Iranienii trebuie să plece capul în fața saudiților, dacă vor să aibă ce mânca

Avertismentul Statelor Unite pentru Iran

Iranul trebuie să renunțe la extinderea influenței în Irak, Liban, Siria și Yemen, să renunțe la susținerea șiiților din aceste state, să renunțe la proiectele balistice la care lucrează (în plus față de cele nucleare, la care au renuntat prin acordul nuclear semnat de președintele Barack Obama –semnătură retrasă de Donald Trump -, de China, Rusia, Franța, Germania, Marea Britanie), trebuie să renunțe la acțiunile teroriste. În caz contrar, populația iraniană nu va mai avea ce mânca. Astfel poate fi interpretat mesajul secretarului de Astat al SUA, Mike Pompeo, lansat prin intermediul serviciului BBC în limba persană. Sau, cu alte cuvinte, Iranul șiit ar trebui să lase cale liberă rivalilor sunniți din Arabia Saudita și monarhiile salafiste din Golf în toate țările menționate, să accepte crearea unui NATO sunnit în regiune, să lase loc liber de manifestare pentru ambițiile prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, suspectat acum în toată presa internaționala pentru că a comandat uciderea și ciopârțirea unui jurnalist imcomod, pe teritoriul Turciei.

Mike Pompeo a declarat că Iranul are o ”influență destabilizatoare” în Orientul Mijlociu, că este un sponsor al terorismului. În schimb, rapoartele ONU arată că Arabia Saudită se face vionovată de atrocități în războiul din Yemen, iar cele mai crude grupări teroriste nu se revendică nicidecum de la șiismul iranian.

”Conducerea iraniană trebuie să ia decizia dacă populația va avea ce mânca sa nu”, a spus Pompeo, cu referire la sancțiunile impuse de SUA Iranului. ”Cei care îi lovesc pe iranieni sunt ayatollahul și Qasem Soleimani, conducerea iraniană. Ei au provocat problemele de azi din Iran. Asta vezi când te uiți la protestele de acolo. Asta vezi când oamenii pot să vorbească, deși noi știm că iranienilor nu le este permis să vorbească liber. Regimul este cel care provoacă răul, nu lumera, nu SUA”, a pus Pompeo.

Secretarul de Stat a declarat că ”îi pasă” de iranieni, că este falsă afirmația cum că SUA nu permit intrarea în Iran a medicamentelor ce pot salva vieți. ”Aceste tranzacții sunt permise și sunt permise și tranzacțiile finaciare legate de medicamente”, a precizat Pompeo. La fel stau lucrurile și în privința produselor agricole, a menționat oficialul SUA.

”Trebuie să se gândească dacă vor să-și folosească banii pentru a importa medicamente sau pentru a finanța deplasările lui Qasem Soleimani prin Orientul Mijlociu, acolo unde produce distrugeri și moarte. Este decizia guvernului iranian în ce privește modul de folosire a bogăției”.

Semnalele de la Teheran arată că teocrația se pregătește pentru a rezista unui ”asediu” întins pe durata mai multor ani, perioadă în care speră să beneficieze de susținerea Europei și a Chinei. Generalul Qasem Soleimani, liderul forțelor speciale Quds ale Gardienilor Revoluției, i-a spus președintelui Hassan Rouhani: ”Să nu-i răspundeți lui Trump, pentru că este arogant si nu este la nivelul dumneavoastră; îl voi înfrunta eu insumi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Da America,ce a făcut în Orientul mijlociu cu primăvara arabă,7 ani de război și distrugeri,bravo.

  2. Viseaza si America ! Poate d-asta ii zice „american dream ” .

  3. Teroristii au fost sustinuti financiar si logistic chiar de Arabia saudita, Qatar si Emirate. Si de Turcia. Aceste tari au creat problema refugiatilor in regiune si in Europa. Trump este un ipocrit periculos, dar si mollahii au o vointa de putere exacerbata pentru care trebuie sa plateasca scump mult incercatul popor iranian.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.