Austria ne temperează entuziasmul. ”Nu e o apartenenţă deplină la Schengen”

Austria a ţinut să reamintească joi că deschiderea spaţiului maritim şi aerian european pentru România şi Bulgaria nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul Schengen şi nu a prezentat un calendar de implementare, transmite France Presse.

”Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat pentru AFP Ministerul de Interne din Austria.

Dar „în prezent nu există negocieri privind aderarea” propriu-zisă şi, prin urmare, „nu există o dată” pentru punerea în practică, a precizat ministerul.

Condiţiile puse de Viena pentru „Schengen Air” sunt creşterea operaţiunilor Frontex în Bulgaria şi bani de la Comisia UE pentru o protecţie solidă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a precizat pentru agenţia austriacă de presă APA că solicită, de asemenea, sporirea controalelor la frontierele terestre şi ca solicitanţii de azil, în special din Afganistan şi Siria, să fie preluaţi de România şi Bulgaria.

Precizările Austriei vin după ce România şi Bulgaria au anunţat anterior că au ajuns la un acord cu această ţară pentru a beneficia de libera circulaţie în spaţiul Schengen la nivel maritim şi aerian, problema frontierelor terestre fiind amânată pentru mai târziu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

 1. „solicitanţii de azil, în special din Afganistan şi Siria, să fie preluaţi de România şi Bulgaria.”

  Unde-i Iohannis si gasca sa ne spuna ca de fapt e vorba doar de cei care au fost inregistrati deja in RO?! Si nu de cote de REDISTRIBUIRE, inclusiv a celor care deja sunt in occident si care NU PRIN romania au intrat?!

 2. Prostii pun repede botul. Pai marea majoritate a schimburilor de marfuri sin UE sunt cele terestre.Ai nostri au pus botul . au cumva avioane cargo ? Mai avem flota ? Dar intrebarea este : Ce ati mai cedat ausrtiecilor pentru asa ” pomana” ? PROSTILOR !!!!!CumDoamne -iarta-ma au procreat mamicile voastre asa VIERMI ?

 3. @gheghea kaghebistul spune:
  28 dec. 2023 la 18:37

  „Prostii pun repede botul. Pai marea majoritate a schimburilor de marfuri sin UE sunt cele terestre.Ai nostri au pus botul . au cumva avioane cargo ?”

  Esti malitios.
  Vom calatorii cu avionul. Sau vom transporta TIR-urile, vagoanele de tren si automobilele cu avionul. Sau pe Dunare cu vaporul.

 4. Da cine a spus ca-i asa de entuziast cu intratul in Schengel,decit ursarul covrigar si erou,Gaunoiu,cum spune CTP??!

 5. dacă ne-au deschis spaţiului maritim înseamnă că acum o să putem ajunge pe mare în austria?

 6. A ieşit tot ca ei: nu primim nimic şi ne asumăm obligații suplimentare. Aşa sunt tratate slugile.

 7. Povestea cu zaharelul. Tragere de timp. Pina se va intampla ce trebuie sa se intample…. P.S. Romania nu este tara de imigratie. Scrie in Constitutie. Se aude iohanisule, ciolacule?

 8. prostilor, se stie ca Austria a si primit ce vrea… rromania o sa fie tzara in care o sa fie cazati refugiatii care cer azil pana la solutionarea dosarului. Ciolacu-Cioaca-Ciolanis si prestituatele astea ordinare incearca sa va convinga de ce mare victorie au inregistrat.

 9. Ca de obicei, suntem cea mai proasta gaina din poiata. Vrajeala cu Schengen aerian si maritim e ca si cum cineva ti-ar pune in fata o farfurie cu ciorba si ti-ar da ca tacam o furculita.

 10. Bună!
  Iohannis e un turist , un om absent de la problemele Romanoei. In fapt cred ca e un trădător.
  Cine e Austria care isi bate joc de noi? Nu e nimic de negociat cu Austria pt SCHENGEN!
  1.RUPEREA RELATIILOR DIPLOMATICE
  2.NATIONALIZAREA OMV SI INTERZICEREA FIRMELOR AUSTRIECE LA CONTRACYELE ECONOMICE DIN ROMÂNIA
  3.MARE PARYE DIN FIRMELE AUSYRICE AFARA DIN ROMANIA!

 11. In schimb, noi nu le-am „temperat” licenta de exploatare a resurselor petroliere din pamint romanesc, dimpotriva,
  le -am prelungit-o pina in anul 2042.
  De ce ?

 12. Brâncuș a avut gura aurită când a declarat Ș ”v-am lăsat săraci și proști , m-am întors și vă găsesc și mai săraci și mai proști …” . Vă meritași soarta dragi români, sunteți tratatși de occidentali așa cum meritați. Prin grobianismul si nesimțirea pe care o arătați când ieșiți afară din casele voastre , demonstarți cât de valoroși sunteți. Când veți pricepe că trebuie nu numai să vă respectați între voi , dar chiar să vă ajuțați , atunci se vor schimba șucrurile. Când intr-o comună oarecare din această țară ”colindătorii” vandalizează bunurilor altor cetățeni iar poliția are program de la ora 9 la ora 17:00 voi vă așteptați so fiți primiți in Schengen… Mai pe la Sfântu’ Așteaptă se va întâmpla și lucrul acesta. Ce alegeți în parlament aceea meritați și au grijă occidentalii să vă acorde acest tratament din prea plinul lor.

 13. Austria, Germania si Olanda isi bat joc de fraierii milogi. Fraierii milogi puteau pune veto la niste decizii ale UE si obtineau intr-o saptamana Schengen-ul dar fraierii milogi sunt condusi de marionete slugi care nu au acest curaj. Pe marionete le pun sefii din afara in functii pentru ca asa vrea romanul in timp ce pe Viktor Orban il pune cetateanul votant maghiar care nu vrea sa pupe in fund la UE. Asta e din pacate diferenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.