Anti Green-Deal-ul românesc: Se fac angajări masive la CE Oltenia!

În vederea creșterii producției de energie electrică, CE Oltenia angajează un număr de 600 de persoane pe posturi de lăcătuș mecanic, electrician și sudor în activitatea minieră, pentru durata determinată până la dată de 31.12.2022.

Procedura de selecție în vederea angajării personalului necesar a fost inițiată în decembrie 2021, conform anunțului din dată de 06.12.2021. În urmă analizării dosarelor depuse (calificări, studii, cazier), s-au calificat 1.040 de persoane care vor paticipa la verificarea aptitudinilor profesionale în perioada 4 – 11.04.2022, conform programărilor comunicate candidaților.

Guvernul vrea să crească rapid producţia de energie electrică, iar cărbunele ar urma să fie o soluţie pentru reducerea dependenţei de importurile din Rusia, după ce celebrul program european Green Deal, de promovare a energiei verzi, a intrat în stand-by după declanșarea războiului din Ucraina. 

Complexul Energetic Oltenia ar putea să pună în funcțiune în perioada următoare încă o turbină care să producă 300 de MW, a anunțat recent premierul Nicolae Ciucă. Practic, în loc să se închidă capacitățile termo, poluante, ele vor fi redeschise și pentru asta e nevoie de profesioniști în energetică și în minerit.

„Este clar că în această situaţie complicată, toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Şi România avea deja aceste resurse”, este declarația președintelui Senatului, Florin Cîțu, care a adăugat că a avut deja întâlniri cu cei de la Complexul Energetic Oltenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni termocentrale care folosesc cărbune.  Mai exact, din luna mai, în sistemul energetic din România vor mai fi adăugați 300 de MW. Asta înseamnă și angajarea de personal calificat pe care companiile îl poate lua din rândul salariaților disponibilizați. Salariile celor care vor fi angajați ajung lunar la 4.000 de lei.

Valea Jiului și bazinul carbonifer Oltenia ar putea fi revitalizate după ce Uniunea Europeană și-a revizuit programul energetic în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Întrucât Europa este dependentă de gazul rusesc, autoritățile de la Bruxelles au permis revenirea la producerea energiei electrice pe bază de carbune, punând astfel o pauză politicii de mediu Green Deal. „Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans.

Aceasta schimbarea de optică este una istorică pentru că în ultimii ani UE au trecut la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie. În plus, multe bazine carbonifere din UE, inclusiv din România, s-au închis sau sunt în curs de închidere. Pentru că Rusia utilizează acum arma energetică, Europa face în câteva zile ce n-a făcut în ani, și anume decuplarea de resursele rusești. Iar un prim pas îl reprezintă revenirea la cărbune, urmând ca în viitor să diversifice rețelele de gazoducte către zone precum Caspica, Africa sau Orient, alături de construcția de terminale pentru gazul lichefiat.

Timmermans a anunțat că UE va adopta săptămâna viitoare legislația necesară pentru ca statee membre să poată utiliza în continuare cărbunele. Mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat deja posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Foarte bine ,asa trebuia facut de mult, avem nevoie de energie electrică fraților!!..nu ne comandă cretinii de la bruxelles!!..toate centralele electrice pe baza de cărbune să funcționeze la intreaga capacitate!!..
    Lăsați-mă cu ecologia voastră, vorbesc ONG-urile cu sedii în țările calde,…plătite de banditul Șoroș cel care vrea să distrugă lumea!!..

  2. Cand au inchis astfel de capacitati la porunca birocratilor de la Bruxelles, nu stiau ca nu au alternative ?! Asa ceva se face treptat, in cativa ani, nu brusc si apoi miorlai ca este criza energetica. Incompetenta si iresponsabilitate. La ce sa te astepti de la cozile de topor autohtone care guverneaza Romania ?!

  3. Putin a spus că până pe 31 Martie să se facă toate contractele in Ruble …dar cu ce ca plati Europa ca Russia nu are voie Dolari Euro si lire… că nu au unde să ii cheltuie că au interzis … Cred că nici cu Aur nu le convine …cred că niște păpică este ceea mai bună sau poate niște acțiuni la anumite companii eee se descurcă

  4. Green PEACE,Greta,ONG etc ,acum tac malc,nu tu proteste,nu tu schimbari climaterice,incalzire globala.Propunere: pe albiile raurilor.pe versantii muntilor din zona Valcea am vazut numai copaci,doborati ,de vant,de ape,dar nimeni nu-i ridica.De ce nu sunt folositi,decat sa putrezeasca, in termocentrale alaturi de carbune.De ce nu se da drumul la salbele de hidrocentrale construite deja de pe timpul lui Ceausescu.Daca toate tarile cumpara gaz de la rusi in continuare,noi de ce nu o facem

  5. Acum realizam defapt ce fel de oameni conduc Europa>Oare ce specializare au ,ce meserie,daca au lucrat vreodata undeva ,ce meserie au si cine sunt consilierii lor?Probabil sunt angajati tot cu pile.

  6. angajeri faceti?
    Credeti ca in industrie-i ca la partid?
    Unde gasiti peste noapte personal calificat? Utilajele in cat timp le repuneti in functiune? Mai sunt complete?
    In cate luni sau ani faceti decopertarea carbunelui?
    Si cate si cate…

  7. Motto :Romania , tara prostilor!

    Domnule Cosmin imi plac articolele dumneavoastra, insa trebuie sa dati boborului astuia date mai elocvente pentru a nu ramane babuini!
    In 2019 ,inainte de a incepe pandemia toata industria Romaniei emitea 260 milioane dee tone de CO2.
    In acelasi an industria Romaniei emitea 40 milionae dee CO2.
    Tot in acelasi an cea mai mare centrala din Polonia-Belchatow a emis 39 de milioane de tone de CO2 , cat toata industria Romanichii !
    Sunt date oficie extrase din registrul european al emisiilor de gaze cu efect de sera si pot fi verificate , daca doriti!
    Si pentru ceilalti poluanti centrale din Oltenia respecta normele impuse de UE pentru poluanti.
    Raportat la cati poluanti emite industria uniunii europeane , industria Romanichii e un …. in calea ….ulii!
    Puteti sa luati legatura cu Ministerul Mediului, insa nu va trebuie dovezi ca sa puteti constata ca revolutia capitalista din ultimii 30 de ani a curatat atmosfera din Romanica mai mult decat 10 Green Dealuri la un loc , iar dumneata ai suficiente cunostinte ca sa constati caa asa cum spun eu!

    O sa tremurati pana pana o sa aveti culoarea verde la iarna si o sa platiti pana inverziti ca in nebunia dulapului de a executa tot ce vor vesticii s-au daramat toate!

  8. Polonia produce 80% din energie din carbune,
    Nemtia produce peste 50% din energie din carbune si gaz !
    Numai noi o consideram extrem de poluanta!Poate o fi poluanta , dar numai noi , romanii o consideram extrem de poluanta!
    Un , nu stiu cum sa-i spun, s-angajat prin PNRR ca va inchide energie pe carbune in 2026.Puteti verifica!
    De doi ani se stie la Bruxelles ca ultimul mwh ora pe carbune in Romanica se va da in 2026 si asta se va schimba asa cum va reusi sa schimbe Budai PNRR -ul pentru pensii!

    aista-i o opinie!

  9. Deci tot dupa indicatiile mafiotilor de la varful UE se executa lacheii nostri! Atunci era rau si acum este bine demonstreaza ca in capatanile alora dar si in ale alor nostri nu este decat gunoi de grajd si multa ticalosie. Cand va scapa Romania de tradatorii care guverneaza tara? Nu ma refer la cei de la palatul Victoria ci la cei aflati in spatele lor.

  10. Pana cand face UE legislatia pentru utilizarea carbunelui in energie poete se intareste protectia muncitorilor. e periculos imediat cum intri in mina.

  11. Se pare ca va fi un an cu mai putine ploi. Nu trebuie exagerat cu carbunii. Pana la urma Romania are un deficit foarte mic de energie . Undeva la 15%. Mediul inconjurator trebuie totusi protejat in continuare.Cel mai bine e sa luam malul din hidrocentrale. Capacitate exista deja.

  12. Baietii destepti din energie pot sa faca un schimb:Tehnologie contra energie electrica.

  13. Total greșit CEO a pierdut prin ieșirea colegilor la pensie 2000 de inși,anul acesta mai pierd inca 3000 și angajează 600 de inși pe doar 6 luni.Deci pierdem 4400 de inși din 13000.Practic ne închid din lipsă de personal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.