Ce a declarat joi ministrul Toader referitor la SIPA

Arhiva SIPA, o bombă cu ceas. Trei ani pentru inventariere

tudorel-toader

Ministrul Justiţiei a declarat, joi, la Timişoara, că o comisie specială înfiinţată anul trecut are la dispoziţie trei ani pentru a inventaria documentele existente în arhiva SIPA.

Acesta a mai precizat că actele care fac referire la viaţa privată vor fi distruse, iar cele secrete vor fi desecretizate.

Ce a declarat Toader despre SIPA

Tudorel Toader a afirmat joi la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Prefectura Timiş, că a vizitat personal arhiva SIPA, după ce a fost înfiinţată comisia specială care are ca scop inventarierea documentelor.

”Povestea cu arhiva SIPA este veche, dar încă nu este clarificată. Eu, când am devenit ministru al Justiţiei, ştiam că există arhiva şi că sunt dezbateri. Am promovat o Hotărâre de Guvern prin care am solicitat să constituim o comisie specială cu certificat ORNISS şi să vedem şi noi ce este în arhivă. Guvernul a adoptat hotărârea, iar eu am acces în baza legii, aşa că m-am dus cu comisia şi am intrat în arhivă. Când s-a deschis uşa la arhivă, prima dată am văzut teancul de cărţi de muncă ale foştilor angajaţi din penitenciar care se pensionaseră, dar cartea de muncă stătea în arhivă şi nu putea să dovedească vechimea”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de mediafax.ro.

Actele secrete vor fi desecretizate

De asemenea, Tudorel Toader a precizat că membrii comisiei speciale au la dispoziţie trei ani pentru a inventaria documentele existente în arhiva SIPA, iar că actele care fac referire la viaţa privată vor fi distruse, iar cele secrete vor fi desecretizate.

”Comisia are la dispoziţie trei ani pentru a inventaria documentele. Unele sunt consemnări ţinând de viaţa privată şi atunci am spus că e normal titularul să aibă acces, poate vrea să vadă ce făcea la 25 de ani. Altele pot ţine de arhiva naţională şi urmează să fie transferate acolo, altele de siguranţa statului şi trebuie să fie transferate la arhiva de specialitate. Poate unele conţin informaţii care pot fi valorificate de autorităţi. La finalul celor trei ani vedem ce rămâne din arhiva SIPA. Cele cu viaţa privată le distrugem, restul le transferăm, iar cele secrete le desecretizăm. La finalul celor trei ani o să scriem pe uşă «Aici a fost arhiva SIPA, să le fie de bine»”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Monica Macovei, ministrul Justiţiei în perioada 2005 – 2006, este acuzată de un senator că a încălcat legea.

Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticoruptie a acordat joi vot favorabil raportului final în urma finalizării activităţii acestui for. Viorel Salan, preşedintele forului, susţine că sunt concluziile destul de clare. Ministrul Justiţiei în exerciţiu de la acea vreme (n.r. – 2005 – 2006, Monica Macovei) a încălcat legea, iar activitatea de emitere a HG 127/2006 (n.r. – desfiinţarea DGPA) a fost pregătită din timp. Şi când spun aceasta sunt relevante activităţile care vizează pătrunderea în spaţiile DGPA în ianuarie 2005 a ministrului Justiţiei de la acea vreme, care erau spaţii operative, nicidecum nu era constituită arhiva. Arhiva se constituie abia în 2006, după emiterea HG”, a mai precizat Salan. Raportul a fost votat de membrii Comisiei cu 9 voturi ‘pentru’ şi 2 ‘împotrivă’ (PNL şi USR).  Obiectivul anchetei a fost acela de „a constata unele încălcări ale legii în ceea ce priveşte desfiinţarea DGPA şi accesul la informaţiile clasificate”. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Felicitari d-le MINISTRU TUDOREL TOADER pt . tot ceea ce faceti sunteti sustinut de majoritatea cetatenilor !!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.