Afecțiuni activate de ger

Gripa și răceala sunt afecțiuni la ordinea zilei în sezonul rece. Ne plângem de tuse, nas înfundat sau dureri în gât, dar iarna, cu ale sale temperaturi scăzute, poate activa diverse vechi afecțiuni, pe care le-am uitat sau le-am considerat uitate. Așa că vedetele anotimpului, răceala și gripa, ar putea fi înlocuite de inflamații articulare, dereglări ale sistemului neurovegetativ, anexită și cistită, circulație periferică deficitară ori hipotiroidie.

Inflamațiile articulare pot fi declanșate din cauza gerului și a umezelii specifice vremii reci. „Vorbim despre artrită, sciatică sau reumatism, care provoacă durere, rigiditate în mișcări și oboseală fizică“, spune Nicoleta Tomescu, medic de familie. Ce trebuie să facem pentru a ne proteja: să alegem încălțăminte de calitate, care să mențină căldura la nivelul gleznei și al labei piciorului, să evităm expunerea la frig a mijlocului și a umerilor și să consumăm alimente bogate în vitamina C, de ajutor cartilajelor osoase.

Femeile, mai sensibile

Printre afecțiunile specifice femeilor care pot fi redeclanșate mai ușor se numără anexita și cistita. Sensibilitatea vezicii urinare și a ovarelor se dezvoltă, de multe ori, din cauza repetatelor inflamații ale acestor organe. De altfel, medicii recomandă femeilor o mai mare grijă în anotimpul rece și chiar controale de specialitate de cel puțin două ori pe an, pentru a verifica starea de sănătate a acestor organe. Ei avertizează că o anexită netratată corespunzător, la timp, poate duce la infertilitate, iar în cazul cistitei nevindecate, rinichii pot avea de suferit.

Circulația periferică, deficitară

Ne plângem de multe ori că ne sunt mâinile și picioarele înghețate. Chiar dacă este o afecțiune cronică, cel mai important în această situație este menținerea unei temnperaturi normale a mâinilor și picioarelor, mai ales în cazul persoanelor foarte sensibile. Este mai dificil iarna, dar există câteva metode eficiente, recomandate de medici. Una dintre ele este menținerea sângelui în mișcare prin practicarea regulată a sportului. Băuturile calde (ceai sau lapte) sunt și ele eficiente în menținerea unei temperaturi constante la extremități. De asemenea, să nu uităm de mănuși, căciulă și șosete groase, care împiedică pierderea căldurii din organism.

Sistemul neurovegetativ poate fi dereglat

„Funcțiile organelor interne sunt reglate de sistemul neurovegetativ, care este însă sensibil la schimbările presiunii atmosferice“, continuă medicul Tomescu. Vremea schimbătoare poate influența sistemul nervos vegetativ, mai ales în cazul persoanelor meteosensibile. Dacă sunteți influențați de schimbările de temperatură și de oscilațiile presiunii atmosferice, veți avea episoade de anxietate și depresie, tulburări cardiace, insomnie sau alte tulburări ale somnului.

Hipotiroidia, reactivată

Există unele afecțiuni hormonale care pot fi latente sau „în adormire“ și nu se declanșează decât la intervenția unui factor. Simptomele hipotiroidiei pot fi amplificate de frig, iar persoanele care suferă de această boală trebuie să ia măsuri. Pentru buna funcționare a glandei tiroide se recomandă iod, iar consumul a trei nuci cu o linguriță de miere, pe zi, poate fi una dintre sursele necesare ale acestui mineral. Potrivit medicilor, hipotiroidia este o afecțiune care, netratată pe timp îndelungat, poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni cardiace.

Să nu ignorăm afecțiunile pulmonare!

Bolile plămânilor se acutizează iarna, din cauza îngustării căilor respiratorii provocată de frig. Aceasta se numește bronhoconstricție. Astfel, pe căile îngustate circulă o cantitate mai mică de aer, ceea ce poate duce la dificultăți în timpul respirației și la senzație de disconfort, iar bolnavilor de astm le poate provoca o criză astmatică. Simptomele pot fi evitate dacă purtăm un fular peste nas și gură și dacă respirăm doar pe nas, după cum ne recomandă medicii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.