Artificial inteligent românesc, în festival

Instalaţia multimedia interactivă „Senzorul hibrid/Hybrid Sensorium“, creată de Saint Machine (aka Marilena Oprescu Singer), va fi prezentată în perioada 7-11 septembrie la Festivalul Ars Electronica din Linz, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

„Inteligența Artificială – Celălalt Eu“ este tema propusă de Ars Electronica pentru ediţia 2017, festivalul cuprinzând expoziţii, conferinţe, spectacole, concerte, ateliere şi prezentări care vor avea loc pe parcursul a cinci zile în Ars Electronica Centre, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi spaţiul alternativ Postcity.

„Hybrid Sensorium“ analizează felul în care percepem propriul corp în spațiul fizic imediat și deformările senzoriale cauzate de medierea acestei percepții de către tehnologie. Instalația intră în contact fizic nemijlocit cu vizitatorul, ambele părți devenind vulnerabile unei contaminări emoționale. O structură fabricată este suprapusă peste mediul natural reprezentat de corpul uman, o membrană artificială permeabilă ce încearcă să condiționeze nevoile noastre biologice. Organismul hibrid ne testează disponibilitatea de a ceda fizicalitatea proprie unui mediu construit. Introducând capul în orificiul său, instalația reacționează în timp real la ritmul respirației, încercând să îl adapteze nevoilor ei, în timp ce vizitatorul este atras într-un ciclu de aberații senzoriale.

Salvarea prin cicatrice

Pentru conţinutul 3D interactiv din interiorul instalației artista a colaborat cu Reniform, aka Sergiu Negulici (animație), Mitoș Micleușanu (sound design) şi Răzvan Vasilache (programare). Hybrid Sensorium este un proiect produs de Asociaţia Culturală ARTMIX. „Proiectul a debutat cu cercetarea conceptului de innerform ca stare primară a oricărui proces, formă, voință sau credință care poate crea efect, conștiință ce generează materie, intenție inițială care imprimă întregul curs al unui proces. Tratând forma precum ceva care nu există în sine, ci ca pe o etapă tranzitorie a unui proces, innerform se referă la spațiu nu ca mediu static, ci ca progresie, conținut dinamic, altfel spus, timp-spațiu trăit, care își are originea în interval, sincopă, vid. Am pornit de la mecanismele biologice ale creșterii și descompunerii în interiorul unei semințe, acel punct aflat în mișcare continuă, simultan început și sfârșit, similar țesutului cicatricial aflat într-o stare de descompunere care declanșează regenerarea“, spune Marilena Oprescu Singer.

Saint Machine (Marilena Oprescu Singer, născută pe 18 septembrie 1979, în ziua în care debuta prima ediţie Ars Electronica Festival) este o artistă multimedia care experimentează suprapunerea spaţiilor real-virtual, interior-exterior, fizic-imaginar şi intervalul interstițial dintre acestea, pornind de la idee, anunță ICR Viena.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.