Asistenții medicali iau cu asalt Germania și Marea Britanie

Țări precum Germania sau Anglia sunt magneți pentru tinerii asistenți medicali care vor condiții decente de muncă și un salariu mulțumitor. Două mii de asistenți medicali au părăsit România în 2016, estimându-se că tot atâți vor pleca din țara noastră și în anul în curs.

Mulți din cei care au ales să-și desfășoare meseria în alte țări erau încă elevi când au luat contact cu reprezentanții angajatorilor din vestul Europei și au emigrat îndată ce au primit diploma. În timp ce lefurile lor pot ajunge în alte state la două mii de euro pe lună, spitalele din România, inclusiv cele private, se confruntă cu o lipsă acută de personal. Situația pare trasă la indigo cu cea a medicilor, al căror exod pare de neoprit.

Ce salariu are un asistent în Germania

Marina Stan este din Ploiești și a ales să plece într-un orășel din Germania. „Am studiat trei ani în România ca să ajung un asistent medical bun și vreau să plec în Germania pentru primul loc de muncă. Salariul este bun, iar pentru mine, care sunt singură, este suficient să mă întrețin și să mai pun și ceva bani deoparte“, povestește tânăra.

Mai multe spitale și clinici din străinătate și-au deschis birouri de recrutare în orașele mari din România, iar reprezentanții acestora îi consiliază gratuit pe asistenții medicali care vor să plece. „Încă de pe băncile școlii vor să se asigure că au un viitor în Germania. Am angajat între 120 și 150 de asistenți medicali generaliști anual. Pot ajunge și la 3.000 euro brut, între 1.600 și 1.800 euro net“, spune Sorin Gabriel Dan, reprezentantul unei agenții de recrutare pentru Germania.

Sorana Nichita se află în Germania de opt luni. La început i-a fost mai greu, dar cu ajutorul colegilor a reușit să se acomodeze destul de repede. „Când am început să lucrez în spitalul din Germania, colegii mei au fost de foarte mare ajutor. Eu nu înțelegeam bine germana. Îi chemam când nu înțelegeam ceva, le arătam, iar ei îmi spuneau cum se zice. Mi-am notat într-un caiețel toate cuvintele și le-am învățat. Îmi place foarte mult locul unde sunt acum.“

Adaptarea poate fi dificilă

Și Marea Britanie este căutată de asistenții medicali. Aici se pot câștiga 15 lire pe oră, în timp ce în Irlanda un salariu mediu pe lună poate ajunge la 2.500 euro lunar. În cei trei ani de studii, în postlicealele sanitare se fac şi cursuri de deontologie profesională. Este şi cazul Centrului de Sănătate „Sf. Iosif“, unde un preot catolic predă cinci ore pe săptămână etică medicală şi psihologie. Şi aşa ajungem la cerinţele esenţiale pentru asistenţii care se angajează în străinătate: empatie, căldură, înţelegere faţă de suferinţa bolnavului. Fără acestea, ar putea fi respinşi de sistemele occidentale, chiar dacă sunt bine pregătiţi. De aceea, adaptarea poate fi dificilă pentru cei mai în vârstă, care cer să se mute cu tot cu familia, aşadar, trebuie susţinuţi de angajatori. „Pot să ofere cazare pentru familie încă de la început, suport financiar ca să-şi plătească biletul de avion sau transportul, inclusiv copiii, sau sunt angajatori care pot oferi inclusiv un loc de muncă partenerului“, explică Monica Nica, reprezentant al unor angajatori în Marea Britanie. Anual, 5.000 de absolvenţi de şcoli sanitare primesc drept de liberă practică. Peste 2.000 părăsesc ţara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.