A supraviețui în cea mai „inteligentă” dintre lumi

1. Voluntarismul discreționar al „autorităților” române

Nietzsche s-ar fi bucurat să știe că, un stat european, la peste 120 de ani de când a scris „Stiința voiasă” și „Cum să filosofezi cu ciocanul”, îi urmează habotnic preceptele …

În România, credința că ceea ce spune „autoritatea” este bine și este sigur înlocuiește legea și permite ignorarea (sau chiar disprețuirea) hotărârilor judecătorești.
De 9 ori, sistemul judiciar român a anulat hotărâri ale guvernului de prelungire a stării de alertă, ceea ce înseamnă că, într-un stat de drept, unde puterile sunt separate și se echilibrează/sancționează reciproc, starea de alertă ar fi fost ilegală și nu ar mai fi putut continua. Dar nu suntem un stat de drept, în care legalitatea și morala să primeze voluntarismului autorităților și credinței habotnice a enoriașilor în „binele” și „siguranța” furnizate de zisele autorități.
Cu 3 săptămâni în urmă, guvernul Cîțu a fost demis, el nemaiavând competența sau căderea de a emite reglementări de genul celor care restrâng drepturile și libertățile cetățenești. Cu toate acestea, non-guvernul ex-premierului Cîțu continuă să emită hotărâri care afectează, restrâng sau chiar neutralizează drepturi și libertăți fundamentale, ca și când Constituția ar fi o simplă maculatură.
Suntem, în continuare, într-o ilegală stare de alertă. Or, starea de alertă este o situație oribilă de excepționalism juridic și economic unde nu există libertate economică și competiție, unde se fac contracte cu dedicație, fără licitație, unde se iau împrumuturi netransparente, la costuri astronomice, unde sunt ascultați cu religiozitate medici care sunt în conflicte de interese cu producătorii de medicamente care îi sponsorizează masiv, unde sunt plătiți enorm de mult medici care refuză să trateze pacienți, de frica de infectare sau din răzbunare pentru că nu se injectează cu serul minune, unde se fură, se dă și se ia mită, se face trafic de influență, totul sub acoperirea pâclei dese, impenetrabile, a stării de alertă. În starea de alertă ilegală în care ne afundăm, cenzura și încălcarea libertății de opinie sunt deja depășite ca intensitate de presiunea „specialiștilor” și a credincioșilor în știința oficială, canonică, de a sancționa orice dubiu, întrebare, trimitere la rapoarte științifice main-stream sau alternative, ca delict de opinie și lez-majestate. Pentru că gândim, în starea de alertă, suntem periculoși. Suntem delincvenți de opinie.
Sunt oameni, inclusiv cu notorietate și voce, care spun că nu e nevoie nici de lege, nici de judecători, care să ne spună când începe și când se termină pandemia. Legalitatea nu mai contează în fața pandemiei, zic ei (uitând că statul, oricând, poate să inventeze alte crize care să „justifice” derogarea de la lege și morală). Cum să mai conteze legea, morala și judecătorii altceva, când Arafat declară nonșalant, fără să îl demită nimeni în secunda doi, că „nu se oprește el din cauza Constituției”?
Că nu e vorba de pandemie, ci de lege, drepturi și libertăți, e mai puțin important pentru acești enoriași ai cultului „științei” canonice, oficiale, impusă prin protocoale paralele cu legea sau de-a dreptul ilegale. Că medicii s-ar putea descurca mult mai bine dacă nu i-ar pune în chingi Arafat (care, apropo, nici măcar nu e un medic cu o oarecare specialitate, ci un birocrat care ocupă de mai mult de 10 ani vreo 12 funcții de conducere în cadrul Statului român), iarăși, nu este prea important pentru zișii enoriași. Contează credința în “știință”. Care “știință” încă nu și-a dat seama dacă virusul este natural sau creat în laborator și nici dacă generează o boală respiratorie, circulatorie sau neurologică. Și nici dacă “imunizarea” artificială are sau nu eficiență științific probată (în acest sens, a se vedea principiul 10 din preambulul Regulamentului european privind green pass – ul, 2021/953).
Problema majoră pentru noi toți este că, de 20 de luni, Arafat (alături, desigur, de ceilalți mari specialiști în boli, Iohannis și Cîțu…) nu dă doi bani pe lege și judecători, totul fiindu-i pus la picioare, pentru a ne salva, iar noi tot în stare de dezastru sanitar am ajuns. În plus, cu fiecare nenorocire suplimentară de la tv, inclusiv incendiile de la ATI, smurdificatorul capătă și mai multă putere și pare și mai încântat și sigur pe el, ca și când s-ar hrăni cu nenorociri.
În baza acestui tip de credință care înlocuiește legea și necesitatea (opinio juris sive necessitatis), abuzurile și excesele nu numai că se țin lanț, dar au ajuns să frizeze chiar ridicolul.
Un ordin al Ministerului Educație impune ca nicio școală care nu probează că gradul de vaccinare a profesorilor este de minim 60% să nu se deschidă pentru cursuri fizice, ci să rămână online.
Nu este asta o condamnare la ratare pentru școlile din orașele mici sau de la țară, unde gradul de vaccinare este sub 20%, iar internetul este un lux?
Pe de altă parte, verificarea codului QR este dată în „competența” paznicilor, iar testele rapide, non-invazive (pe care s-a plătit un miliard de lei, unor firme de fashion și modelling …), pentru elevi vor fi făcute de profesori, noile asistente medicale …
Mai important este că acest ordin nu are absolut nicio bază legală, nefiind evocat nici în Legea nr. 55/2020, nici în nenumăratele HG-uri emise pentru prelungirea stării de alertă…
De ce acceptăm această filosofare cu ciocanul?
Pentru că dictonul „crede și nu cerceta” a devenit obligatoriu. A nu-l respecta înseamnă dosar penal, deja…

2. Blocajul politic actual

Există azi „șanse” ale unei alianțe politice de guvernare total contra naturii, transpartinice. Liderii celor două mari forțe politice trans au enunțat „principiul” guvernării stabile, pe următorii 7 ani, prin rotația premierilor …
Cele două mari forțe politice trans nu doar că vor pune laolaltă oamenii care păreau inamici ireductibili, care și-au făcut reciproc, în trecutul recent, plângeri penale, care si-au creat eterne dușmanii și adversități politice pe motiv de radicalizare anti-pesede sau anti-penele, dar par să aibă și intenția extrem de periculoasă pentru democrație și viitorul României de a elimina alegerile și alternativele politice în următorii 7 ani. Totul sub masca „responsabilității”, totul pentru siguranța noastră…
Cu toate acestea, democrația nu poate fi suspendată prin protocoale.
De altfel, reamintesc ceea ce am spus mereu în ultimele 20 de luni: totalitarismul nu se instaurează de pe o zi pe alta. Totalitarismul se instaurează pas cu pas.
Faptul că măsuri cu iz totalitar se iau și în Vest, în „țările ca afară”, este nu doar un clișeu care probează lenea gândirii, dar și o patetică scuză pentru nenorocirile care s-au întâmplat la noi sub masca măsurilor „europene”.
Este foarte probabil că vesticii nu mai au mirosul, văzul sau pipăitul antrenate pentru a sesiza totalitarismul, pentru că nu au mai avut astfel de experimente de peste 75 de ani.
Dar noi, aici, încă nu am uitat totalitarismul. Nu au trecut decât 32 de ani de la ultimul „nostru” totalitarism. Noi încă mai știm cum miroase și cum arată.
Este, de asemenea, foarte probabil că vesticii și-au putut forma în timp o încredere nestrămutată în autoritățile statelor lor, pentru că, foarte probabil, acele autorități nu i-au prea mințit și nu le-au înșelat așteptările. Dar, din această perspectivă, noi, aici, suntem milioane de Stan-Pățitul. Nu ne mai lăsăm ușor păcăliți. Nu ne mai ducem chiar așa rapid după fentă. Nu de alta, dar au fost enorm de multe fente.
Sper, totuși, ca acel minunat curent al „luptei” contra corupției, să nu ne fi făcut și pe noi să ne tocim vigilența și sentimentul libertății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Gheorghe Piperea 412 Articole
Author

22 de Comentarii

 1. Cind spuneti „cea mai „inteligentă” dintre lumi” va referiti, poate, la „Central Intelligence Agency” ? … si la „verisoara” sa din Romania, cu care banuiesc ca orice student palestinian avea prin anii ’70-’80 ai secolului trecut discutii nevinovate, legate de mercurialul la blugi, Kent si cafea ? …

 2. arafat, prin modul in care a gestionat situatia incepind cu luna august 2021, adica catastrofal, cu mii de persoane care si-au peirdut viata datorita lipsei tratamentelor corespunzatoare, trebuie sa plece si sa fie dus, impreuna cu iohannis si citu si ministri sanatatii, in boxa acuzatilor. este de neimaginat mizeria imorala a acestor indivizi care, cu rinjetul pe buze, au planificat moartea!

 3. totusi, pandemia este o situatie cu totul si cu totul exceptionala. constitutia nu a fost scrisa luind in consideratie posibilitatea aparitiei unei pandemii REALE asa cum avem acum. pe de o parte este evident ca drepturile omului asa cum sint intelese intr-un stat democratic nu pot fi incalcate. pe de alta parte, nu este normal ca cei posibil bolnavi sa transmita boala la cei sanatosi. Aici nu cred ca se pot aplica fara restrictii in totalitate perceptele sistemului democratic. doar inteligenta ne poate salva nu argumentatia sterila pro sau contra….

 4. Cum are grijă de noi să nu ocupe totalitarismul vigilentul domn Piperea! Ca și când cineva te întreabă vrei democrație? sau vrei totalitarism? Și nu se face un asemenea referendum fiindcă democrația știe că la consultare totalitarismul iese de departe câștigător. Cei care au prins totalitarismul s-au lămurit de mult lăudatele și visatele beneficii ale democrației, iar celor care nu l-au prins li se poate îndruga verzi și uscate să le ia de bune.

 5. Eu ma refer strict la aparitia individului mincinos. O zicatoare din batrani spune: „parul destept, paraseste capul prost”! Si ce de capuri proaste cu par vopsit!, in rest, no comment.

 6. Voluntarismul acesta a fost impus lumii de niște dezaxați care se vor noii zei ai acestui secol, la noi se poate vorbi despre obediență totală, un ong ‘face legea’ fie că era ‘în subordinea’ ministerului sănătății fie a ministerului de interne. In topic : ce serviciu public are infrastructura și logistica la nivelul acestui ‘oneghe’ ?!

 7. Si cind pesedeii au acut mare manifestatie in cinstea araatului , individul era coool ?

 8. FB ! De nota 10 articolul de față. Nu scriu mai multe pt ca accesul meu la net a ajuns un lux de cîteva timp.

 9. Experti cu Diplome in Boli Incurabile spun ca Cicciolinele UDMR sint Purtatoare de SIDA.
  Toate Secaturile post-decembriste
  si-au Pus-o cu Cicciolinele Lascive din Solda lui Orban Viktor.
  Mai putin Secatura ungureasca Orban Ludovic care le Stie Graiul…
  Supusii Excelentei Sale, Klaus Intaiul de HermannStadt nu mai stiu ca care-i Scaparea, in plina Pandemie, fara Vaccin Anti SIDA.
  Bulibasa PSD Ciolacu Marcel ne Asigura insa, fara nicio Ezitare ca Unirea a 2 Ciume, Rosie + Galbena nu va Genera o Ciuma si mai Mare atit timp cit Godakul Klaus va Grohai Satul la Cotroceni.
  Iobagii Responsabili vor Beneficia de KOMMUNIKATE la Ora Boborului. 18:00

 10. Tov Piperea, dar cand johanis a zis si a facut la fel, ai luat atitudine? Sau, d-aia te-a angajat johanis, ca indepti atentia asupra lui Arafat si sa-l acoperi pe el?

 11. Cu ce vă mințiți cei care credeți că e pandemie REALĂ? Care studiu?

 12. Derapajele verbale acoperite de actiuni concrete delirante ale lui Arafat dovedesc complicitatea puterii.Obraznicia acestui doctor anestezist trebuie oprita.Arafat trebuie sa se ocupe in continuare de ce a creat-SMURD,trebuie controlat cum cheltuie banii si trebuie sa i se ia jucaria numita „pandemie”.De acest domeniu trebuie sa se ocupe Ministerul Sanatatii.

 13. Domnule avocat Gheorghe Pipera, îl luati între coarne pe Arahat, este ok, dar nu am gasit în articol O SINGURA REFERINTA la respectarea Constitutiei de catre Iohannis. Îi cereti mult lui Arahat, sa respecte o Costitutie care nu-i apartine, este cetatean român prin adoptie si în structura lui nu are respect fata de legile si Constitutia României. Deci, are o scuza si TREBUIE sa i-o acordam. Dar ce facem cu Iohannis? Primul cetatean român care TREBUIE sa respecte Constitutia României este Presedintele României. Nu-i asa, mare avocat?

 14. ce contine vaccinul?=>Miocarditele severe, de etiologie bacteriana sau virala.” pot constitui surse de embolie cerebrala, daca se insotesc de dilatarea cavitatilor inimii, insuficienta cardiaca sau tulburari de ritm .
  Cardiomiopatiilc. mai ales cardiomiopatiile dilatative, constituie surse de embolii cerebrale, prin trombi intracavitari. Prevalenta emboliei cerebrale in „cardiomiopatiile non-ischemice”. de toate tipurile, nu este cu exactitate cunoscuta

 15. @ „dorinteodor”, 8 noiembrie 2021 la 15:54
  Ce „pandemie”, bă, papagalule?
  Boul de Șică și Ministerul Sănătății s-au codit din februarie pînă în iulie 2019 cu termenul „epidemie”! DE CE? …pentru că situația NU ÎNDEPLINEA CONDIȚIILE, la fel cum nu le îndeplinește nici acum! 2-3% contaminați NU ÎNSEAMNĂ nici „epidemie”, nici „pandemie”! Prostovane!

 16. Asta face orice palestinian: da cu pietre in rachete !

  Cum adica nu se cunoaste, ultimul motiv in medicina este intotdeauna: „and any other reason why”

 17. @GG: smurdu’ e acoperirea traficului de organe (vezi Iovan shi ucenica, mortzi din cauza lacomiei de a lua repjor banii pe ficatu’ transportat, ignorand vremea)..

 18. Vina si complicitatea la raul din Romania sunt atribuibile in toate puterile enuntate a fi democratice. Guvernul are vina lui, executa doar ce vrea si in interesul unei „minoritati covarsitoare”, parlamemtul este „batista pe tambalul guwernului”, justitia este masina de spalat cand guwernul pufaie a rahat si scapa mirosul prin tur sau cand apare cate unul curajos sa i ia maul. CSM avem , cotet sau brigada zic unii, iccj se pierde in hp uri , CCR n are fortza si se rataceste prin considerente inainte de a tranti o decizie ambigua. Procurorii distrug destine la comanda sau aciuiesc dosare prin dulapuri cu dublu scop. Pisica este plimbata intre institutii si autorotati. Curtea de conturi nici nu mai ” se ezicsta”, politia este o arma gratuita, DLAF ul fabrica de hartii, serviciile parca canta la alta masa, micii functionari nu mai au sefi, raspundere, frica si servesc 1 milion de alti functionari. Furnizorii de servicii fac legea junglei, jocurile de noroc si camatarii au inflorit mai ceva decat mucegaiul , cifra neagra a criminalitatii a devenit criminalitate totala.Presedintele recunoaste ,culmea afirmand de dincolo de granite, ca statul a esuat ca sa para ca el e pe dinafara statului si trebuie absolvit de acest esec. Tembeliziunile s au tembelizat de tot, afara ploua si ne spun ca i soare. Prostii care n au sadit un pom in viatza lor ne spun ca i criza de mere, iar cei care n au un gram de scoala insista sa ne convinga ca unu si cu unu nu mai fac demult nici 3 , a ajuns la 4 , 5 sau 6. Azi daca nu furi esti prost, daca nu inseli esti fraier . Virtutea si altruismul sunt arhaisme.

 19. Acest om nu-i pregatit pt vremuri bune, ci pt deastre, care slava Domnului Romania nu le-a cunoscut si sa speram ca nu vor veni. Cand spune ca nu-l opreste Constitutia are dreptate. Daca luam scenariul unui film SF cu un dezastru major, acolo nu se mai aplica nici o lege acolo este posibil sa fie tragedii cumplite in care alegerea depinda de viteza de reactie si de hotararea ce salvezi? Sa speram ca niciodata acest OM nu va fi in posibilitatea de a alege, atunci Romania ar fi in cel mai cumplit moment al exisitentei sale. A filozofa cum faceti DVS este una, dar pt ca nu-mi plac filmele SF nu va doresc sa fiti martor la un astfel de eveniment si/sau sa fiti in postura sa alegeti…Treziti-va din reverie!!! Nu dr. Arafat a hotarat starile de alerta/urgenta si altele este un secretar de stat, este un vot intr-o Comisie, are sef un ministru si un PM care hotarasc. Faceti pe naivul pt ca multe actiuni au fost ”lucrate” politic pt a avea o scuza pt miliardele imprumutate, pt achizitii, pt N actiuni enigmatice. Este ca si cum primiti un colet de la o firma semnati pt primire si cand il deschideti constatati ca va trimis un biberon in loc de termos. OMS si o lume intreaga n-a stiut sau s-a facut ca nu stie cum se trateaza, dand indicatii: fara aspirina, fara autopsie ca apoi sa constate ca-i buna aspirina chiar trebuie un anticoagulant puternic in comparatie cu aspirina. Va comportati ca un agent de sustinere a lui Basescu si a altora care vor sa se razbune. Vorba d-lui Bogdan Chirieac: vreti unul ca Voiculescu la SMURD? Cati din generalii Romaniei sunt cu adevarat competenti, mie ”ala” de la aparare mi se pare putin incoerent verbal, ma intreb cat de bine isi gestioneaza emotiile si deciziile? Cam n-am vazut pe „sticla” un general adevarat.

 20. Cu fiecare nenorocire suplimentară, haosul creste, si o noua ordine devine tot mai dorita. De aia se bucura criminalii.

 21. Gicuta, prea multe texte insirate cu dichis pentru a-i ameti pe fraieri! Un singur cuvant trebuia sa scrii pentru cei destepti: SECURITATEA.

 22. @dorinteodor
  Dragutule, „pandemia” a fost si a trecut, asa cum trece orice catastrofa. Depinde de noi sa nu punem jaratec pe foc si sa facem din tantar armasar. „Expertii” nostri din toate tarile fie se contrazic intre ei, fie nu sunt „experti”, ADICA NU SUNT PREGATITI IN DOMENIUL PENTRU CARE SE LAUDA CA SUNT. Uneori raman in fata televizorului cu gura cascata sa vad ce le-a mai fssssss mintea. Dupa aia trag o portie de ras. Sanatate multa si „AI GRIJA DE TINE” si de cei din jur.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.