Alarmant: „Schimbări fără precedent în întreaga lume”

Luna iulie 2023 va fi, probabil, cea mai fierbinte lună din ultimele „sute, dacă nu mii de ani” la nivel mondial, a declarat climatologul-şef al NASA, potrivit AFP.

Mai multe recorduri de căldură au fost deja doborâte în luna iulie, după cum o indică două instrumente ale Uniunii Europene şi Universităţii din Maine, în Statele Unite, care combină datele de la sol şi din satelit pentru a crea modele care generează estimări preliminare.

Deşi cele două instrumente diferă uşor unul de celălalt, tendinţele de creştere a temperaturilor sunt fără echivoc şi vor fi, probabil, reflectate în rapoartele lunare ale agenţiilor americane, care dispun de date mai consolidate, a declarat jurnaliştilor Gavin Schmidt, climatologul-şef al NASA.

Miercuri, observatorul european Copernicus avertizase deja că lumea este pe cale să înregistreze cea mai fierbinte lună iulie de la debutul măsurătorilor, după o lună iunie deja record.

„Observăm schimbări fără precedent în întreaga lume”, a declarat Gavin Schmidt, adăugând că „valurile de căldură din Statele Unite, Europa şi China bat recorduri”, mai ales că acestea nu pot fi atribuite doar fenomenului El Nino, „care abia a sosit”.

El Nino este un fenomen meteorologic ciclic care îşi are originea în Oceanul Pacific şi care determină o creştere a temperaturilor la nivel global, însoţită de secetă în unele părţi ale lumii şi de precipitaţii abundente în altele.

Deşi El Nino joacă un rol mic în observaţiile actuale, „de mai multe luni asistăm la recorduri de temperatură la suprafaţa mării, chiar şi în afara tropicelor”, a declarat Gavin Schmidt.

„Şi ne aşteptăm ca aceasta să continue”, a adăugat climatologul, „deoarece continuăm să emitem gaze cu efect de seră în atmosferă”.

Fenomenele actuale sporesc probabilitatea ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. O astfel de probabilitate este în prezent de „50-50”, potrivit calculelor lui Gavin Schmidt. Alţi oameni de ştiinţă estimează însă o probabilitate de până la 80%, a adăugat acesta.

„Preconizăm că 2024 va fi un an şi mai cald, deoarece îl vom începe cu fenomenul El Nino care se acumulează în acest moment şi care va atinge punctul culminant spre sfârşitul acestui an”, a subliniat Schmidt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

22 de Comentarii

 1. Avand in vedere ca satelii meteorologici erau in orbita Pamantului ince de pe vremea lu Cirus cel mare (de aproximativ 2500) in aceasta era deja stim care erau temperaturile pe vremea aceea. O lata ipoteza , NASA are deja o masina a timpului si a reusit sa „masoare” si sa catalogheze cumva temperaturile de acum „cateva mii de ani”. Trei asteptam cu interes cresterea preturilor la motorian si benzina in asa masura incat vom incepe sa ne folosim automobilele si camioanele pe post de incubatoare pentru pui (stai ca nici asta nu mai avem voie acum) sau o sa crestem carabusii numai buni pentru noua dieta europeano-nord-americana cu un iz usor de ganfdac de rahat. Oricum guvernul a avut grija pana acum sa ne mareasca RCA-ul , suntem pe calea cea buna. Alde Jim Kerry si ai lui pot zbura in chartere care consuma la o singura cursa mai mult decat poate consuma un singur automobilis intr-o singura viata. O ultima idee , as fi curios daca cei de la NASA pot sa faca un calcul pentru toata energia declarata de exploziile din Ucraina, dar pentru toata energia necesara producerii armelor pe glob? Dar gogorita plimbarii de exemplu a produselor lactate , vorba ceea avem un comert din ce in ce mai liber , laptele este liber sa umble pe unde doreste el, sa nu mai vorbim de coca congelata care soseste la noi din Polonia…. Cand avem o economie bazata doar pe „invartitul banilor” si nu pe productia locala ajungem la aberatii. Ma mir ca in evul mediu sau in prima revolutie industriala nu ne-a lovit caldura atat de rau incat sa ne ducem de rapa inca de pe atunci. Din pacate pentru noi ne indreptam spre noul „ev mediu tehnologizat”, iar seniorii au descoperit ca suntem prea multi pe glob si trebuie sa dispara o buna parte dintre noi. Multumim pentru „gan durile lor bune la adresa noastra”. Slava lor, generatia asta de „hommo deus” cred ca trebuie dusa la pshihiatru.

 2. 1)POSIBIL:DUPĂ ERA GLACIARĂ —-ERA „NORMALĂ”—ERA DE FOC- PĂMÂNTUL SE VA PURIFICA TIMP DE 100 000 ANI ȘI-ȘI VA RELUA „EVOLUȚIA”! OARE CUM VOR FI „COACERVATELE” ȚN CE SUPĂ PRIMARĂ SE VOR FORMA? CUM VA FI CHEMIOSINTEZA? DAR FOTOSINTEZA? VOR FI ȘI ANIMALE? TOT DUPĂ LEGEA LUI DARWIN VOR EVOLUA? DECI ROLUL OMULUI =MUSCA LA ARAT!
  2) ȘI DACĂ OMUL ȘI-A FĂCUT-O CU MÂNA LUI!?:4 MILIARDE DE MOTOARE CU ARDERE INTERNĂ (CÂT OXIGEN AU PĂPAT ȘI CÂT DIOXID DE CARBON AU PRODUS-ȘI NU NUMAI ;CÂTE ZBORURI PRIN PĂTURA DE OZON,RACHETE,SATELIȚI,PLASTICURI,EXPLOZII ATOMO-NUCLEARE,8,5 MILIARDE DE RESPIRAȚII,2 MILIARDE DE ȚIGĂRI ARSE ZILNIC,DEFRIȘĂRI FĂRĂ MĂSURĂ ÎN ZONE SUPER SENSIBILE,–DAR DE VINĂ-S CENTRALELE MARI ȘI DE APARTAMENT…..-DECI „FIECARE PE LIMBA LUI PIERE ȘI PE EXPLOZIILE PROVOCATE ÎN RĂZBOAIELE PROVOCATE MAI ALES DE NATO!

 3. Mda..Și câtă inteligenta ai de nu ai prevăzut deși stia și Nostradamus..Mai tunde păduri, mai da-le jos coroana…pune bloc in loc de parc și vaită-te in manele..

 4. Tot văd trăznaia asta climatistă si mă-ntreb dacă nu cumva e cazul să deschideți o rubrică de „mica publicitate” unde să trimiteți textele astea cu dioxide cu „efect de seră”(0,3% după Linde Gas)și bazaconiile cu intorpanța „crucială” a reducerii consumului de energie într-o Europă tot mai ponosită și mai nătângă cu ponderea de 12% din mondial.De ce n-o ziceți clar:dați banii că ne-am obișnuit să trăim pe picior mare și nu suntem în stare să inovăm nimic dar nici pe alții nu-i lăsăm”?Și dăi și minte și minte și dăi…

 5. incalzire globala?
  aha,aha:
  -vor scadea emisiile de carbon
  LA IARNA!

  mu-ha/ha!

 6. Baliverne! Se falsifica „stiintific” cauzele ce duc la incalzirra Terrei, incalzire ce va dura o perioada de câteva secole! Au mai fost înainte, vezi alternante dintre încălziri și perioade glaciare, necauzate de CO2. Ultima perioada rece, de vreo 3 secole?, a fost după anul 1000! Însă e un bun motiv sa sperie globul, populația și sa o supună în totalitate, la scara globală. E din ce un ce mai pe fata ticăloșia. Planificata de decenii, multe, imediat dupa al doilea razboi! Vezi și Clubul de la Roma, mișcări ticăloase zise ecologiste, hipismul,samd, cu creșterea numărului de oameni pe Terra….

 7. ideologia spalarii pe creieri continua de la plan-de-mita imbogatirii sceleratilor, la propaganda otravirii si sinuciderii, a „razboiului”, iar acum a „climei”. big hai siktir!

 8. Băi, nene, nici răcirea globală nu e o soluție, să știți.
  Păi, mi-aduc aminte și-acuma ce frig trăgeam pe vremea Congresului XIII, mă rugam de încălzire și degeaba.

 9. E era mincinosilor care manipuleaza teroarea! Era turbatilor dupa bani si averi! Era setosilor de sange! Era criminalilor care folosesc orice metode pentru decimare viata om global! Minciuni cu era caniculei, canicula puternica a fost prin 1960, inca de atunci se incearca terorizarea omului, de atunci urla despre ‘cea mai caniculara zi, saptamana, luna si an’ cand de fapt, timpul se schimba, si traim fiecare viata lui, nu traiesc decat viata si zilele mele, nu pe ale altora! Apropo, guralivii astia, stiu cumva ce inseamna canicula? Pare ca habar nu au dar folosesc expresia pentru raget ca slogan platit gras! Canicula: o perioada indelungata de caldura maxim, fara vant, ploaie sau nori! Cumva ati trait asemenea perioade? Nu cred!

 10. Cea ce ar ajuta cu adevrat nu se face. Impadurire masiva (nu taiere), stoparea extinderilor urbane care rad „verdele” din natura inlocuind-ul cu „betoane” sau terenuri agricole pline de praf care absorb si mentin caldura. Stoparea cresterii demografice scapate de sub control din lumea a 3-a. Sa fie clar 7 miliarde de oameni consuma si polueaza mai mult ca 8 miliarde azi si 9 peste 30 de ani. si tot creste… Si degeaba-i muti din Africa sau Asia in Europa pe aia de numai sa se inmulteasca se pricep si VOR, muti problema nu o diminuezi.

 11. @parere…
  „Era setosilor de sange! Era criminalilor…”

  -e o secta
  nu dam nume
  care spune clar,
  „Pamantu e stapanit de Satan!”:
  se prea poate ca adeptii lor mai deosebiti sa stie ca sint de fapt satanishti……
  (sau poate ca pe strada imprastiau satanistii pliane
  ca sa-i denigreze)

 12. Ce mă distrează la maxim în aceste sobre instituțiuni spațio-speculativ-științifice care dezbăteau acu 10 ani cum pot menține hijabul islamic al cascadoriilor „incluzive” sub casca de astronaut, este ca au p(r)ostul de „climatolog” și încă „șef”, ei, geniile care dau în bobi la prognoza pe o săptămână cu toate supercomputerele lor, dau ca „sigură” prognoza lor pe decenii.Penibil. Pe deasupra, după ce a început netul să râdă de predicțiile lor apocaliptice de acu 50 de ani, cu clipuri tenebroase și tot tacâmul, au început să demoleze monumentele escrocheriei, recte stâlpul nui Gore”zburătorul” înțepenit și uitat la 50 de metri de oglinda Pacificului cu cei 2 metri gradați ai lui și cu anul 2013 pictat în vârf, acolo unde „trebuia” apa să ajungă conform predicțiilor acestor babe Omide bransate la țâța swampului.

 13. Pai parca ne spunea CNN ul ca trebuie să intensifice propaganda schimbărilor climatice.Bah,nene normalul este anormal doar în mintea nebunului! Anormal este să vrei a te lupta cu Soarele sau să pui la cale starpirea omenirii.Anormal este și că turma se lasă ucisă fără să riposteze.

 14. @…și cu banii luați, nu mai am linkul dar dacă vrei tu și alții, este undeva pe tube filmarea satelitară a momentului în care a început pădurea canadiană să fumege într-o duzina de locuri în același timp, locuri aflate la sute și mii de km unul de altul. Un experiment pe care l-am făcut cu o priza programabilă, un pistol termostatat de lipit plastic și o bucata de lemn uscat a fost relevanf pentru mine.Am ținut lemnul la aprox 120 de grade vreme de 5 ore.Evident, nu s-a aprins decât factura la curent.Cine vrea și are cuptor, poate să refacă experiența și s-o urce pe tube.Dacă la 120 de grade nu s-a aprins, la 50-60(la soare) ,nici atâta.Și totuși se aprinde.Ajutat de activiști.

 15. Sunt evolutii cosmice care genereaza incalzirea acestei pietre Terra. Pentru Romania o singura sansa : IMPADURIRI, IMPADURIRI, IMPADURIRI ! si in subsidiar: refacerea tuturor, dar tuturor, irigatiilor lui Ceausescu (aia au stiut ce va veni !)

 16. Păduri ai bre? Orașe parcuri, cu aer curat și curățenie ai bre? Ai plantat un pom măcar? Ai făcut curățenie în habitatul propriu ?

 17. Mananca kkt, sunt lucrari stiintifice si studii care arata ca temperaturile erau mai mari in perioada Egiptului antic, si ulterior a Romei… si pe vremea aia populatia globala era un nimic, industrie canci, poluare inexistenta. Astea sunt niste variatii climatice ce se regasesc in toate modelele climatice, fara sa fie legate de poluare si alte elemente.

 18. Bun, rău adică, să luăm măsuri: 1. Pe toată planeta nu mai taie nimeni un copac iar noi toți, cu mic, cu mare, plantăm arbori și-i îngrijim să crească; asta pentru că plăntuța papă CO2 și dă oxigen! 2. Interzicem toate zborurile „private” (cu excepția șefilor de state); 3. Interzicem industria de armament – nu ajută cu nimic omenire, dimpotrivă! 4. Interzicem ambalajele din plastic; interzicem orice ambalaj, mai puțin o pungă din hârtie (mi-am luat o pereche de pantofi – cutia cred că a costat mai mult!!! Se pot lua aceste măsuri? Cu siguranță, da! Se vor lua? Cu siguranță, nu! Atunci despre ce vorbim?! Gargară cu „salvați planeta” pentru proști!

 19. Va dati seama ,asemenea calduri
  Au mai fost acum doua mii de ani
  S-a descoperit un borcan cu muraturi
  Cu semnatura lui Tutan kamon

  Intr-un biletel el povesteste
  Cum prajea la soare scoici si peste
  Nassa a pus mana pe bilet
  Si indata l-a dat la secret!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.