Axa Cenzurii

Donald Trump s-a întors oficial pe platforma X (fost Twitter), iar ”conversația” sa cu Elon Musk, deținătorul X, a generat 73 de milioane de vizualizări în doar trei ore. Elon Musk spune că accesările combinate și discuțiile generate pe X au fost în jur de un miliard.

Înainte de acest eveniment pe platforma X, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a postat pe aceeași platformă o scrisoare în jargonul tehnocratic de la Bruxelles, cu referiri la Legea Serviciilor Digitale a UE, avertizându-l pe Musk că trebuie să respecte prevederile privind dezinformarea. Scrisoarea a fost, de fapt, o amenințare voalată la adresa miliardarului american și a platformei sale sociale, amintind că ”se desfășoară deja acțiuni legale împotriva X, conform Legii Serviciilor Digitale, în special în legătură cu diseminarea de conținut ilegal”. Comisarul european a avertizat că X va fi pedepsită dacă nu va combate ”conținutul care promovează ura, tulburările, incitarea la violență sau anumite dezinformări”.

Comisarul Breton nu este singur în demersul de a impune cenzura online. I se alătură fostul director Twitter pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Bruce Daisley. Într-un articol de opinie publicat de The Guardian, Daisley scrie că Elon Musk ar trebui arestat. ”Ideea că boicotul – din partea unor utilizatori foarte importanți sau pe partea publicității – este singura sancțiune pe care o putem aplica nu este corectă. Alte țări au interzis aplicația X, însă nu cred că dorim să fim în aceeași barcă cu Rusia, Turcia și Venezuela. În schimb, lui Musk ar trebui să i se spună că este pasibil de o pedeapsă penală. Din experiența mea, amenințarea cu sancțiuni personale este mai eficientă în cazul directorilor de mari companii decât amenzile aplicate corporației. Dacă Musk va continua să incite la agitație, un mandat de arestare pe numele său ar duce la o mulțime de reacții din partea sa, însă i-ar băga mințile în cap”, scrie Daisley.

Elon Musk a găsit cu cale să-i răspundă înaltului oficial UE printr-un meme conținând o invectivă. Scrisoarea comisarului european a devenit virală în mediul online, fiind ridiculizată de zeci de mii de internauți. La o primă vedere, scrisoarea lui Thierry Breton este o modalitate de a asigura respectarea legislației UE. În realitate, este manifestarea tendinței generale a statelor de a influența platformele sociale. Această încercare nu este neapărat nelegitimă, însă în cazul de față se poate lesne interpreta că o lege europeană este folosita pentru a influența alegerile din SUA. După protestele violente din Marea Britanie, guvernul de la Londra a inițiat o campanie de combatere a dezinformării online: ”Gândește înainte să postezi”. Asta trebuia să facă și comisarul Breton.

Iar, dacă comisarul european ar fi așteptat până după interviul Trump-Musk, poate că reacția i s-ar fi părut și lui însuși exagerată. Interviul acoperit toate temele mari ale campaniei prezidențiale: imigrație, infracționalitate, economia, politizarea justiției din SUA și scandalurile care îl vizează pe Donald Trump, precum și refacerea politicii SUA de descurajare a rivalilor strategici. Toate aceste teme au fost abordate în nota cunoscută a lui Donald Trump, interviul nu a adus vreo informație nouă (poate cu excepția dorinței lui Trump de a desființa departamentul federal al Educației și a de oferi aceasta atribuție statelor americane).

Comisia Europeană a luat distanță de Breton, spunând că nu a aprobat o asemenea poziție. ”Momentul și conținutul scrisorii nu au fost nici coordonate și nici aprobate de președintele Comisieie Europene sau de comisari”, a declarat CE de la Bruxelles, potrivit Financial Times. Un oficial de la Bruxelles, citat de Politico.eu, declară că scrisoarea dură trimisă lui Musk i-a luat prin surprindere pe mulți oficiali UE. ”UE nu recurge la interferențe electorale”, a spus unul dintre oficiali. ”Implementarea legii europene este prea importantă pentru a fi folosită de un politician care încearcă să atragă atenția asupra sa, fiind în căutarea unei noi funcții”, a sunat săgeata trimisă spre Thierry Breton.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a avut reacția așteptată. ”UE ar trebui să-și vadă de treaba ei, în loc să încerce să se amestece în alegerile prezidențiale din SUA”. CEO-ul platformei X, Linda Yaccarino a declarat că a fost ”o încercare fără precedent de a extinde o lege concepută pentru a fi aplicată în Europa asupra activităților politice din SUA”. Pentru a demonstra imparțialitate, Elon Musk a declarat că dorește să o invite și pe contracandidata lui Trump, Kamala Harris, la o discuție similară.

Secretarul de presă al Casei Albe a avut o poziție mai puțin dură la adresa comisarului european, atunci când a fost întrebat despre acest incident. Nu a declarat decât că ”salută îngrijorarea” cu care o serie de publicații americane au privit ”conversația” dintre Elon Musk și Donald Trum, neamintind despre încercarea unui oficial UE de a viola normele electorale din SUA.

Presa conservatoare din Marea Britanie a reacționat nervos la scrisoarea lui Thierry Breton, pe care a perceput-o ca pe o ingerință a Comisiei Europene în politica interna a unei țări ce nu mai face parte din UE. Asta pentru că Breton a scris și despre protestele din Marea Britanie, pe care le-a pus pe seama ”dezinformărilor de platforma X. ”Scrisoarea lui Breton ne amintește că UE are ambiții dincolo de frontierele sale, acuzându-l voalat pe Musk că îndrăznește să intervieveze un om care ar putea deveni președintele SUA, spunând că acest interviu «va putea fi accesat și de utilizatorii din UE». Aroganța oficialilor UE nu cunoaște limite”, scrie The Spectator. Cu alte cuvinte, un comisar European (de care Ursula von der Leyen s-a distanțat foarte delicat, spunând că ”Thierry are propriile concepții și mod de a lucra și a gândi”) consideră ca cetățenii europeni nu trebuie să se informeze în legătură cu campania prezidențială din SUA decât din anumite surse, asta în timp ce SUA luat o mulțime de decizii strategice pentru Europa, au o mulțime de baze militare în Europa, au arsenal nuclear aici, au implicat Europa într-un război prin procura cu Rusia, au decuplat Europa de energia din Rusia și vor decuplarea Europei de China.

Dincolo de distanțarea Comisiei de poziția comisarului francez, trebuie amintit că una dintre strategiile prin care UE încearcă să se impună ca putere globală este forța sa normativă. Ambiția Bruxellesului este ca Legea Serviciilor Digitale să devina un etalon în materie de cenzura online. ”Putem vorbi despre nașterea unei Axe a Cenzurii, care nu are de-a face doar cu reglementarea limbajului; are legătură cu manipularea procesului democratic, cu libertatea presei, cu libertatea de expresie individuală. Totul pentru a favoriza ajungerea la un anume rezultat al procesului democratic, în dauna altuia”, scrie UnHerd.

Poate cel mai țintit răspuns la scrisoarea comisarului european a venit din partea lui Ayaan Hirsi Ali, activistă feministă și scriitoare de origine somaleză, soția istoricului Niall Ferguson: ”Cine ești tu? Un evadat din fosta Uniune Sovietică? Cei vei face mai departe? Vei readuce Gulagul? Oamenii mă întreabă: cine ne subminează democrația? Ei bine, iată că domnul Breton o face, după propriile sale declarații.”

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

23 de Comentarii

  1. Pun pariu că Trump i-a cerut bani lui Musk pentru interviul ăsta. Probabil un procent din încasările din publicutate. E om de afaceri, bun negociator așa că Europa trebuie să se pregătească pentru asta.

  2. Cine-i idi.otul care a incarcat filtrul precenzurii cu cuvinte obisnuite si frecvente ale limbii romane ?

  3. DELABRATUL Thierry Breton !
    Cine-l plătește gras pe acest eduKKat PERNICIOS ?
    Să nu-l prind prin Marmita, că știe ce-l asteaptă: coȘ de nucă, vEnă de bou, piOn înroșit, măR😜g …
    ● guitZă/veorica/mElena/flori pietre și clonele ●

  4. cand oficial platforma X spune ca au fost maxim 1,3 milioane de ‘urmaritori ‘ai conversatiei,de unde ati scos ‘miliardul’:)))

  5. Nea Caline, ma intreb unde este axa cenzurii de vreme ce sunt cenzurat de ziarul dvs. Probabil axa a ajuns shi la Ziar, dar nu este corect.
    O zi buna.
    Con

  6. Bătălia este mare ,acest balaur globalist atroce ,va încerca să împiedice cu toate mijloacele democrația ,instalând colhozul Vestului ,din păcate tineretul este captiv in sfera ONG-urilor și multinaționalelor ,care îi ademenesc cu o trotinetă și câțiva firfirei,când se vor trezi va fi prea târziu

  7. @omul simplu,de pe stradă , e simplu. Intri pe X și vezi câte vizualizări are. Eu sunt convins că a fost un succes.

  8. Mai gândea cineva ca UE va avea comisari?!! Citesc capitolul „economie”a Cotidianului și nu pot găsi nimic bun.. ocazional am dat de un articol de la europa Liberă despre situația din CFR. Cica România are numai 400 km. unde trenurile pot circula cu o viteză de 160 km/oră.. Viteza medie a trenurilor cu pasageri sunt 45-50 km/ora iar cele cu încărcături 19 km/ora..Din buget sau alocat bani pentru reparații numai pentru vreo zece km!! Cenzura și comisari cât vrei… Viteza nu creste

  9. „Interviul” a fost de fapt o șuetă, în care cei doi mitomani s-au bătut reciproc, nesfârșit și protector pe umăr! Mult adevăr în dictonul românesc: cine se aseamănă, se adună…

    Cât despre cele 73 de milioane de urmăritori – o altă minciună sfruntată, marca Trump. Au fost ceva mai puțin de 4 milioane. Cât despre miliardul de comentarii – poate dacă-i adăugăm pe venusieni și pe marțieni, eventual cu pământeni, numărați fiecare de câte 100 de ori.

    Individul are o fixație maladivă pentru exagerarea fără jenă a cifrelor. Mulțimea de la inaugurarea Președinției lui a depășit-o, după mintea sa puțină, pe cea de la discursul istoric al lui Martin Luther King, pe treptele Monumentul lui Lincoln (28 August 1963), la care au participat cca. 200.000 de persoane. La inaugurarea lui Trump au fost cca. 53.000…

    Mă întreb: cui slujește proliferarea dezinformării, fără un minim discernământ? Nu este vorba de cenzură, ci de auto-cenzură, și anume cea a bunului simț. Iar dacă lipsește, atunci Dumnezeu cu mila…

  10. Cred ca autorul a uitat originea MILIARDARULUI ROSU Elon altfel il trata ca pe compatriotii acestuia, cu duritate ideologica…La fel ca pe Trump pe care cu 4-8 ani in urma il afurisea, fiind in TREND…MILIARDARU ROSU Elon stie nu numai ca „un miliard” de americani si sovietici au urmarit si comentat, impricinatul are deja o CARTOTECA cu fiecare cetatean si pozitia lui ideologica…
    Observ ca exista si americani „buni”, in schimb europenii sunt toti RAI, nu numai pentru ca ii sanctioneaza pe „amerlocii” „buni”…

  11. Dacă „ jocul de loto a fost inventat sa le ia banii saracilor …, iar jocul la bursa a fost inventat sa le ia banii celor ca si-au irosit viata sa faca bani ”, serviciile digitale ce scop au ?

  12. Oficial: ‘Pe măsură ce conversația s-a terminat, Trump l-a felicitat pe Musk pentru că a obținut „60 până la 70 de milioane” de ascultători, părând că a umflat/a gresit numărul de vizualizări PASIVE pe care le-a avut evenimentul la XAPI cu numărul de persoane care s-au conectat (puțin peste 1 milion_VOX):)))
    Cei doi mincinosi au declarat si 95 milioane-Trump si 16 milioane-Musk ,parca ii doare gura ,totusi nici unul nu a indraznit sa zica ‘1 Miliard’ cat declara presarul nostru

  13. Thierry Breton: fost ministru francez al economiei, unul din aia carora tara le datoreaza falimentul actual. Interesat, adica oportunist, si brutal. Privind, însa, ultimele linii ale articolului, „gulagul” erau SATE din Siberia, pe atunci, friguroasa. A fi-n „gulag” = a sta la sat (pe vremuri, fara curent electric – când nici cartierele oraselor vestice nu erau electrificate- , si fara apa curenta – care nici în periferiile oraselor vestice nu era. Montmartre, la Paris, foarte prizat, adica scump, astazi, fiind, la finele secolului al XIX lea, de pilda, un „gulag”: plin de maghernite insalubre, cu câteva bistrouri, însa, devenite repede celebre, si artisti – Modigliani, impresionistii, Picasso, la-nceputurile lui).

  14. @Elena Popa 1: Trump i-a propus lui Musk, o data la Casa Alba, shefia unei comisii guvernamentale de control bugetar, asa-ncât SUA sa nu mai cheltuie bani aiurea, mai ales ca-s în faliment, si Musk a acceptat. Primul nu i-a cerut bani ultimului, si discutia le-a fost, într-adevar, urmarita de zeci de milioane de oameni.

  15. Axa cenzurii ar putea deveni din ce în ce mai apropiată de cea a rotației Pământului dacă nu cumva e totuna cu aceasta și nu am apucat noi să pricepem „acest mic amănunt” din cauza vitezei…

  16. Sluga $$oroșizdă Daisley trebuie arestată pentru INSTIGARE ILEGALĂ A ORGANISMELOR STATALE (legile privind defăimarea sau falsele acuzații pentru cine există?), iar sluga $$oroșizdă Breton trebuie anchetată pentru FOLOSIREA FUNCȚIEI PUBLICE ÎN SCOPURI PROPAGANDISTICE PERSONALE SAU DE GRUP (că e foarte clar că în spatele lui stă grupul lui $$oroș, cu interese proprii ce contravin membrilor societății).
    Faceți liste cu javrele astea!

  17. Taică-su lui Thierry Breton a fost directorul Comisariatului pt Energie Atomică, azi, și Energii Alternatie. Cum treaba cu nucleara e intertribală și mare minciună, cred că nu mai e nevoie să zic că sînt din trib. De aceea Thierry a mers dn succesuri în succesuri. Nevastă-sa, Nicole-Valerie Baroin, tot din trib: bunicul, Michel Baroin, șef de al Marelui Orient.
    Desigur și Trump și Musk sînt tot din trib. E vorba doar de circ, teatru politic.

  18. Bretonatul asta mental ne crede pe noi europenii mai spalati pe creier decat ricanii. Rusine!
    Demisia, inchizitorule de doi bani! Doamna Sosoaca, so pe komissar!

  19. Seful sovietului suprem de la bruxelles vrea arestarea lui Musk? si a celoc care nu vor islamizarea europei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.