A murit Toto Cutugno

Cântăreţul şi compozitorul italian Toto Cutugno, cunoscut în special pentru hitul său din 1983 „L’Italiano”, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 80 de ani, a anunţat managerul său, Danilo Mancuso, transmite agenţia ANSA.

Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, a murit la Spitalul San Raffaele din Milano „după o îndelungată suferinţă, care s-a agravat în ultimele luni”, a declarat Mancuso.

Compozitor, instrumentist, cântăreţ, Toto Cutugno s-a născut la 7 iulie 1943, la Fosdinovo, Toscana, Italia. La câteva luni de la naşterea sa, familia s-a mutat în La Spezia.

Pasionat de muzică din copilărie şi încurajat de tatăl său, a început să studieze bateria şi să cânte în diverse grupuri muzicale locale. Ulterior a învăţat să cânte la acordeon, pian şi chitară, iar la 13 ani câştiga locul al treilea la un concurs regional de muzică.

În 1966, Cutugno a pus bazele propriului său grup – Toto e i Tati – având un repertoriu alcătuit din melodii compuse de el.

A devenit cunoscut şi în Franţa în calitate de compozitor, melodia sa „Africa” a fost preluată, în 1975, de Joe Dassin, cu titlul „L’ete Indien”. Această melodie s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Un an mai târziu, faima lui Cutugno ca autor a crescut tot datorită lui Joe Dassin, pentru care a compus o altă melodie intitulată „Et si tu n’existais pas”.

Din acel moment, a început să scrie melodii pentru mulţi artişti în vogă – Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Sheila, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Joe Dassin, Dalida, Michel Sardou, Adriano Celentano, Gianni Nazzaro, Ricchi e Poveri, Paolo Mengoli, Ornella Vanoni, Stefano Borgia, Luis Miguel, Sandro Giacobbe, Claudia Mori, Drupi, Ray Charles, Peppermint 2, Carene Cheryl, Robert Carpentier, Vicky Leandros, Petula Clark, Olivia Newton John, Marcella, Santino Rochetti, Giorgio Moroder.

Anul 1980 este cel în care Cutugno a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia „Solo noi” şi la Festivalul „Yamaha Song International” din Tokyo – cu melodia „Francesca non sa”.

În 1983 a câştigat Festivalul de la Sanremo cu melodia „L’italiano”, preluată şi tradusă de-a lungul timpului de mulţi interpreţi în diverse limbi.

Albumul „L’italiano” s-a vândut în milioane de exemplare, făcându-l cunoscut pe artist în întreaga lume.

În 1990, Toto Cutugno a câştigat marele premiu la Eurovision cu melodia „Insieme: 1992”.

La 4 aprilie 2004 a participat la Festivalul Cântecului Italian „Grand Premio della Musica Italiana Primavera 2004” cu melodia „Se una donna se ne va” unde a ocupat locul întâi, fiind încă de la începutul festivalului cel mai votat în online.

După 25 de ani de la câştigarea marelui premiu, Toto a revenit la Festivalul de la Sanremo (1-5 martie 2005) cu melodia „Come noi nessuno al mondo”, în duet cu Annalisa Minetti, unde a ocupat locul al doilea în clasamentul general şi locul întâi la categoria Classic, categorie la care a fost pe primul loc încă din prima seară.

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a compus peste 400 de melodii cântate în întreaga lume de mari artişti, a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri pe întreg mapamondul.

Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Vechea lume dispare abrupt. Toate puntile de legatura cu ea sunt taiate cu buna stiinta de lumea noua nauca si controlata. Cati tineri vor mai asculta muzica lui Toto Cutugno?

    • Ungure mixat esti rau atins de virusul complexului regional. Un roman istet avea o vorba despre voi: va dati mari in chiloti mici!

  2. Mulți italieni și l-au luat de la suflet ani după semnarea Tratatului de la Maastricht, văzînt de-abia atunci că Insieme:1992, cântată și premiată în 1990, era un cîntec, recunosc cu melodie bună, de propagandă. Căutați versurile!
    Grupul ce l-a acompaniat era din Slovenia, încă parte a Iugoslaviei, și se numea Cenușă și Sânge (Pepel in Kri)

  3. Toto Cotugnio= un prieten al Romaniei Mare muzician, mare om! N-o sa uit niciodata- printre altele- cuvintele lui, cu subinteles, vis a vis de romantismul romanilor in decembrie 89 citez Nu dati bucataria romaneasca pt cea de la Mc Donalds!Am fost la aproape toate concertele lui din bucuresti. Dzeu sa il odihneasca!

  4. Zbor lin catre stele, Toto Cotugno ?! Ai fost un urias ! Imi aduc aminte de Festivalul de la Brasov cand cel ce urma sa cante dupa tine, a renuntat sa o mai faca coplesit de uralele uriase si admiratia publicului roman fata tine.

  5. N-am sa-l uit la festivalul Cerbul de Aur, cum a ridicat sala in picioare. A fost un mare cantaret si compozitor. Dumnezeu sa-l ierte!

  6. In afara interpretarii unor melodii formidabile, care ne-au bucurat pe toti ascultindu-le („L’italiano”, dar as mai reaminti aici si „Napoli” sau „Mediterraneo”, adevarate imagini ale Italiei) ajunge sa vada cineva doar lista artistilor pentru care a compus ! … Nu cred ca e exagerat daca as spune, macar din punctul asta de vedere, ca era un fel de Prince european !

  7. Dumnezeu sa-l odihneasca ! Muzica adevarata, de cea mai buna calitate, muzica italiana ! … Noi raminem cu ghebosii si alte gunoaie, iar tineretul, cum oricum cam de prin 2000 nu se mai produce Muzica, ci doar susanele fara nici un fel de valoare, se invata cu mizeriile.

  8. In iunie2033 eram intro excursie in Tirano-Italia, vremea morocanoasa neavantajabila grupului, spontan aud o melodie a acestui Toto Cutunio, toti am tresarit si ne-am inviorat de parca ne-am nascut in acea clipa cand a trecut masina cu volumul la maximum, pe meodiile superbe ale lui! Gelozia si invidia nu ma caracterizeaza sa afirm „pacat ca s-a stins, mai bine mai traia”! Nu! Regret in suflet pentru un total umanizat permanent, niciodata arogant, un adevarat domn de onoare! Fie-i tarana usoara!

  9. Hiturile anilor ’90, „Unite unite Europe”, cand inca nu era extinsa UE, plus „L’italiano”, au facut din Toto cantaretul unei epoci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.