Bebelușii ignorați de autorități

bebelusi, copii, program, screening, ministerul sanatatii

Un alt program al Ministerului Sănătății a fost lăsat în nepăsare și ignoranță, cei care au de suferit fiind bebelușii și părinții lor. Vorbim despre screeningul auditiv, unul dintre primele programe adoptate de Ministerul Sănătății sub Vlad Voiculescu. În vară se anunța încheierea achiziției centralizate pentru aparatura de screening auditiv cu care fiecare copil va fi testat la naștere. Deşi a fost pus la punct încă de anul trecut, iar contractul a fost semnat anul acesta, aparatura nu a ajuns nici măcar acum în maternităţi pentru că nu sunt bani.

Între timp, mii de copii cu deficienţe pot trece neobservaţi. Dacă bebelușii nu sunt verificați în maternitate, testarea auditivă trebuie să se facă înainte de a împlini o lună. În caz contrar părinţii îşi pot da seama dacă are probleme abia după vârsta de 1 an, când cel mic ar trebui să articuleze primele cuvinte. Problemele de auz vor duce şi la nedezvoltarea limbajului. Din păcate, sute de copii sunt diagnosticaţi târziu cu probleme de auz. Asta, pentru că cele mai multe dintre maternităţile noastre nu au audiometre pentru bebeluși.

Programul de screening pentru bebeluși bate pasul pe loc

Ministerul Sănătăţii a anunţat anul trecut că va cumpăra 365 de asemenea aparate. După amânări şi ezitări, a pornit o licitaţie şi a fost desemnat un câştigător anul acesta, în vară. Însă totul a început să bată pasul pe loc. În prezent, spitalele nu au bani să cumpere echipamente, iar cei din minister au doar promisiuni pentru părinții bebelușilor.

Urmează să semnăm contractele cu spitalele. Ele să primească banii şi să îşi poată cumpără aparatură“, spune Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. Evident din toate aceste neînțelegeri și meandre birocratice, singurii care au de suferit sunt bebelușii și părinții lor. „Fiecare lună care trece poate însemna mii de copii care nu sunt verificaţi“, spune Oana Geambașu, fost consilier al ministrului Sănătății, cea la a cărei inițiativă a fost elaborat programul. Surse din minister spun că bani pentru acest program se vor găsi abia anul viitor, când s-ar putea elabora și un registru național al copiilor diagnosticați cu probleme de auz. 

Citiți și:

Sute de copii cu malformații mor cu zile

Tusea măgărească poate ucide sugarii nevaccinați

Leucemia, cel mai frecvent tip de cancer la copii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ei, lasa, bine ca avem 4 miliarde + TVA (pentru inceput) pentru gioarse Made in USA. Licuriciul sa traiasca!

  2. Este simplu de ce nu sunt bani. Nimeni nu mai are curajul să intrepridă sau să inițieze ceva ca vine “binomul ” și-l termină. Și ce se face la rectificarea bugetară cu banii rămași de la investițiile neîncepută? Se dau la SRI, DNA ministerul de interne.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.