Ţara în care nu mai ştie nimeni ce înseamnă dezvoltarea

România nu mai are planificatori de dezvoltare. A avut câţiva asemenea profesionişti în vremea lui Ceauşescu. Chiar dacă ar mai trăi vreunul, nu poate fi de folos ţării, căci nu mai avem, azi, datele de sinteză necesare unei planificări coerente.

Iohannis habar nu are ce ar fi să fie acela un plan de dezvoltare. A delegat problema PNRR către premierul Cîţu. Premierul consideră că piaţa ar ţine loc de orice planificare. A delegat chestiunea (căci problemă pentru el nu era) către ministrul Ghinea. Acesta urmase un an London School of Economics şi aflase că prin America Latină au fost plătiţi de guverne experţi în planificarea dezvoltării, dar el personal nu este expert în nimic concret. Cum să se descurce? A cerut planuri sectoriale de la ministere şi a decis să plătească o consultanţă care să urmărească în ce măsură aceste planuri, îmbinate, dau o bicicletă ori dau o mitralieră.

N-au dat nici bicicletă, nici mitralieră, căci ministerele au avut şi ele o idee: să apeleze la clientela lor cea mai fidelă şi să-i propună să se… autoservească cu nişte planuri.
Ce a ieşit din tot acest lăutărism? Un morman de hârtii. Cel mai voluminos din Europa. Şi cel mai incoerent. Ba nu erau justificate costurile. Ba nu erau adaptate planurile la Green Deal. Ba erau propuse planuri care urmau să fie completate cu cheltuieli de la bugetul naţional pe care Guvernul nu le-a putut onora niciodată în ultimii 30 de ani.
Câţu, un fundamentalist al pieţei, n-a înţeles ce se întâmplă. Ghinea a înţeles că o să ne facem de rahat în faţa celor de la UE, dar ştia că grosul vinovăţiei are să cadă, de va ieşi cu scandal, pe miniştrii PNL, mai ales pe cel de la agricultură, care n-a putut prezenta ceva cât de cât eligibil.
Şi aşa, rupţi în fund, am plecat la Bruxelles să luăm 15 miliarde de euro împrumut. Dacă vom lua doar 10, va fi scandal. Vom afla curând.
Acesta a fost cel mai sever examen cu privire la capacitatea administrativă a ţării din 1990 până azi. O reformă eficientă în acest domeniu nu are a fi posibilă câtă vreme vom continua selecţia politică a cadrelor de decizie în administraţie. Şi nu avem cum să nu o continuăm câtă vreme pe nimeni nu mai interesează cu adevărat dezvoltarea. Totul e concentrat doar pe cheltuirea banilor. De 30 de ani, e clar că niciun buget naţional n-a avut o viziune multianuală, care să depăşească această cheltuire. Ea însăşi cu cântec atunci când DNA se apucă să compună melodii sau le primeşte gata compuse de la stăpânii reali ai ţării.
Aşa o ţară, dacă ai compara-o cu o corabie, pare a fi condusă de nebuni, dar o continuă derivă nu înseamnă deloc conducere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

26 de Comentarii

  1. În perioada 96- 2014 am lucrat și colaborat cu asociații elvețiene. În 2001 într-o vizită, m- au dus la o școală dintr-un orășel balneo. Colegul elvețian mi-a spus cu obidă” aici, dacă
    nu ești la creștin democrați, nu ajungi nici director de școală”. Urât din partea lor am gândit eu, dar uitandu- mă în jur am văzut că orașul arăta foarte bine comparativ cu altele din Elveția, iar școala era ca o bază NASA.

  2. Romania trebuie sa dispara doar este o mizerie de tara tinuta cu forta de un regim opresiv de informatii.

  3. De ce-i criticati pe guvernanti? Sunt cei mai buni, ca de-aia i-am ales. Si sper sa dea de pamant cu tara asta, de nici Cel de Sus sa nu o mai poata repara. Poate atunci …..

  4. Valako stai linistit ca Romania e profunda iar sistemele ei de securitate , care in momentul de fata o sugruma fiind creatii straine , dar care nu o sa poata distruge matca si Armata in Negru a tarii romanesti .
    Sunt mari fortele care ne strivesc , dar si mai mare va fi victoria pe care poporul roman o s-o aiba doar daca se intoarce la credinta stramoseasca si rugaciumea lui Iisus .
    Valako voi hungurii daca erati atacati in asemenea mod , in secunda 2 clacati . Este adevarat ca nici sistemul de securitate maghiar nu se pune kecike imediat , si nu-si sibjuga conationalii ,pentru 30 de arginti .

  5. EXISTA ADEVARATI ROFESIONISTI SI ASTAZI INSA NU VREA SECURIMEA PRO-CHINA SA-I ASCULTE! SINGURELE CAI SUNT FIE DICTATURA M UIE FIE DICTATURA CHINA. EI NU VOR SA FIM LIBERI SI INDEPENDENTI SI CU ADEVARAT NATIONALISTI. AU LUAT BANI SA NE EXTERMINE SI SA DEA TARA PE TAVA CELUI „PROMIS”. PANA NU VRETI SA VEDETI ADEVARUL SI NU VA UNITI SUNTEM PAS-CU-PAS PE CALEA PIERZANIEI!

  6. „Democratia este anticamera marxismului!”(ganditor german sec XX)
    Ne vom intoarce de unde am plecat vrand-nevrand:))

  7. @ nea Fekete , ” antecamera democratiei”
    ante = inainte de
    anti = impotriva , contra

    se inverseaza mesajul )) :

  8. Ne plingem ca nu exista strategie !,ca Romania a involuat constant de 31 de ani !,plangem ca niste HAHALERE ,niste DERBEDEI ,niste REPETENTI ajunsi pe scaune de ministri nu-s instare sa gandeasca! ,scoata un plan coerent !,toate astea vin ca rezultat al distrugerii sistematice a scolilor, a acceptarii circului din zisele universitati private in care ies pe banda rulanta zeci de mii de idioti cu diploma !,a promovarii managementului politic la orce nivel !,a promovarii unor neaveniti ,a clientelei politice pana la nivelul de incompetenta !.Un haos total ,si o prostie generalizata domina totul intr-o Romanie DESELATA DE DATORII ,intr-o ROMANIE TRADATA ,UZURPATA ,VANDUTA ORCUI VREA SA CUMPERE O HALCA !.
    Ce plan de redresare este ala in care nu creezi locuri de munca ?,ce plan de rezilienta este ala in care nu faci nimic sa-ti echilibrezi balanta de plati ?,mai ales ca esti imprumutat pentru 5-6 generatii !.
    ROMANIA PUSA GAJ PENTRU IMPRUMUTURILE FACUTE DE CEI CARE AU GUVERNAT PE DATORIE !!,vezi cel putin cele 65 tone aur puse gaj in banca Angliei !,acest aur(65 tone ) va avea soarta tezaurului plecat in 1917 la Moscova!.
    Am avut sau avem noi guverne sau presedinti dupa 89 ? ,raspunsul il aveti zi de zi .ATI AVUT SAU AVETI CAREVA SENZATIA UNEI SIGURANTE ,A UNEI SECURITATI ,A UNUI VIITOR PENTRU VOI SAU COPII VOSTRI IN ACESTI 31 DE ANI ?,MA INDOIESC>

  9. ”Dezvoltare”?? Greu la români. Mă intreb in care epocă or fi acum in sec 21 de nu era Transilvania dată la jefuit, balcanizat.. De azi te uiți ce vezi. Doar din cei care au fost cândva școliți la Ștefan Gheorghiu, sau odraslele lor beizadele, care și-au cumpărat sau falsificat fel de fel de diplome se studii neefectuate..și sunt in funcție de conducere. Deci la care dezvoltare vrei cu astfel de specimene ??

  10. Cine iubeste strainii
    Mancai ar inima cainii.
    Daca scapam de strainii care ne conduc si slugile lor va fi un inceput.

  11. De când cu ue romania a plătit pe rupte si a consumat la greu..dar nu se poate dezvolta.. este in regres continuu sustenabil si eficace.

  12. Au delegat a pasat mîța moartă de la președinte la șeful PNL, mai departe s-a spălat pe măini și a pasat mîțu în față la USR+.

  13. @ PASU UNU RESPECTATI PE EMINESCU. Bre ciumete. Ai văzut cumva cum arată casa lui eminovici de la Ipotești, așa ca respect ?? Te-a dus vre-odată gândul că poate tu ești cel in plus, cel care ești de fapt străin, care nu poți sau nu vrei, că de fapt ești slugă de licurici sau de bigoți ortodocși ??

  14. Intreaba-te unde era acum daca nu era data la jefuit la austrieci, unguri, otomani, tatari, nemti, rusi sau americani si iuropeeni si alti prieteni. Bineinteles cu concursul bine retribuit al amicilor romani. Dar sa nu uitam ca toti cei care ne-au cotropit au inteles devreme ca daca ,,educi” turma cotropita, nu o sa mai opuna rezistenta iar cozile de topor or sa faca treaba unei ostiri bine inarmate si determinate. Ipocrizia voastra este egalata doar de prostia profunda care va cutreiera mintile scurte, crezand ca starea actuala va dura etern.

  15. BREAKING NEWS

    Sunt vesti de la Geneva : deja Joe Biden a incasat un croseu de stinga si umbla cu arcada sparta ….

  16. Ce dezvoltare,bre? Toata ,,economia,,Romaniei sta in vinderea resurselor naturale,vinderea industriei ceausiste,investitorii straini,imprumuturi impovaratoare si banii adusi in tara de diaspora.Bre,e o vorba veche,gaina se hraneste de unde scurma.Nu produci,nu ai.Ghinion.Cu asemenea ,,economie,,e la mintea cocosului ca ,mai devreme sau mai tarziu,se ajunge funia la par.Asti ai ,,nostri,,care s-au perindat dupa 89 la butoane ,nu au facut decat sa bage tara la stapan si sa faca averi.Atat.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa=laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  17. As dori sa pastrez atentia asupra faptului ca tara asta a fost jefuita pe rand de goti, huni, gepizi, avari, slavi, longobarzi, persi ,celti , romani, tatari , turci , nemti , rusi, iar nemti ,dar pe rand . Acum e jefuita de toti , dar deodata, basca se mai adauga si altii ( arabii, chinezii, americanii si toate celelalte lighioane ale pamantului care s-au concentrat aci ca la turnul Babel)

  18. Vreti sa spuneti ca IohanniSS nu s-a dezvoltat dupa ce si-a mai luat o casa la Miami?
    Vreti sa spuneti ca IohanniSS nu s-a dezvoltat dupa ce si-a facut Guvernul Meu, Premierul Meu, Parlamentul Meu, (in)Justitia Mea, DNA-ul Meu? (Kuku Bau)

  19. Este nevoie de un alt presedinte. Unul care sa nu minta si sa nu fie sclavul propagandei. Dar nu-i suficient…trebuie scoasa CIA din tara !

  20. Despre Neutralitatea Romaniei, Brexit… si lipsa unor Referendumuri Explicite…. A fost corect sa fim varati in NATO si UE de clasa politica care a pus doar o singura intrebare in 2003 – … daca suntem sau nu de acord cu noua Constitutie.. si atat – fara referendumuri anterioare explicite pe tema aderarii la NATO si UE… ? De aici se trage jefuirea masiva a romanilor de catre cei care refuza sa explice pana si care este suprafata totala retrocedata in exces in Romania de 31 de ani…. dar ne spun ca dreptul de proprietate este aparat… ?!? Se pare ca am intrat in NATO doar ca sa se poata simti aparati cei care au retrocedat terenuri fara sa existe practic nici un control sau raport public al Guvernului, Parlamentului sau Justitiei …. altfel am fi vazut 42 de prefecti luati la intrebari de Justitia Statului de Drept… asa arata dreptatea in Romania de azi ?!?

  21. „Liderii Lumii” se tot intalnesc periodic… fizic, nu virtual…. Ar trebui ca si cetatenii din fiecare localitate sa se poata intalni periodic…, fizic nu virtual…, pentru a dezbate si identifica solutii pentru problemele care ii preocupa pe toti ? N-ar trebui sa existe oare un fel de sistem de legaturi fizice intre cetatenii din diferite localitati si judete, altul decat cele deja existente, un fel de sistem nervos care sa faciliteze dezbarerea si identificarea de solutii la probleme comune? Iin legislatia administratiei publice locale, si nu numai…, exista o serie intreaga de prevederi privind indicatorii si eficienta activitatilor publice. Cum pot fi utilizate resursele deja existente pentru a creste prosperitatea tuturor ? Pentru asta e nevoie mai intai ca resursele locale si utilizarea lor sa fie cunoscute iar eficienta sa fie analizata si comparata… Doar asa vom afla pretul corect pentru servicii publice primite si daca preturile ascund costuri exagerate si fraude. Este necesar un control public eficient al administratieipe care fiecare dintre noi, individual, nu-l poate exercita. Cu certitudine e necesara crearea unui sistem de relatii intre cetatenii preocupati de viitorul lor, sistem bazat pe legaturi si interactiuni reale si mai putin virtuale… altfel se pare ca nici nu contam si nici nu existam… Un sistem informational (si instrumente software) pentru analiza si controlul activitatii tuturor institutiilor publice… de multe semnaturi pe fiecare plangere depusa impotriva celor care refuza sa raspunda la solicitari privind activitatea si rezultatele institutiei administrate…, conform legii accesului la informatiile publice., pentru reducerea costurilor, locuri de munca si, evident…, salvarea planetei pentru oameni.

  22. @ PT o MYSEBI( cu ifose de proasta „telectuala”si poze cu ciudati) DEX:” ANTICÁMERĂ, anticamere, s. f. Cameră de așteptare situată la intrarea într-un birou, într-un cabinet al unei persoane cu funcție importantă etc. ◊ Expr. A face anticameră = a aștepta (mult) până a fi primit în audiență sau la o consultație (medicală, juridică etc.). – Din it. anticamera. Cf. fr.”
    Sanatate mintala, ca ai nevoie!Mai baga niste poze fasaite..

  23. Stimate domnule Buduca, imi pare rau ca trebuie sa va contrazic! In Romania are tocmai loc o dezvoltare exploziva a incompetentei si nesimtirii crase!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.