Avocatul poporului este sau nu magistrat?

După o exagerat de lungă perioadă de confuzie specifică stării de interregn debutată în finalul anului ‘89, capitalismul românesc pare a se redresa făcând un mare și neașteptat salt înainte către neîmplinitul vis de aur al liderului din Scornicești: “De la fiecare după posibilități, fiecăruia după necesități”!

Cu amatoristic disimulată viziune proletară, Marcel Ciolacu și umbra lui Klaus Johannis în PNL, Florin Vasile Cîțu, au hotărât pragul veniturilor ce separă pensionarii cinstiți și muncitori (mulți) de pensionarii chiaburi și burghezi: patru mii de lei lunar!

Aproximativ 130 000 de pensionari beneficiază în cadrul sistemului de asigurări sociale de pensii mai mari sau egale de/cu 4 000 de lei, calculate exclusiv pe baza principiului contributivității și a sumelor plătite efectiv în perioada de activitate profesională (nici o legătură cu pensiile speciale!). Ei reprezintă circa 2.79% din totalul persoanelor (4,562 milioane) a căror pensie este direct proporțională cu sumele contribuite de-a lungul perioadei de activitate. Sau ar trebui să fie…

Preocupat de soarta tuturor pensionarilor Guvernul României le adresează o ofertă de nerefuzat (sub forma unei OUG!) de a participa la o inedită partidă de „alba-neagra”. Alba-neagra?! Cum adică?! Dacă toți pensionarii câștigă garantat 10%, unde-i păcăleala? Cu naturalețea și iuțeala de mână a ofertanților de alba-neagra întâlniți de-a lungul și de-a latul Europei, partidele arcului guvernamental inspirate de neglijabila importanță electorală a procentului de 2.97% reprezentat în totalul pensionarilor, au scos din buzunarele de la spate o contribuție suplimentară de (extraordinar ce coincidență!) chiar 10% exclusiv pentru anumita categorie a celor 130 000 de pensionari cu pensii mai mari de 4000 de lei. Intuind o oarecare nemulțumire în rândul acestora, ministrul de finanțe Adrian Cârciu le bate obrazul, neînțelegând de ce nu ar putea să plătească noua contribuție, “în condițiile în care 80% dintre pensionarii români câștigă sub 4000 de lei” și dezvăluindu-le faptul că astfel vor beneficia “evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește.” Declarația este puțin hazardată, implicând un acces privilegiat al puținilor pensionari plătitori ai noii contribuții la servicii de sănătate diferențiate (oare se vor emite și norme metodologice de aplicare a diferențierii?!) comparativ cu diferența până la 4.6 milioane de neplătitori, ministrul Cârciu sau chiar întregul guvern fiind pasibili de a fi sancționați de garantul respectării și aplicării principiului nediscriminării în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării!

Obligațiile de a plăti contribuții selectiv stabilite și limitate aplicării unei singure categorii de cetățeni artificial și subiectiv definită, constituie un banal exemplu didactic și pedagogic de supus criticii de neconstituționalitate intrinsecă. Curtea Constituțională a României s-a pronunțat deja, în baza Legii Fundamentale (art.16.1 și art.56.2): “Reglementarea unor sarcini fiscale doar în sarcina unor anumite categorii de contribuabili încalcă principiul fiscalității egale și principiul aplicării juste a sarcinii fiscale (principiul echității).” (Decizia CCR nr. 900/15.12.2020). Pentru Avocatul Poporului, dacă ar fi cu adevărat al poporului, formularea contestației pe motiv de neconstituționalitate intrinsecă la CCR ar fi floare la ureche… Dacă ar fi…

Nu este de mirare faptul că, urmând logica prea cunoscutului proverb cu capra vecinului, impunerea contribuției asupra pensionarilor bogați a generat reacții de satisfacție și comentarii ostile la adresa celor vizați de măsură din partea a nenumărați cititori-comentatori ai presei on line, tristă confirmare a politicii guvernamentale divide et impera în plan social-național!

Pentru a evita certele confuzii și manifestări de mânie socială, este util a defini natura contribuțiilor (de asigurări sociale de stat, de asigurări pentru accidente, de asigurări sociale de sănătate, de șomaj etc.) pentru asigurări de sănătate așa cum a fost formulată de însăși Curtea Constituțională a României: “contribuția urmărește acoperirea unui risc profesional sau social, se stabilește astfel încât să acopere costul prestațiilor și serviciilor pentru cazurile asigurate, cheltuielile pentru prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, în funcție de tarife și clase de risc, cotele de contribuție aplicându-se la baza lunară de calcul, respectiv veniturile obținute de asigurat.” (Decizia CCR 900/15.12.2020) În continuare, Curtea precizează că toate reglementările privind contribuțiile trebuie să respecte principiile echivalenței și contributivității!

De ce sunt unele pensiile calculate exclusiv pe baza contributivității (cele speciale nu fac obiectul prezentului material) diferite? De ce unele sunt mai mici și altele mai mari? Simplitatea și logica răspunsului sunt fundamentate… matematic: pentru că rezultă din contribuții (sume plătite statului pe parcursul vieții profesionale active pentru asigurare socială de stat) diferite, consecință directă a inegalității salariilor! De ce nu sunt toate salariile egale? Pentru că sunt șanse minime de realizare a visului de aur amintit anterior!

Dacă reglementarea fiscalizării discriminatorii a pensionarilor divizați de bariera artificială a celor 4000 de lei (sau oricare alta) nu va trece mult timp până când firmele de asigurări vor plăti despăgubiri sub valoarea asigurată pentru care s-au perceput primele de asigurare pe motiv că totuși suma cuvenită ar fi prea mare și asigurații cu venituri mai mari ar putea să suporte costul pagubei permițând asigurătorului să plătească despăgubiri mai mari asiguraților cu venituri mai mici!

P.S. De frica reacției magistraților – beneficiari de pensii speciale, nu exclusiv pe baza contributivității – care probabil pregătiseră documentația pentru a da în judecată Statul având evident și mijloacele de a câștiga, Guvernul a decis majorarea pensiilor acestora cu 20%. Rămâne de văzut dacă și Avocatul Poporului intră în categoria magistraților!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

18 Comentarii

  1. Înainte cu liberali in guvern pana la pensia medie lunară a magistraților de 80.000 Ron/ luna. Țara lui papura vodă, soldele militarilor în rezervă sunt indexate cu 2,6% și taxate cu 10%,iar pensiile astronomice ale magistraților sunt indexate cu 25% și taxate cu 10%. Curat murdar coane Johannis! Ce sa mai zic de managerul unui spital din Beiuș care a jefuit banii de pe cheptul celor 58.000 de morți covid și acum face sudarea echipei cu băutura și femei cu banii împrumutați de Citu! Succesuri „manageri” hoți!

  2. „Pe 10 decembrie 2013, președintele României, Traian Băsescu, l-a criticat pe Avocatul Poporului, spunând că acesta este avocatul USL și că nu reprezintă poporul atâta timp cât tolerează ca acte normative extrem de importante să intre în vigoare, deși sunt neconstituționale.” bashila urla atunci, acum nu mai urla nimeni. avocatul popoului este un „organism” politic dirijat exact cum sunt dirijati si alesii putorii catarate peste noi si Tara: din umbra. de aici distrugerea institutiilor statului in lant, legislatia impotriva noastra dar benefica „lor”. legile proaste sunt pentru noi cu taisul benefic spre ei haha! (ras amar de dimineata de luni intunecoasa ca si vremurile pe care le traim!)

  3. Advocatul poporului apara cetateni din popor inpotriva guvernului deci si a ministerului de justitie si sistemului judiciar. Atunci el trebuie numit de toate partidele din parlament dar cu cate un vot fiecare, pentru ca daca e numit de partidul majoritar care are si guvernul e DEGEABA. Legea nu se va schimba pentru ca mafia politica si din servicii iubeste demagogia distrugand democratia.

  4. Nole nu te lasa, victoria este a ta! Ce putea sa facă mai mult Nole decât să se bată cu oculta fascistă mondială! Soros și ai lui și-a găsit nașul! Drepturile omului sunt o frază de dânșii inventata ca sa conducă lumea. Statul australian mai mafiot decât colonia”strategică” Romania! Nole sa fii tare cum a fost Alexandru Macedon!

  5. Clar ești babuin bre,.. Intr-o țară normală magistrați sunt doar judecătorii,. Restul sunt doar avocați, procurori, grefieri, notari, etc,..Deci, neobrăzarea patriotică și jaful trebuie să aibe limite..

  6. La pensionarii pe contributivitate,deci pe dreptate,cu pensii de peste 4000 lei,majorarea reala a fost de 6,5% datorita reintroducerii CASS,asta da Hotie PNL+PSD!In schimb casta pensiilor speciale,platite din taxele si impozitele fraierilor, a primit o majorare de 20% la pensii care depasesc 6000-8000 lei pe luna!Asta DA ,”dreptate” facuta de masonul Carciu masonului Predoiu!!

  7. Huuo „crucisatorul” fascist esuat pe nume de ilegalist CTP care umbli cu faizarul in gura! Huuuo fascista vaxinata Mititelul in discutie cu Mitrea! Huuo jigodiilor! Succes Nole!

  8. Avocatul Poporului? Pai, magistrati – cei care au descoperit si demonstrat ca-s unicii si intangibilii Constitutiei, Constitutie pe care insignifiantul popor („inapoiat si vesnic greu de multumit” / prostit) o credea biblia statului, se pot compara cu poporeni? Apoi, cata naivitate la iepurasul care merge la dreptatea vulpoiului (vulpoi facut animal de casa a clanurilor cu sigla – ce il indoapa in numele „independentei” justiti si protectie hienelor lor penale). Avocatul Poporului este magistrat cu toate superdrepturile superspeciale si superprotejate, ce vreti sa-si dea cu tesla …? Bine ca le-a marit liberarul Predoiu (din condei, in sfidare – ca poate si nerusine) VSR la salarii si pensii cu 20% si inca o data pensiile cu 10% – urmeaza sesizarea AP la magistrati CCR si greva magistratilor pensionari pentru impunerea contibutiei la sanatate. Vivat impartialitatea si integritatea!

  9. Mai Mitrache, da de unde atata manie proletara pe tine ?! Esti cumva vizat direct de cotcodacesti in halul asta. Discriminare ! Ai ? Si cine sunt „discriminatii”,cei peste 180.000 de speciali din care peste 10.000 cu pensii speciale de peste 25.000 lei lunar ?. Ai ?! Zi ma, cine ?! Atunci cei peste 5 milioane de contributivi ce sunt !. Astora de ce nu li se acorda sporurile si majorarile la pensia contributiva asemenea magistratilor si celorlate persoane iesite la pensie la 50 de ani din institutiile de forta, coercitie si teroare publica, etc.”. De ce ma, si in ce temei sunt discriminati fata de noi, pulimea, daca le impoziteaza pensiile astronomice !? Ai ! Zi ma ! Pe noi contributivii, multi dintre noi cu studii juridice, care in timpul serviciului public am fost supusi incompatibilitatilor la fel ca magistratii, cine ne apara. Pe noi care in regimul comunist plecam de acasa de luni pana duminica, la ora 7,00 dimineata si ne intorceam noaptea tarziu. Spune mai Mitrache, pe acestia cine-i apara. Desi nu avem nevoie de nicio aparare daca pensiile speciale ale magistratilor,etc. ar dispare definitiv deoarece reprezinta cea mai mare rusine si umilinta nationala din intreaga istorie a legilor de salarizare si pensionare din Romania si din lume. Si stiu ce vorbesc…?! Te-a lovit la buzunare si te dai discriminat…?! Ai ?! Jegurilor…?! Revolutie, Revolutie, nu mai vii tu o data sa facem curatenie adevarata…?!

  10. La revoluție oamenii au dorit nu capitalism și democrație că nici nu știau cu ce se mănâncă ci libertate, egalitate și bunăstare. Unii au murit pentru asta, dar acum le-avem pe toate!
    Libertatea de a ne vaccina, de a sta în casă cu mască dacă se poate, și cine știe … fără drept de muncă.
    Egalitatea .. se vede din articol. Și la salarii e aceeași discriminare … unii sunt înghețați iar alții indexați. Oare care sunt indexații? Nu cumva tot specialii, slugile puterii?
    Bunăstare .. mergem la alții să le culegem sparanghelul că ei nu-s în stare, dar apoi îl vând la noi pentru specialii care au bani și de icre negre!
    În curând plimbare în UE doar pentru ai șterge la fund pe alții că e .. pandemie!

  11. 1. avocatul poporului , nu este al poporului este numit politruc la fel ca inteleptii de la ccr .
    2. nu ma deranjeaza sa platesc cei 10% pentru cas .

  12. A functionat foarte bine cu presa si cu televiziunile asa ca sigur merge si cu judecatorii.

  13. De data asta ai dreptate. Doar judecatorii sunt magistrati si judecatorii ar trebui sa fie numiti dupa 20 ani de munca ca advocat sau procuror. Acum sunt majoritatea fara experienta si unii fara moralitate cum a fost judecatoarea spionata de sotul militar. Si unii numiti politic.

  14. „Atunci cei peste 5 milioane de contributivi ce sunt !”

    Pai, nu sunt decat 2,8 mil de pensii prin contributie. Altfel ar fi o jumate de tara de pensionari si un sfert de tara de copii. Oricum, publicatia asta nu te informeaza cu realitate, doar ce vad unii cand se ridica linia orizontului.

  15. Majorarea PROCENTUALA a pensiilor este o mare hotie, fiind favorizati cei cu pensiile nesimtite. Este normal si drept unuia sa-i maresti pensia cu 200 Lei, iar nesimtitului cu pensia de 20 000-30 000 Lei sa i-o maresti cu 2 000-3 000 Lei?
    Majorarea PENSIILOR trebuie facuta cu sume egale. Daca unuia ii dai in plus la pensie 20 paini/luna, altuia nu este drept sa-i dai 200-300 paini/luna in plus.
    STAT MAFIOT SI HOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  16. Sigur este unul fie pensionar fie in solda unui babac important ca venit.

  17. In unele state,poti fi judecator dupa un luuung „antrenament”ca procuror sau avocat-de exemplu,in SUA puteai fi judecator doar dupa 49 de ani (nu stiu daca mai e asa si in prezent),dupa ce trecusesi de toti”cei 7 stalpi ai intelepciunii”;acuma,nu ca ar fi filmele demne de crezare 100%,dar ati vazut in filmele cu tematica legata (si) de justitie judecatori tineri?;in plus,iesirea la pensie-ca judecator-implica un numar de ani de practica in domeniu si poate merge pana la 65 (chiar mai mult);imi amintesc scandalul izbucnit acum ceva ani in Ungaria,cand prim-ministrul-vrand sa scape de oaresce judecatori incomozi-a vrut sa reduca varsta de pensionare(62 de ani)-pana la urma,a reusit :60 de ani

  18. STAT MAFIOT, CORUPT SI PLIN DE HOTI !

    Alocatia pentru copii se majoreaza de la 214 la 243 ! Adica 29 lei .
    Pensiile pe contributivitate se majoreaza cu 10 % !
    La 1500 lei , exact 150 lei.

    Pensiile speciale se majoreaza cu 25 – 30 % !

    Adica la 20.000 lei mai FURI statul roman ( incapabil sa schimne Legea 303 din 2004 , cu toate mizeriile de avantaje si furt la drumul mare, cu legea in mana ) de inca 4.000 lei fara sa misti un deget, doar cu un pix in mana .
    La unul 150 , la altul smecher, 4.ooo lei .
    Si mai iesi la pensie la 50 de ani ( nu ca muritorul de rand la 65 ) si mai cumulezi si salariu cu pensia
    si uite asa se aduna MILIARDUL !
    In Romania sunt 60 de magistrati care incaseaza lunar numai PENSIE de 1 miliard de lei vechi, adica 100.000
    lei noi, adica 20.ooo euro pe luna .
    CA LA NOI LA NIMENI.
    NICAIERI IN LUME .
    UNICAT PLANETAR :

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.