de la 1 august, pe baza unui contract de munca separat şi plătite în baza legislaţiei actuale.

Anunţul survine în contextul în care la minister au avut loc noi discuţii, în care oficialii au dat asigurări că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare.

”Ministerul Sănătății afirmă clar și răspicat: condițiile de muncă și de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătățiri, iar misiunea instituției noastre este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil.

În nota obișnuită de deschidere manifestată față de medici, de pacienți și de reprezentanții acestora, vineri a avut loc o întâlnire de lucru cu, în care au fost discutate aceste probleme”, precizează MS.

”Ministerul Sănătății a inițiat și un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanțe la plata contractelor de muncă încheiate cu unitățile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG 20/ 2016, așa încât procesul să se desfășoare fără probleme. De comun acord cu reprezentanții sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/ 2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru și gărzile din unitățile sanitare. Ministerul Sănătății lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situația actuală nu este normală. Așadar, odată incluse cererile și recomandările în forma nouă a OMS 870/ 2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afișată în transparență decizională”, mai arată MS.

Vineri, discuţiile au eşuat, medicii fiind nemulțumiți de plata gărzilor și orelor suplimentare, în sensul existenţei riscului ca aceştia nu primească drepturile prevăzute în lege pentru gărzile efectuate.

Federația „Solidaritatea Sanitară” recomanda tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte anumite drepturi și avertizează că se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor, potrivit unui comunicat al Federației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.