Artmark vă invită la două licitaţii cu greutate istorică

                                                     

Povestiri mărgelate. Din patrimoniul Eugen şi Marga Barbu

 Marţi, 8 mai, la ora 19.30, sunteţi invitaţi să participaţi la o licitaţie evocatoare.

Director de reviste, jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist, om politic roman, Eugen Barbu, laureat al Premiului Herder, este cunoscut în literatură mai ales pentru volumele Gropa şi Principele. Vocal, polemic, incomod, conflictual, a condus publicaţiile Săptămâna şi România Mare.

Eugen Barbu primind premiul Herder la Viena, 1978.

Nu este o noutate că scriitorii s-au tot certat, indiferent de epocă. Dispute care nu prea aveau legătură cu opera sau cu ideile lor, ci cu grupurile de interese din care făceau parte. Este şi cazul linşajului public şi acuzelor reciproce dintre Eugen Barbu şi nu mai puţin bătăiosul scriitor Zaharia Stancu.

Unde exista compatibilitate de idei? O putem vedea chiar în biblioteca lui Barbu în dedicaţiile olografe ale autorilor pentru el: Manifest pentru sănătatea pământului, de Adrian Păunescu, București, 1980 (preţ de pornire 20 de euro), Aforisme, de Corneliu Vadim Tudor, București, 2002 (preţ de pornire 20 de euro), Pierdut în Balcania, de Fănuș Neagu, București, 1982 (preț de pornire: 40 de euro), File din trecut, de Valter Roman, București, 1971 (preț de pornire: 20 €)…

Marga Barbu, cunoscută actriţă de film şi teatru, i-a fost alături o bună parte din viaţă.

Fotografie reprezentând-o pe Marga Barbu, 1967, provine din colecția Marga și Eugen Barbu

Licitația patrimoniului Eugen și Marga Barbu include manuscrise, fotografii de familie sau din timpul filmărilor actriţei la peliculele Drumul Oaselor, mai 1980 (preț de pornire: 30 de euro) Colierul de turcoaze, 1985 (preț de pornire: 15  euro), Răpirea fecioarelor, 1968 (15 euro)

O fotografie cel puţin inedită, din  4 noiembrie 1978 le prezintă pe celebra soprană Yma Sumac și pe istoricul de artă Ileana Matac-Arco la Hollywood, citind ziarul… Săptămâna (preţ de pornire: 20 de euro)

Celebra soprană Yma Sumac și Ileana Matac-Arco citind ziarul Săptămâna

Sunt propuse, de asemenea, lucrări de artă plastică românească, dintre care amintim Portretul Margăi Barbu de Virgil Moise (estimare: 300 – 500 de euro) sau cel semnat de Sorin Ionescu  (500 – 800 de euro) ori Crăițe și garofițe de Hrandt Avachian (400 – 600 de euro), piese de artă decorativă şi obiecte de mobilier care au aparţinut cuplului.

Sorin Ionescu, Marga Barbu
Hrandt Avachian, Crăițe și garofițe

 

 

Marga Barbu, cunoscută actriţă de film şi teatru, i-a fost alături soţului ei o bună parte din viaţă. Pe de o parte intrigile lui Eugen Barbu, pe de altă parte poveştile romanţate ale Margăi Barbu, năbădăioasa hangiţă Aniţa din filmele cu haiduci au fost subiecte îndelung discutate în epocă.

O piesă inedită din licitaţie, este Jurnalul intim al Margăi Barbu (preţ de pornire 25 euro).

Nu lipsesc nici celebra Pălărie din fetru (preţ de pornire 100 de euro), purtată în filmul Haiducii lui Șaptecai de către frumoasa actriţă, nici misterioasa pipă a lui Eugen Barbu, „pe care nimeni n-a văzut-o fumegând” vreodată.

 

Pălărie de recuzită din fetru, aparținând actriței Marga Barbu, purtată în filmul Haiducii lui Șaptecai, regizat de Dinu Cocea după un scenariu de Eugen Barbu și Mihai Opriș, 1971

 

 

 

Miercuri, 9 mai, la ora 19:30, se va desfăşura o altă licitaţie online,

O dinasie de făuritori ai modernităţii, Familia Ion Ghica

Prim-ministru de cinci ori, de patru ori preşedintele Academiei Române, prieten cu domnitorul Al. Ioan Cuza, dar şi cu poetul Vasile Alecsandri, Ion Ghica face parte din familia de mari boieri care au contribuit de-a lungul mai multor generaţii la făurirea României Moderne. Licitaţia cuprinde fotografii de epocă, cărţi rarisime, clişee pe sticlă, manuscrise inedite, obiecte de artă decorativă, epistole, sigilii, medalii, gravuri, hărţi şi multe alte piese ce consitutie o valoroasă moştenire istorică şi culturală.

Fotografie ilustrându-i pe Ion Ghica și Costache Negri la Constantinopol în anul 1850, provine din colecţia lui Ion Ghica

În timpul revoluției de la 1848, Ion Ghica a fost trimis de guvernul provizoriu al Ţării Româneşti și de Comitetul revoluționar ca reprezentant al acestora la Constantinopol.

Fotografie ilustrându-l pe omul politic Ion Ghica alături de Vasile Alecsandri la Constantinopol, în anul 1855

Era împuternicit să apeleze la guvernul otoman, pentru a preîntâmpina intervenția armată rusească în Principatele Române. A avut și misiunea de a neutraliza acțiunea fraților Nicolae și Miltiade Aristarchi care au fost, succesiv, agenții noului Domnitor al Ţării Româneşti, Barbu Știrbei.

Ion Ghica nu a fost însă acceptat oficial ca reprezentant al guvernului român. A plecat spre Constantinopol, cu această misiune, în 17/29 mai 1848, cu un vapor austriac, de la Brăila, cu o scrisoare din partea doctorului Mandl, un amic al lui Alphonse de Lamartine (ministru al „Trebilor din afară” al Franței, în acel timp).

Impresionantă bibliotecă, în stil Gründerzeit, a aparținut diplomatului Dimitrie I. Ghica, 1870, 2.500 de euro

După înfrângerea revoluției, înăbușită brutal de trupele otomane și de cele țariste, a rămas în exil la Constantinopol. În timpul refugiului a legat o prietenie strânsă cu Ion Ionescu de la Brad, un agronom eminent. Ulterior a fost numit de autoritățile turce, la recomandarea ambasadorului Angliei la Constantinopol, Stratford Canning de Redcliffe, în funcția de guvernator sau Bei al insulei Samos (1853 – 1859), unde a reușit să stârpească pirateria, în floare în acea insulă, care afecta în mod serios flotele franceză și britanică, pregătite pentru aprovizionarea pe mare a trupelor care luptau în războiul Crimeii.

Peste 600 de pirați s-au predat sau au fugit, astfel încât, prin 1855, liniștea în arhipelag fusese restabilită. Sub supravegherea sa, în insula Samos s-au construit drumuri, s-au înființat școli, inclusiv un pensionat de fete, îngrijit de soția sa. La terminarea misiunii sale, în 1859, a primit de la sultanul Abdul-Medjid titlul onorific de Bei (prinț) de Samos.
 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.