Răspunderea magistraților

Avocatul Piperea, explicații bombă: „Halal!”

Avocatul Gheorghe Piperea avertizează că forma legii privind răspunderea magistraților care a ieșit din Camera Deputaților este „mai favorabilă” magistraților „abuzivi și incompetenți” decât cea în vigoare.

Potrivit avocatului, erorile judiciare din civil nu vor mai putea atrage răspunderea magistraților, întrucât textul se referă doar la erorile judiciare din penal, iar culpa gravă trebuie constată, după avizul favorabil al CSM, tot de o instanță penală.

„Despre răspunderea magistraților care comit erori judiciare, încalcă CEDO și desfida hotărârile CJUE: comisia specială Iordache și măreața coaliție de guvernare tocmai ce au făcut-o de-a dreptul imposibilă. Asta după ce stimabilii care au emis inteligența oug 13/2017, cea care a scos sute de mii de oameni în stradă, s-au bătut cu cărămida în piept ca vor impune, în sfârșit, acest corelativ obligatoriu al independenței magistraților.

Forma legii statutului magistraților care a ieșit din Camera derutaților este, în privința răspunderii, mai favorabilă magistraților abuzivi și incompetenți, care distrug vieți și vise prin erori judiciare, decât cea în vigoare. Halal! Conform mega-producției livrate la foc automat de comisia Iordache – altă întrebare, erorile judiciare din civil nu vor mai putea atrage răspunderea magistraților, întrucât textul se referă doar la erorile judiciare din penal, iar culpa gravă trebuie constată, după avizul favorabil al CSM, tot de o instanță penală. Astfel de decizii nu se iau decât în cazurile magistraților indezirabili pentru sistem. Pe de altă parte, pentru a intra în vigoare noua reglementare, trebuie pus în aplicare un sistem de asigurare de răspundere profesională a magistraților; până la apariția unui HG referitor la aceste asigurări, nu va exista nicio răspundere. Până la punerea în aplicare a acestei asigurări pot trece ani buni, timp în care lumea va uita că independența magistraților presupune și responsabilitate. Iar dacă, totuși, se va ajunge la perfectarea acestei asigurări (care va fi plătită de stat, adică de noi, că doar n-o să le reduca cineva magistraților salariile, sporurile și pensiile foarte speciale cu sumele necesare pentru a-și plăti singuri primele de asigurare) dauna va fi acoperită de asigurator, magistratul rămânând basma curată. În fine, iar acest aspect este cel mai frustrant, nicăieri nu este reglementată excluderea din profesie a judecătorilor autori de erori judiciare repetate, și nici pentru condamnarea României la CEDO pentru greșeli judiciare sau pentru sfidarea deciziilor CJUE”, explică avocatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Piperea precizează totodată că din totalul de 3 milioane de dosare aflate pe rolul instanțelor, doar 7-8% sunt dosare penale. „Restul sunt dosare civile. Chiar și statistic sau intuitiv se poate conchide că erorile judiciare în civil sunt infinit mai multe decât în penal și, cu toate acestea, sunt excluse de la principiul răspunderii magistraților pentru culpa gravă și erori judiciare”, explică acesta.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un amendament la Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia statul „se îndreptă” cu acţiune în regres prin Ministerul Finanțelor împotriva magistraţilor care au săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.
Textul amendamentului adoptat este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.
Textul actual al legii prevede: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

Legea este acum pe masa Senatului, care este for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8515 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Intradevar, modificarile nu se refera si la instantele civile, ceea ce constituie o grava scapare, asa cum bine a fost
    ilustrat de dl avocat Piperea. In schimb, chestia cu societatea de asigurari este un bluf, de fapt sustinand pe aceasta
    cale ca magistratii SA NU PLATEASCA, platind casa de asigurari. Solutia ar fi ca, dupa scoaterea din magistratura sa nu
    li se mai plateasca pensii uriase, sa fie condamnati fara suspendare si sa se recupereze prejudiciul platit initial de
    stat, incepand cu averile lor personale declarate/din conturi nedeclarate…

  2. S-ar putea sa nu fie nicio scapare ! Pe Dragnea&comp nu-i intereseaza decat aspectul penal al hotiilor savarsite !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.