Apel către MApN pentru predarea dosarelor fostei Securităţi

Trei cercetători ai Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securităţii cer Ministerului Apărării Naţionale să predea arhiva cu documente care au apărut fostei Securităţi.

Mădălin Hodor, Mihai Demetriade şi Andrei Ursu au trimis ministrului Nicolae Ciucă o scrisoare deschisă în care arată că ţinerea la secret a acestor dosare obstrucţionează justiţia.

„Scrisoare deschisă adresată ministrului Apărării Naţionale

Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ

Statul român a decis, prin legea de funcţionare a C.N.S.A.S., că toate documentele fostei Securităţi trebuie să fie predate Consiliului.

Deţinerea împotriva legii si în secret a acestor dosare prejudiciază nu numai procesul de decomunizare şi deconspirarea Securităţii. Ea obstrucţionează justiţia în mod inechivoc, încălcând drepturile fundamentale ale victimelor şi ale urmaşilor acestora. Dreptatea restitutivă garantată prin legea de funcţionare a C.N.S.A.S., care stabileşte drepturi esenţiale pentru victime sau rudele celor care nu mai sunt, este imposibilă acum – într-o semnificativă proporţie – din cauza indeciziei ministerului pe care-l conduceţi. Pentru arhivele Securităţii pe care le deţineţi, drepturile de acces la propriul dosar, cel al stabilirii calităţii de lucrător şi colaborator pentru cei care au încălcat drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu pot fi, pur şi simplu, exercitate.

Sperăm, domnule ministru, că realizaţi gravitatea acestei situaţii. Nu doar un mandat de voinţă al statului român este ignorat dar – mai presus de orice – drepturile acordate cetăţenilor de a-şi cunoaşte, studia şi clarifica identitatea unei întregi infrastructuri a răului, au fost încălcate. Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniţi complice cu răul. Prin gestul continuu şi ilegal al ministerului pe care-l conduceţi, pagini dureroase şi infame din istoria principalului actor represiv al regimului totalitar sunt excluse circuitului civil, dezbaterii democratice şi înfăptuirii juridice a dreptăţii. Aţi antrenat, prin lipsa dumneavoastră de voinţă, un lung şir de consecinţe nefaste. Un trecut odios a fost ascuns privirii victimelor, potenţialele acţiuni în instanţă reglementate de lege au fost anulate înainte de a fi putut să existe, voinţa însăşi a statului privind decomunizarea prin deschiderea arhivelor represive a fost scandalos încălcată.

Faptul că M.Ap.N. a trimis, selectiv şi parcimonios, anumite fonduri arhivistice către C.N.S.A.S. de-a lungul timpului, domnule ministru, nu modifică natura lipsei de voinţă în restituirea in integrum a arhivelor capturate în contextul Revoluţiei române. Îndeplinirea unei părţi dintr-o obligaţie legală nu poate fi interpretată ca o acoperire şi asumare a obligaţiei ca atare. Cultura omisiunii, a selectivităţii lipsite de criterii transparente, a tăcerii arogante a marcat şi marchează dinamica culturii instituţionale în România, afectând, în opinia noastră, fundamentul încrederii publice, esenţial pentru o societate democratică.
Suntem cu totul în asentimentul dumneavoastră atunci când, „în numele celor peste 1.000 de oameni căzuţi din sete de libertate, dintre care peste un sfert au fost militari şi salariaţi civili din Ministerul Apărării Naţionale”, v-aţi asumaţi recent „datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”.

Datoria de care aminteaţi în declaraţia din 17 decembrie 2020 ne aşteptăm să fie probată printr-un gest lipsit de ambiguitate şi clarificator: predarea neîntârziată a tuturor documentelor pe care Armata le-a preluat de la Securitatea comunistă.
Alte instituţii ale statului roman au făcut, inclusiv recent, paşi importanţi în finalizarea restituirii arhivelor represive. Este timpul ca şi propria dumneavoastră instituţie să se conformeze cadrului legal. Predarea dosarelor Securităţii aflate în posesia M.Ap.N. dar şi a documentelor din fondurile Comitetului Central al P.C.R. (Secţia pentru Probleme Militare şi Justiţie) către A.N.R., facilitând, astfel, cercetarea istorică, îndeplinirea legii şi documentarea cauzelor penale în dosarele istorice, înainte de a fi o datorie de onoare, este – în primul rând – o obligaţie legală. Ne întrebăm, nefiind nici emitentul acestor documente şi nefiind nici cel care să le fi acordat vreun grad de clasificare, în ce bază legală le deţine Ministerul dumneavoastră, şi prin ce modalitate le-a „clasificat”?

Documentele despre care vorbim implică fonduri preluate din arhivele tuturor direcţiilor centrale ale D.S.S. dar şi de la fostele Inspectorate judeţene ale M.I. începând din decembrie 1989 până cel puţin în prima parte a anului 1990. Depozite întregi de arhivă au fost preluate atunci preferenţial de M.Ap.N., din care doar o mică parte au fost predate la C.N.S.A.S. În aceeaşi situaţie sunt, spre exemplu, şi fişetele de lucru ale ofiţerilor din conducerea Securităţii conţinând documente esenţiale din zilele Revoluţiei, aflate acum tot în arhivele ministerului pe care-l conduceţi. Existenta acestor fonduri a mai fost contestată în trecut de succesivele conduceri ale M.Ap.N., pentru ca ulterior adevărul să iasă la iveală. Documente doveditoare aflate în arhivele C.N.S.A.S. şi multiplele relaţii instituţionale dovedesc, fără putinţă de tăgadă, că arhivele care fac obiectul scrisorii de faţă se află acum „în conservare” la Ministerului Apărării. În ciuda mai multor adrese schimbate între C.N.S.A.S. şi M.Ap.N. sau a unor întâlniri inter-instituţionale care au avut loc, ministerul pe care-l conduceţi refuză transparentizarea demersului, accesul nemijlocit la inventarele fondurilor deţinute şi rapida demarare a procesului predării. Ne întrebăm şi vă întrebăm: timpul indiferenţei, al uitării, al digresiunilor sau al ignorării deliberate a legii, de partea cui curge? Implicaţi cu toţii în ecuaţia consolidării democraţiei, cum credeţi că vor interpreta cetăţenii în slujba cărora sunteţi şi partenerii euro-atlantici, tehnicile derobatorii şi lipsa voinţei în acoperirea unui mandat legal?

Domnule ministru, în faţa legii, precum semnatarii acestei scrisori deschise, suntem cu toţii egali. A pretinde, subreptice, că ar exista motive întemeiate care să justifice un fapt scandalos, şi anume că ministerul pe care-l conduceţi continuă să blocheze predarea arhivelor Securităţii, predare instituită ca o obligaţie legală a statului român, este pur şi simplu inacceptabil. Ascunderea unei istorii scandaloase şi nedemne este o sfidare. Prin natura esenţialmente represivă a instituţiei care le-a creat, fondurile de arhivă care fac obiectul scrisorii de faţă au un statut excepţional. Ignorarea, cenzurarea, predarea selectivă, întârzierea unui dialog transparent cu instituţia responsabilă să le primească, lipsa dialogului onest cu societatea generează continuu frustrare, consolidând sentimentul impunităţii. Pentru că dacă o instituţie fundamentală a statului român (M.Ap.N.) refuză să restituie C.N.S.A.S., în baza unei obligaţii legale indeniabile, toate documentele preluate de la Securitate, o întreagă infrastructură a drepturilor şi libertăţilor fundamentale este încălcată. A face imposibilă condamnarea unui lucrător al Securităţii pentru încălcarea drepturilor omului este la rându-i, o formă de încălcare a acestora. Captivitatea ruşinoasă a acestor fonduri arhivistice în 2021, dincolo de posibilitatea de a le cerceta şi investiga, afectează ceea ce sperăm că este şi pentru dumneavoastră fundamentul parteneriatului euro-atlantic: valorile lumii libere şi cultura statului de drept. Refuzăm să credem că, la două decenii de la stabilirea obligaţiei legale de predare către C.N.S.A.S. a tuturor documentelor fostei Securităţi, Armata română ascunde cu bună ştiinţă un trecut criminal.

Tăcerea ministerului pe care-l conduceţi, în mod fatal şi previzibil, a fost public receptată ca o formă a complicităţii. Dincolo de nerespectarea continuă a legii, stă lipsa de loialitate faţă de dezideratele societăţii şi faţă de ordinea de drept.
Vă transmitem în final, domnule ministru, că aşteptăm din partea dumneavoastră o decizie urgentă de restituire a tuturor documentelor aparţinând fostei Securităţi.
3 aprilie 2021

Mihai Demetriade

Mădălin Hodor

Andrei Ursu“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

22 de Comentarii

  1. Aha !Fix la poolivara joi mai spre seara se va intampa asta ! ????

  2. Mi se pare ca domniile lor vor sa scapam de securitate.Numai daca si-o vad pe la spate.(pe deasupra mai si rimeaza)

  3. in general … in toate tarile din lume:
    „statul paralel”… nu se sufera … cu Armata … acelei tari !!! Si nu prea … se intersecteaza …

    Inclusiv in … germania cea nazista … urss … tara apasilor …

    acum … in Romania … „statul paralel” … vrea (doar) sa se implice si in … treburile Armatei tarii !

    dosare cnsas (???)… POATE cele legate de … armata nou infiintata de Cuza … armata lui Carol I din razboiul de independenta … armata romana din WWI si WWII … si legaturile „periculoase” … cu „statele paralele” din acele epoci … din tara noastra !

  4. Eu sunt de acord! Sa o faca cind o va face si Franta, USA, Marea Britanie sau Germania! Ca si ei au avut securitati, mai bune sau mai rele! La noi au ajuns unii fara ocupatie sa comande!

  5. Bravo!
    Contactati ambasadele euro-atlantice si Comisia europeana.
    Cel mai eficace mi s-ar parea o actiune in contencios administrativ. Poate se va ajunge si la invocarea de exceptii constitutionale.

  6. Tot respectul pentru destinul asumat al domnului Gheorghe Ursu, o adevarata victima a sistemului comunist.

    In rest, toata povestea cu CNSAS este o imensa golanie. Numai daca ne gandim ca Mircea Dinescu si Andrei Plesu au rascolit, ei sau cu mana altora, prin dosarele cedate de SRI si Armata ne putem face o idee.

    Toate dosarele sunt periate, in toate s-a umblat ca sa fie protejati cei care apareau in ele. Protejati unii, santajati altii.
    CNSAS este din start sortit esecului. Legea este cretina.
    Sa ne amintim cum au fost exceptati ofiterii de securitate, medicii, preotii.
    CNSAS a ramas un loc caldut pentru pilosi de tot felul si o prastie, arma nu mai este de multa vreme, in mana celor ce conduc.
    Este prastie pentru ca dupa 31 de ani de democratie au ajuns oamenii sa-i regrete pe activistii comunisti, prin comparatie cu activistii PSD, PNL, USR/PLUS. Suna ca porcu dupa 31 de ani de capitalism pagubos sa injuri mostenirea grea comunista.

    CNSAS, alt subiect de toata voma.
    Romania, numele tau este Vomania!

  7. Pentru vesnica pomenire a poetului disident Mircea Dinescu, cel cu soacra cetatean sovietic si angajata la ambasada URSS la Bucuresti, sa ne amintim un moment marca CNSAS.

    Era poetul mare mahar la CNSAS, prietenii lui, cativa dintre ei, misunau tot pe acolo. Avea poetul atunci si emisiune la Antena 1.
    Pe motiv de audiente poetul pierde emisiunea de la Antena 1, imediat apare in presa dosarul de informator al lui Dan Voiculescu, patron la Antena 1.

  8. De acord intru totul: „Armata română ascunde cu bună ştiinţă un trecut criminal”. E vorba de propriul ei trecut, plin de acte odioase in zilele revolutiei, dar si ulterior, acte consemnate de ofiterii de securitate si raportate ierarhic. Cazul spionului sovietic Militaru, prietenul lui Iliescu, e elocvent. De 31 de ani, faptuitorii au fost nu doar acoperiti, ci si avansati si apoi pensionati onorabil, unii cu stele de general pe umeri. Cum sa predea armata dovezile propriei ei vinovatii? In plus, dupa ce au fost triate pina la os de toti parvenitii zisei noastre democratii, dosarele respective nu cred ca mai reprezinta surse istorice credibile, ci doar adevaruri partiale, un mozaic de nereconstituit in funestul sau ansamblu.

  9. Ete Ciuca…aaaa…pardon,cicuciu,….atunci poate era si tov Ciuca vreun tanar ofiteras la casapit romani,ca doar de asta a fost buna harmia rosie romana

  10. Stati putin sa selecteze ce trebuie dat! Sunt enorm de multi din politie, armata si aviatie de pe timpul cand au intrat la scoala pentru studii cat si in perioada studiilor! Va pot da nume si prenume dar in privat!

  11. Prin „ascunderea” dosarelor fostei securitati, dar si a DIE, SIE, a fost posibila candidatura lui Petrov, parvenitismul politic a lui Roman, Sica, Tariceanu, Predoiu, Diaconescu, etc., etc.
    Ca sa nu mai vorbim de ziaristi. Pe acestia, o parte ii gasim prin dosarele securistilor, o alta parte, atasati pe la serviciile din ziua de azi, dar nu toate serviciile fiind ale tarii.
    Posibil ca prin aceste dosare sa fie si suplinitorul din deal la loc de cinste, sau chiar Ciuca care se intrece in combinatii-inginerii financiare cu sovietele americane.
    Asa se ascund tortionarii Romaniei!

  12. Atata naivitate per kilocorp nu mai gasesti, ca la acesti 3 „cercetatori”!Probabil sunt pe vreo lista sa fie dati afara,au deranjat pe cineva si incearca o lovitura de presa!
    Cand bucatarul Mircea Dinescu era pe la CNSAS la gasit posibilitati de a mai face niste bani prin a ameninta cu „dezvaluiri”pe unul si pe altul,povestea ca e un film cu Varanul Antenelor in uniforma la o intrunire cu activul din securitate la care a participat Nicolae Ceausescu prin 1987!
    Asa, si ?Bucatarul Dinescu umbla pe la televizuini sa isi promoveze datoriile la banci si Voiculescu este multimilionar!Asta e diferenta dintre un prost si un smecher!
    MAN nu va da in veci dosarele „operativilor”, vreti sa ramanem fara clasa poolitica?

  13. Ce este aceea DECOMUNIZARE? Se desfiinteaza COMUNELE!?! Astia au fost politruci, au ramas politruci. Nu stiu decat LOZINCI.

  14. Gata! S-a rezolvat și cu Securitatea! Nu înțeleg de ce mai protestați în stradă!

  15. fara arhiva mapn, nu exista cnsas! majoritatea tovarasilor securisti proveneau din randurile armatei si militiei odioase ! toate victimile comunistilor sunt facute de aceste institutii odioase !! militienii erau si sunt baza securistilor! fara ei nu se putea ! pana acum au tergiversat deoarece acesti odiosi sunt de fapt marii lideri supremi ai bananierei romaniki ! jos comunismul! MONARHIA SALVEAZĂ ROMÂNIA!

  16. Si pe securistii si puii lor care guverneaza ii doare exact in fund de cererea celor de la CNSAS! Nu vedeti ca nici dosarul lui Petrov nu s-a rezolvat in cei 30 de ani cand si un copil stie ca este un fost turnator? Majoritatea dosarelor securistilor de „calibru” au disparut, au ramas doar „pestii” mici!

  17. Degeaba…Degeaba se mai cere arhiva fostei securitati si militiei dupa 31 de ani de la mascarada lui ilici…ion.A a avut destul timp armata sa le ”perie” astfel ca miile de petrovi sa fie scosi ”basma curata”.Poate peste 50 de ani cand ”petrovii” vor disparea pe cale naturala vor afla si naivii de Romani cine au fost acestia.Atunci va fi doar ISTORIE,din pacate.Ramane o intrebare?Dece arhiva aceia a ajuns pe mana armatei?

  18. Cine a trimis Minerii acasa ? in data de 14 Iunie 1990 , la Casele Oamenilor , la Manifestantii din Piata Universitatii , Bucuresti .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.