
Belgia are, începând de miercuri, ambasadă în Republica Moldova. Misiunea a fost inaugurată la Chişinău, în prezenţa şefei diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib, şi a omologului său moldovean Nicu Popescu.
Cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă, în care au declarat că noua ambasadă va facilita relaţiile comerciale dintre cele două ţări şi va întări relaţiile bilaterale.
„Avem o relaţie mai apropiată ca niciodată dintre Republica Moldova şi Belgia, şi vrem să contribuim la fortificarea acesteia. Ne dorim să avem relaţii bune cu toate statele membre ale Uniunii Europene şi prezenţa Belgiei la Chişinău ne va permite să avansăm în acest domeniu. Astăzi, am abordat subiecte esenţiale legate de relaţiile noastre bilaterale şi în primul rând am discutat despre aspiraţiile europene şi procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Beneficiem de sprijinul şi angajamentul Belgiei, dar şi de determinarea doamnei ministru de a ajuta Republica Moldova. Am prezentat în linii mari informaţii despre etapa la care se află Republica Moldova în procesul de îndeplinire a recomandărilor Comisiei Europene”, a spus Nicu Popescu, informează Agerpres.
Şeful diplomaţiei de la Chişinău a subliniat că Republica Moldova mizează pe ajutorul Belgiei în procesul de aderare, cu atât mai mult că acest stat va prelua preşedinţia UE.
La rândul său, ministrul belgian pentru afaceri externe, europene, comerţul extern şi instituţii federale culturale, Hadja Lahbib, a declarat că, în calitate de ţară ce va prelua preşedinţia UE, Belgia va rămâne pe deplin implicată în susţinerea parcursului european al Moldovei. Ea a felicitat autorităţile pentru curajul cu care fac faţă provocărilor generate de războiul din Ucraina şi le-a asigurat de susţinere în acest proces.
Acordarea statutului de ţară candidată la aderare, anul trecut, reprezintă un semnal al Uniunii Europene de implicare în viitorul Republicii Moldova, a adăugat oficialul european, subliniind că Belgia se pronunţă pentru reglementarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.
Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Regatul Belgiei au fost stabilite în martie 1992.
Dar bani le mai da cineva, ca o astfel de republica nu-si poate plati curentul consumat si nici gazul de la aragaze. Singurele venituri le au din vanzare de alcool si din video-chat. Noroc ca au sansa sa-i integreze americanii in Republica Ukraina, daca asta nu dispare, in compensare cu pierderea Crimeea.
O sustine cu bugetul Romaniei! Sunt hotarati pentru Romania sa implementeze economia circulara, adica, totul se invarte in sararacie sau pe limba plavanului, Romania normala.
Nu intelegeti gresit, sunt deacord sa dam la tot cartierul, vorba unui copil de judecator din Craiova, dar cartierul sa fie in Republica Romania.