Al doilea eșec al României în PNRR: conectarea la rețelele de gaze

Comisia Europeană respinge proiectul propus de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru racordarea a sute de localități la rețelele de gaze naturale. Este al doilea mare eșec al autorităților române, după cel de refacere a sitemului de irigații. PNRR este instrumentul prin care țara noastră poate atrage 30 de miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare însă planul propus Bruxelles-ului a fost întâmpinat cu rezerve.

„În anumite puncte unde au existat rezerve la nivelul Comisiei Europene să îmbunătăţim argumentaţia şi susţinerea proiectelor pe care noi le considerăm importante pentru România a fi finanţate prin PNRR. (…) Nu numai pe irigaţii. Sunt discuţii legate de cele 600 de milioane pe care noi ne-am propus să le alocăm pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz, unde au existat discuţii tehnice care trebuie clarificate privitoare la utilizarea hidrogenului în aceste reţele de gaz, chestiuni tehnice care pot fi soluţionate. În privinţa legată de investiţiile în sistemele de irigaţii, anul trecut am avut secetă şi am văzut ce înseamnă vulnerabilitatea agriculturii româneşti la astfel de situaţii extreme. Ne-am confruntat cu secetă şi este evident pentru oricine că este necesar să facem investiţii în sistemul de management al apei, care cuprinde nu numai irigaţiile, cuprinde desecări, drenaje şi alte investiţii care sunt necesare. Problema este să convingem la nivelul Comisiei Europene că aceste proiecte tehnice pe care le utilizăm nu afectează mediul, ci dimpotrivă, au un efect favorabil asupra mediului, plus ele sunt legate de un obiectiv foarte important, securitatea alimentară, care trebuie asigurată chiar în condiţiile în care schimbările climatice pot să afecteze producţiile agricole”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

Conform PNRR, România deține o rețea insuficient dezvoltată de distribuție a gazelor naturale care să asigure accesul populației la servicii adecvate. Gradul de conectare a populației la rețelele de gaze naturale este de aproximativ 40% (și doar 22% în mediul rural), semnificativ mai redus față de țările din regiune (de ex. Ungaria are peste 90%). Este nevoie de o creștere a nivelului de flexibilitate, siguranță și eficiență în operare, precum și de o integrare a activităților de transport, distribuție și consum final, se spune în document. Potrivit acestuia, trebuie facilitată o tranziție către conceptul de ‘Smart Gas Grids’, în acord cu țintele din Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) și cele ale Pactului Ecologic European. Obiectivul acestei componente este decarbonarea sectorului energetic, prin dezvoltarea unei infrastructuri de distribuție inteligentă și adaptată la utilizarea pe scară largă a energiei regenerabile bazate pe hidrogen și alte gaze verzi.

Printre altele, se urmărește, prin PNRR, modernizarea și adaptarea infrastructurii existente de transport și distribuție de gaze
naturale pentru utilizarea hidrogenului și a altor gaze verzi în vederea decarbonizării încălzirii în sectorul consumatorilor casnici și non-casnici, operatorilor economici precum și a altor categorii de beneficiari; consolidarea cadrului legal în vederea facilitării investițiilor, prin care să se asigure utilizarea sustenabilă a gazelor verzi (hidrogen, biogaz, etc.) și a rețelelor inteligente de transport și distribuție; finanțarea introducerii pe scară largă a hidrogenului în rețeaua de gazele naturale. Bugetul de negociere este de 600 milioane de euro.

Zilele trecute s-a anunțat că România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru sistemul de irigaţii. Vicepremierul Dan Barna a spus că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia. De asemenea, componenta de infrastructură este încă în analiză. Întrebat despre această situație, președintele Klaus Iohannis a precizat că au fost „de așteptat” aceste dificultăți pentru că planul de redresare este un instrument nou al Uniunii Europene. „Vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele ca să fie acceptate”, a spus președintele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Citez:”Vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele ca să fie acceptate”, a spus președintele.”
    Plavanul face misto de cetateni si ii minte precum betivii care asteapta toamna alcoolului dupa ce au inghitit ultima picatura de alcool!

  2. tema lui ghinea este esecul pnrr reusit suta la suta….deocamdata este in grafic, succesuri!

  3. Bai , voi sunteți neandertalieni ? Nu înțelegeți ca UE nu aloca bani decat pentru proiecte care vizează nivelul sec.XXI nu realizarea unor lucrări naționale cum ar fi ,,irigațiile” si conectarea la alimentarea cu gaze a romanilor. Respingerea acestor obiective arată ca UE cunoaște foarte bine ce s-a întâmplat si se întâmpla la noi . Cele doua obiective trebuiau realizate de mult , dar politicienii erau interesați de propriile afaceri si averi decat de nivelul de trai al romanilor. Este exact pantomima lui Todorel Toader si Comisia de la Veneția in masacrarea justiției si a statului de drept.

  4. Planul National de Rezilienta s-a transformat in Planul National de Reziliere !
    Asa stiu puradeii de sekuristi sa faca treaba !

  5. din esec in esec,
    schiurile se frec,
    la păltinis, pe tobogan,
    urmasul lui bădica trăian???

  6. Ciolacu si gasca se adreseaza in principal fanaticilor si abalfabetilor care nu inteleg despre ce negociere este vorba:in acestacfaza s-au discutat proiecte in valoare de cca.40 miliarde din care trbuie sa ramana numai 29,5 miliarde cu implementare finalizata in 6 ani.Nici irigatiile nici conductele de gaze nu pot fi realizate la acest termen,o sa fie facute din alte fonduri ,deci se vor aproba numai proiectele la acesta suma.Restul e demagogie penibila!

  7. Or fi tovarasii iohanisti fara idei si pricepere in implementarea pretentiilor bruselezilor,sau au aia pretentii absurde ca astfel sa nu ia astia niciun ban de la ei,inventand aia tot felul de argumente absurde cu „afectarea mediului” de catre imbunatatirea si extinderea sistemului de irigatii care este ultranecesar,chiar si la mintea copiilor,mai ales in conditiile de mediu secetos de peste vara.Vor cumva bruselezi sa distrugem agricultura si sa punem pe tarlale panouri solare,cumparate tot de la ei,pe langa care sa facem foamea,dar din care sa avem ceva lumina „verde” la unicul bec cand ne da ‘mnezeu soare,sau ce? Apoi si neextinderea retelelor de alimentare cu gaze pentru populatie ce hram poarta? Adica romanii sa nu aiba sa se incalzeasca nici cu lemne de foc din tzara lor si nici cu gaze tot din tzara lor? Si cu implementara hidrogenului in consumul casnic,care,fatza de gazul metan,este alta gasca in alta traista,si care nu se extrage de nicaieri,ci se obtine prin consum de energie,si implica mult mai multa tehnologie de producere,stocare,distributie si folosinta. Dar unde mai exista el practic pe la bruxelezi pe acasa in consumul casnic ca sa ia si belivarezii nostri exemplu si unde si cum sa nu faca explozie mai rau decat gazul natural si daca se preteaza la arderea lui in centralele termice casnice,ardere din care rezulta apa,care centrale au functionat cu gaz metan,sau trebuie sa dea romanii alti bani multi ca sa-si cumpere si sa-si instaleze alte centrale si alte conducte prin care sa nu scape gazul cu ceea mai mica molecula din lume.

  8. I-au gasi bruselezii pe astia yesmenii lui Yesmenul sef si fac aia fitze cu ei ca sa nu le dea niciun ban si sa ii mai bage si in paguba,adica mai mult pe cetatenii romani decat pe politrucii patriei.Pai ce inseamna aia extindere de irigatii nu,extindere de alimentare cu gaze nu,si implementarea hidrogenului in consumul casnic,care este si mai periculos de manevrat,nu exista de exploatat in natura si care va fi cu mult mai scump cea ce va face ca multi omani sa faca frigul,poate pe langa alte feluri de instalatii pe care va trebui sa dea banii,ca nici sobe sa bage coceni de porumb in ele nu mai au multi dintre romani.Da de ce la noi la romani sa umblam cu hidrogen la sobe si sa nu umble ei la bruselezi,frantzuji si nemtzotei intai cu hidrogen in casele lor ca sa ne dea si noua exemplu ca sa il urmam peste 10 sau 20 de ani si nu acum cand numai tichie de margaritar cu hidrogen ne mai trebuie cu pandemie cu tot.Sau ne iau de vesnici cobai ca sa vada ei ce focuri de artificii se mai produc pe la noi? Si la care Europa ne-a dus Iohannis o sa vedem si o sa vedem ce zice voda,daca are curaj sa zica,atunci cand din 80 s-au facut 30 si din care poate o sa ia vreo doua miliarde.

  9. Inca nu te-ai prins ca cei din USRcruce fac blatul cu cei din CE? Necesitatile cu adevarat nationale sunt prezentate in program la misto.

  10. noi nu vrem sa luam bani pe care nu ii putem FURA ! VREM „DECAT” IMPRUMUTURI GRATIS SI AM PROMIS CA UCIDEM BATRANII PENSIONARI SI ASISTATII SOCIALI SI BOLNVII CRONIC „DECAT” SA NE PASTRAM „PENSIILE SPECIALE” ALE SECURIMII SOROS, INFILTRATA PESTE TOT SI CARE SE PENSIONEAZA LA 40 DE ANI PE ZECI DE MII DE LEI !! AM MAI PROMIS SI EXTERMINAREA GANDACILOR ROMANI CA SA ELIBERAM TERITORIUL PENTRU UN RAZBOI VIITOR HIBRID BIDEU/SOROS IMPOTRIVA OPOZANTILOR #VIETII NOI = LAGAR DE CONCENTRARE MONDIAL CHINA! PAROL !

  11. oare nu trebuia sa faca EON ,OMV,gazprom, enel…… extinderea de retele conform contractului de privatizare?????deci vroiam sa dam un ” ajutor de stat” transnationalelor ????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.