Analiştii avertizează: România se îndreaptă către o nouă recesiune

Statul român a împrumutat de la începutul anului aproximativ 4,6 miliarde de euro, de două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Economistul Mircea Coşea susţine că împrumuturile sunt un semn că ţara noastră va intra din nou în recesiune, scrie ziarulring.ro.

Creşterea, în acest an, a valorii împrumuturilor României are o explicaţie simplă, din punctul de vedere al analistului Ilie Şerbănescu. „Acest lucru evidenţiază dezastrul în care se află România, în care a adus-o programul FMI. E o minciună că acordul cu FMI ne-a salvat. De fapt, ne-a înlănţuit pe viaţă. E greu să dai acum înapoi cele 20 de miliarde de euro. O poţi face doar din împrumuturi. Am intrat într-un cerc vicios fără ieşire”, explică Ilie Şerbănescu.

În doi ani atingem plafonul de îndatorare

În opinia lui Mircea Coşea, faptul că România continuă să se împrumute nu este un lucru îngrijorător având în vedere că datoria externă a ţării este de doar 33% din PIB, cu mult mai mică faţă de cea a altor membre UE. Totuşi, susţine economistul, în ritmul acesta, în doar doi ani, România ar ajunge la pragul-limită de îndatorare externă. Mult mai îngrijorător este că România ar putea intra în acest an într-o nouă recesiune economică. „Problema este că îndatorarea de la acest început de an este destul de mare şi pentru că noi am intrat într-o perioadă proastă. În trimestrul IV din 2011 avem o scădere a creşterii PIB, suntem pe negativ. Dacă acest ritm continuă şi în trimestrele I şi II, în 2012 intrăm în recesiune din nou. Situaţia este îngrijorătoare şi ar trebui analizată cu atenţie de guvern pentru că riscăm să intrăm într-o spirală a creşterii îndatorării şi acest lucru este extrem de grav de rezolvat. Suntem la un prag de reintrare în recesiune economică”, a explicat Coşea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.