Bat clopotele la Notre-Dame

A firefighter uses a hose to douse flames and smoke billowing from the roof at Notre-Dame Cathedral in Paris on April 15, 2019. - A fire broke out at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris, potentially involving renovation works being carried out at the site, the fire service said.Images posted on social media showed flames and huge clouds of smoke billowing above the roof of the gothic cathedral, the most visited historic monument in Europe. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP) (Photo credit should read GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP/Getty Images)

Clopote de la Notre-Dame de Paris au bătut pentru prima dată de la incendiul devastator din 2019.

Cele opt clopote din clopotniţa de nord a Catedralei Notre-Dame din Paris, care se pregăteşte de redeschidere la 7 decembrie, au răsunat vineri, conform AFP, la mai bine de cinci ani de la incendiu.

Cu puţin timp înainte de ora locală 10:30 (09:30 GMT), clopotele au răsunat unul câte unul, acţionate de motoare, apoi s-au unit într-un balet de armonii, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului.

„Este un pas frumos, important, simbolic”, a salutat Philippe Jost, aflat la conducerea instituţiei publice responsabile de restaurarea catedralei, care a luat parte la această premieră.

„Toate clopotele împreună; este prima dată” de la incendiul din aprilie 2019, a subliniat el, cu mai puţin de o lună înainte de redeschiderea catedralei.

„Nu este încă perfect totul. Urmează să reglăm asta până la perfecţiune, însă această primă încercare este concludentă”, a declarat, emoţionat, Alexandre Gougeon, de la compania Gougeon, manager de proiect pentru reamenajarea clopotelor, salutând „un rezultat grozav”. Testele individuale, clopot cu clopot, au fost efectuate joi.

Acest semnal sonor marchează o nouă etapă către reintrarea în funcţiune a uneia dintre cele mai mari catedrale din Occident, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, şi unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa.

În timpul incendiului de la 15 aprilie 2019, flăcările au ajuns la o parte din clopotniţa nordică a clădirii, care a trebuit restaurată. În acest scop, cele opt clopote din turn au fost îndepărtate cu grijă, curăţate de praful de plumb şi restaurate înainte de a reveni la locul lor iniţial.

De la „Gabriel” şi cele peste patru tone ale sale, până la cel mai mic „Jean-Marie”, de aproximativ 800 de kilograme, numit în semn de omagiu pentru cardinalul Jean-Marie Lustiger, arhiepiscop de Paris din 1981 până în 2005, cele opt clopote poartă numele unor personalităţi care au marcat dioceza şi Biserica.

Cele opt clopote au fost readuse la Catedrala Notre-Dame la jumătatea lunii septembrie fiind binecuvântate, în cadrul unei ceremonii restrânse.

 

VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. In aceeasi zi in care s-a „intamplat” incendiul de la Notre-Dame a avut loc un incendiu si la Moscheea Al-Aqsa. Usor de dovedit factual. Google it.

  2. Multumesc. „Razboaiele” „stir the pot”. Mai multe teritorii de impartit intre „umbriti”. „Minunata lume noua” a „omului nou”.

  3. De stejarii seculari din Romania care au fost taiati pentru a inlocuigrinzile si lemnaria nimic ?

  4. S-a ReStaurat … DAR a STAT Dânsa Catedrala GOALĂ cam ȘAPTE Ani?
    A STAAAAT!
    S-a DAT un SEMNAL?
    S-a DAAAAAAT!
    OriCUM, era CamGoalădePreoți și Slujbe …
    IO, chiar de NU sunt ”DUS la BISERICĂ” Apreciez MESAJUL Cristic și ADMIR Interiorul și Picturile Catedralelor CATOLICE.
    În România ȘTIU doar de Biserica „Domnița Bălașa”, de Vis a Vis de Hanul lui Manuc, și care ARE AșaStil de Pictură Bisericească, NU ORORILE Vizuale Moștenite CA STIL de Pictură de la Slavonismul BULGAR și NONRestructurate de către Inalți Prelați OrtoDocși, cu Multă Știință de Carte.
    ȘI Bisericile GRECEȘTI sau RUSEȘTI unt MaiFrumoase la INTERIOR decât Ale Noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.