ANRE, reclamă la un comparator de prețuri care nu merge

Reprezentanții Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) încurajează clienții casnici să își schimbe furnizorii de energie electrică pentru a beneficia de tarife mai convenabile însă comparatorul de prețuri pe care îl pune la dispoziție pe site-ul instituției nu funcționează. „Noi am încurajat, vom încuraja şi acum legea ne şi permite, prin unele modificări făcute anul acesta, să popularizăm şi să încurajăm atitudinile clienţilor de schimbare a furnizorilor. În opinia noastră, serviciul universal, aşa cum este el definit pe partea de energie electrică, ar trebui să fie un drept al clienţilor la care aceştia să poată apela oricând au nevoie, dar totodată ar trebui să nu fie unicul serviciu pe care ei şi-l permit, ci să fie un serviciu de ultimă instanţă şi noi vom încuraja prin campaniile pe care le vom duce schimbarea furnizorilor”, a spus Claudiu Dumbrăveanu, director în Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), la o conferinţă în cadrul Târgului Naţional de Energie.

Conform acestuia, există un studiu de piaţă potrivit căruia mai mult de jumătate dintre români au în plan să-şi schimbe furnizorul de energie în următoarele şase luni, în timp ce doar 25% dintre cei care au contracte de furnizare de energie electrică se consideră suficient de bine informaţi în această privinţă. „Având izvor şi în Legea 167 din acest an, care a dat Autorităţii obligaţia de a informa clienţii finali şi de a organiza acţiuni pentru conştientizarea şi informarea clienţilor, noi am preluat modelul de la gaze şi, aşa cum v-am spus, încercăm să abordăm unitar atitudinea noastră faţă de reglementare şi am considerat că obligativitatea aprobată la gaze naturale, de a introduce date în comparator de către furnizorii de gaze naturale, ar trebui impusă şi pe parte de energie electrică. Drept urmare noi am lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind obligativitatea furnizorilor de a introduce date în comparatorul de energie electrică”, a declarat Dumbrăveanu.

Conform reprezentantului instituţiei, concomitent cu această acţiune, ANRE a avut o acţiune destul de intensă şi de complexă de modificare a comparatorului. În urma unor observaţii venite din piaţă, Autoritatea a lucrat la perfecţionarea şi eliminarea unor distorsiuni. „Am finalizat noul model de comparator de preţuri. El, la ora actuală, se găseşte pe site-ul ANRE şi este în perioada de testare şi în acesată perioadă noi ne aşteptăm ca să primim sugestii, critici, comentarii pentru a elimina eventuale inadvertenţe, dacă mai sunt, după care vom lansa varianta finală. Noi considerăm că de data aceasta comparatorul acoperă mai multe segmente ale activităţii furnzorilor şi alte servicii oferite, discounturi oferire, perioada de contractare, tipul de factură pe care îl oferă, tipul de preţ pe care îl oferă, fix sau variabil, şi aşa mai departe”, a mai spus Dumbrăveanu. Dacă un consumator dorește să afle care sunt cele mai convenabile oferte și intră pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, la secțiunea energie electrică, va nimeri următorul anunț: „Pentru a reflecta mult mai bine situația din piața de energie lucrăm la îmbunătățirea comparatorului pentru ofertele de furnizare. În perioada 11.09.2018 – 19.10.2018 testăm împreună cu furnizorii noul comparator. Mulțumim pentru înțelegere!”. În lipsa acestui comparator, clienții pot studia ofertele companiilor furnizoare doar dacă apelează pe rând la acestea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

3 Comentarii

  1. stimate domn autor,
    spre cunostinta lui matale comparatorul merge. eu il folosesc destul de des sa urmaresc piata gazelor si a energiei electrice. acolo e un anunt cum ca se lucreaza. e prima data in 2 ani de zile cind se intimpla asta. nu asta e boala anre ci reglementarea in dauna cetatenilor si in favoarea companiilor care scot profituri imense dintr-un serviciu, calitativ de rahat, pe care-l furnizeaza. ma refer in special la enel, engie si altii furnizori care tin de alte state. pretul utilitatilor ar trebui sa fie cam pe la jumatate iar acesti furnizori tot ar avea profit. mi se pare o mare nesimtire ca statul roman, prin anre, sa aibe grija de multinationale dar sa-si tina in acelasi timp cetatenii in nevoi determinindu-i sa plateasca un pret umflat cu mult peste serviciul oferit.

    • Ma bucur ca mai avem in tara si oameni care gandesc.Fata de comentariul facut care este corect,care este explicatia salariilor din ANRE intre 5000-10000 EURO/LUNA ?

  2. De cateva luni o firma frantuzeasca Engie pe numele ei, este disperata sa adune clienti. Adica sa cumpere energie electrica ieftina de la producatorii romani si sa o vanda scump la consumatorii romani, iar profitul sa fie exportat in Franta. Inca o hotie made in UE..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.