Adjunctul Avocatului Poporului salută propunerea Ministerului Justiției

Propunerea Ministerului Justiției de reducere a pedepsei cu trei zile pe lună pentru deținuţii care îşi execută pedeapsa în celule improprii a fost salutată de adjunctul Avocatului Poporului, Magda Ștefănescu.

Ștefănescu a ţinut să sublinieze însă că în raportul deja existent referitor la condițiile de detenție din penitenciare s-au făcut deja propuneri adresate în primul rând Parlamentului referitoare la liberarea condiționată. Astfel, potrivit adjunctului Avocatului Poporului, munca prestată de persoanele aflate în detenție a fost susținută în acest raport.

„Propunerea Ministerului Justiției este o propunere salutară, însă, referitor la supraaglomerare, în raportul nostru special referitor la condițiile de detenție din penitenciare, am făcut deja propuneri adresate în primul rând Parlamentului referitoare la liberarea condiționată. Dat fiind faptul că el este supus dezbaterii publice, probabil urmează să fie obținute niște puncte de vedere. Dar partea referitoare în primul rând la munca prestată de persoanele aflate în detenție, a fost susținută în raportul nostru special în sensul că ea poate contribui în primul rând la micșorarea duratei pedepsei”, a declarat Ștefănescu după o conferință organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la intrarea în vigoare a Protocolului Opțional la Convenția împotriva torturii și a altor pedepse cu cruzime, potrivit Agerpres.

Conferința, organizată de către instituția Avocatul Poporului, a vizat Activitatea Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție în primii ani de exercitare a mandatului MNP (Mecanismul național de prevenire a torturii).

„Este un fel de bilanț de acțiune după doi ani de la înființarea mecanismului național de prevenire a torturii, în subordinea instituției Avocatului Poporului, și putem spune că este o activitate bună. (…) Au avut loc numeroase vizite în penitenciare, aresturi, centre pentru persoane cu dizabilități mintale și altele”, a spus, miercuri, directorul executiv al APADOR-CH, Nicoleta Andreescu.

Ea a arătat că, în mare, legislația românească este în concordanță cu tratatele internaționale privind drepturile omului, însă „cel mai rău stăm la practică”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.