Antrenorul Tudor Petruș a murit

Antrenorul emerit de floretă Tudor Petruș, cel alături de care Laura Cârlescu Badea a devenit campioană olimpică în 1996 la Atlanta, a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani, a anunțat Federaţia Română de Scrimă.

Tudor Andrei Petruş s-a născut pe 2 octombrie 1949 la Cluj Napoca. A absolvit la ANEFS Bucureşti, unde a practicat scrimă sub conducerea lui Jacques Istrate şi Vasile Chelaru, apoi s-a alăturat clubului CSA Steaua Bucureşti, cu care a câştigat medalia de bronz la Cupa Europei de Scrimă din 1978. A fost numit maestru al sportului în anul 1976. A participat la ambele probe de floretă la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, clasându-se pe locul 45 la proba individual şi pe locul 9 pe echipe. La Olimpiada din 1980 de la Moscova s-a clasat pe locul 35 la individual şi pe locul 5 pe echipe.

După ce s-a retras din activitatea sportivă de performanţă, a devenit antrenor de scrimă la CSA Steaua, apoi la lotul olimpic de floretă feminină, iniţial ca secund lui Ştefan Haukler în perioada 1986-1990, apoi ca antrenor principal. Sub conducerea sa, echipa României a fost dublă campioană mondială în 1994 şi în 1995, iar Laura Badea a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1996 de la Atlanta.

În ultimii ani din viaţă, Tudor Petruş a fost antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Scrimă şi tehnician la CSU Poli Timişoara.

Trupul neînsufleţit al fostului antrenor de floretă fi depus marţi, la ora 15:00, la Capela mare din Cimitirul Bellu Ortodox. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 13 septembrie, de la ora 15:00, tot la Cimitirul Bellu Ortodox.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.