Bismarck, teutonii și virusul

În lunile premergătoare izbucnirii epidemiei de coronavirus în Europa, armata Germaniei era ținta unor articole critice în presa din SUA și ținta unei campanii în presa rusă. Russia Today scria că militarii germani fac instrucție cu puști de lemn. Tot RT scria anul acesta că militarii germani trebuie să-și folosească mașinile personale pentru activități legate de exercițiile militare NATO. Nu am putut verifica din alte surse dacă sunt adevărate cele spuse de generalul german citat de RT. Știrea poate fi falsă.

Însă ceea ce nu este deloc o informație falsă ține de contribuția Germaniei mult sub pragul NATO, de 2% din PIB, pentru bugetul Apararii, de achizițiile militare reduse. Actuala președintă a CE, Ursula von der Leyen, trebuia să reformeze Apărarea în Germania, ca ministru al Apărării, căci sectorul acesta devenise unul precar. Germania era criticată la toate summiturile NATO pentru cei doar 1,36% din PIB pentru apărare. Era criticată pentru că nu estima decât o creștere până la 1,5% în 2024, iar aliații erau consternați când, la final de 2019, Angela Merkel a declarat că 2% din PIB pentru apărare nu pot fi atinse decât în 2031. Dar când lumea s-a lovit de cea mai grea criză de după Al Doilea Război Mondial, către ce s-a îndreptat privirea? Nu către bugetul pentru rachete și avioane, ci către vaccin, iar Germania a fost ținta unei prezumate intervenții a președintelui SUA pentru a cumpăra vaccinul unui concern german.

Germania alocă aproape 11,3% din PIB pentru Sănătate. România, spre deosebire, alocă 2% din PIB pentru apărare, cu o cotă pentru rachete Patriot, F-16 la mâna a doua și altele, în timp ce pentru sănătate aloca 5,2% din PIB, cel mai mic procent din UE și de aproape două ori mai puțin decât media UE (9,6%).

Germania nu are bani pentru armată, însă are bani pentru Sănătate. Nu achiziționează arme, însă cumpără tehnică medicală. Germania poate că nu are o armată de top, însă are disciplină în rândul cetățenilor și în spitalele. Și are reguli de igienă a vieții peste cele ale partenerilor transatlantici. Și asta explică statisticile epidemiei din Germania, surprinzătoare cel puțin până la acest moment.

 

Mai jos, un articol despre sistemul de sănătate din Germania scris de președintele Camerei de Comerț italo-germane (Itkam), Emanuele Gatti, și publicat de Linkiesta.

 

De ce rezistă sistemul de sănătate din Germania

De când a început pandemia de Sars-CoV-2, opinia publică a început să se intereseze de evoluția din Germania, în special pentru că, în ciuda creșterii numărului infecțiilor, mortalitatea de aici rămâne foarte redusă.

Epidemia în Germania

La 31 martie, pe site-ul Institutului Robert Koch din Germania erau prezentate următoarele date. Numărul infecțiilor crescuse la 61.913, cu 583 de decese (0,8% din total, 67% bărbați) și cu peste 13.500 de cazuri vindecate. Majoritatea pacienților din Germania sunt cetățenii activi, cu vârsta între 35-49 de ani (48% din totalul pacienților). Este de notat că pacienții de peste 80 de ani, cei mai vulnerabili, reprezintă doar 5% din total. Din populația totală a Germaniei, 6,5% sunt cei cu vârstă peste 80 de ani. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în landurile Bavaria, Renania de Nord-Westfalia și Baden-Wurttemberg.

Potrivit aceluiași institut, în Germania s-a accelerat procesul de testare. Doar în săptămâna 17-23 martie au fost efectuate 348.619 teste în 176 de laboratoare (din totalul de 500 de laboratoare publice și private din țară). Din aceste teste, 6,8% au iesit pozitive. În total, de la începutul testării și până pe 22 martie, au fost efectuate circa jumătate de milion de teste. În Munchen au început să fie făcute teste direct din mașina personală.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a spus recent: ”Asistăm la liniștea dinaintea furtunii”.

Guvernul a adoptat măsuri pentru finanțarea economiei în perioada de criză. Sănătatea publică a primit, pentru început, 3,5 miliarde de euro, plus alte subsidii pentru cercetare, tratamente, vaccin.

Modelul Bismarck

Institutul național de statistică german, Destatis, arată că bugetul anual pentru sănătate în Germania este de 375 de miliarde de euro, adică 11,5% din PIB sau 4.544 de euro pe cap de locuitor. Spre comparație, în Italia, bugetul pentru sănătate este de 2.483 de euro pe cap de locuitor și reprezintă 8,8% din PIB. Media europeană este de 9,8% din PIB.

În Germania, 28% din bugetul sănătății merge la spitale, 27% la tratamentul ambulator, 19% pentru medicamente, farmacii, 18% pentru îngrijirea pe termen lung, 3% pentru prevenție. Majoritatea bugetului pentru Sănătate (57%) trece prin Asigurarea Obligatorie de Sănătate (GKV), creată în 1883 de cancelarul Otto von Bismarck. În literatura de specialitate, sistemele de sănătate bazate pe fonduri mutuale poartă numele de ”modelul Bismarck”.

Modelul Bismarck a rămas aproape neschimbat circa 140 de ani. Ultimele modificări i-au fost aduse în timpul reformelor economice ale guvernului Gerhard Schroeder, când Germania era ”omul bolnav al Europei”. Atunci, șef al cancelariei lui Schroeder era președintele de azi al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Rezultatele au fost pozitive și se văd acum.

Modelul german al fondurilor mutuale pentru asigurările de sănătate a existat și în Italia, până în 1978, cand s-a creat Sistemul Național de Sănătate, bazat pe ”modelul Beveridge”. Diferența fundamentală dintre modelul Beveridge și modelul Bismarck este că primul este finanțat direct din taxele colectate, în timp ce modelul Bismarck necesită înregistrarea și contribuția la un fond mutual și o plată specială. În Germania, asigurarea este plătită și de angajator, și de angajat, printr-o deducere din salariul net.

Cel mai mare fond mutual pentru sănătate din Germania este AOK (Allgemeine Ortskrankenkasse), cu 26,3 milioane de asigurați – o treime din populație. Fondurile acestea sunt organizate și la scara întregii țări, ceea ce facilitează relația cu medicii, uniformizarea sistemelor de achiziție și informații, contractele pentru administrarea serviciilor medicale.

Policlinicile germane și secțiile ATI

În Germania sunt peste 1.900 de spitale, cu peste 20 de milioane de internări pe an. Sunt circa 500.000 de paturi. În 2000, numărul spitalelor era mai mare cu circa 300. În perioada reformelor amintite, numărul lor a scăzut. Începând din 2011 s-a redus puțin numărul spitalelor mici și a crescut modest numărul celor mari. Însă evoluția cea mai importantă a fost renovarea și modernizarea spitalelor existente, îmbunătățirea logisticii, a protocoalelor de igienă, introducerea unor tehnologii noi. Spitalele nou construite au tehnică de vârf.

Un aspect important în contextul pandemiei din aceste zile ține de crearea unor policlinici în cadrul programului guvernului Schroeder. Ele au un rol mare în tratamentul ambulator, iar modelul a fost preluat și de spitale. Asta a făcut posibilă diagnosticarea mai rapidă a multor boli, fără deplasarea pacienților la distanță. Medicii care lucrează în aceste policlinici au venituri mai mici decât cei din spitale, de circa 55.000 de euro brut pe an. Numărul acestor policlinici a crescut de la 1.454 în 2009, la 3.173 în 2018. Aceste policlinici au redus mult fluxul pacienților în spitale, ceea ce poate explica, acum, rata mai mică de contagiune cu coronavirus în spitalele din Germania.

Cheltuielile spitalelor din Germania au crescut cu 74% între 2000 și 2018, cu circa 3,4% pe an. Creșterea s-a menținut și în perioada crizei economice, la începutul deceniului. Personalul medical a crescut și el, de la 834.000 în 2000, la 894.000 în 2017, asta după o scădere la 792.000 în anul 2007.

În Germania s-a decis suplimentarea unităților de terapie intensivă, estimate acum la 27.000 (nu toate dotate cu ventilatoare). Paturile cu ventilatoare sunt în numar de 14.412 în acest moment, adică două treimi din totalul ATI. Printr-un program de achiziții intensiv, se dorește ajungerea la 20.000 de paturi cu ventilatoare. La finalul lunii martie, 53% din paturile ATI erau ocupate de pacienți Covid, iar 78% erau ventilați. Dintre aceștia, 25% au murit. Estimările din Germania arată că 10% din toți pacienții Covid vor avea nevoie de ventilare pe durata unei săptămâni.

Sănătatea germanilor 65+

Procentul mic de decese din Germania poate fi explicat prin rata mica de infecție în rândul celor trecuți de 65 de ani. Apoi, contează starea sănătății celor trecuți de 65 de ani. 42% dintre germanii trecuți de 65 de ani nu suferă de nicio boală cronică. (În România, speranța de viață pentru bărbați este de puțin peste 71 de ani, asta după ce multă vreme a fost sub 70 de ani – n.red)

Germania are rezultatele pe care le vedem pentru că în ultimele decenii a avut o politică de exindere a numărului de paturi la mia de locuitori și de extindere a numărului de paturi ATI. La nivelul UE, în ultimii 20 de ani s-a acordat atenție nu sectiilor ATI, ci ”pandemiei” de boli cronice (cardiovasculare, oncologice, nefrologice, diabet). În Germania, acești din urmă pacienți suferind de boli netransmisibile au început să fie tratați cât mai aproape de domiciliu, în aceele policlinici, ceea ce a permis ca multe paturi din marile spitale să fie disponibile acum, în pandemie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

11 Comentarii

  1. Numarul infectatilor a depasit China 81 miii…La morti are pana la 1 mie dar daca vor creste nr infectatilor Germania va avea si ea 10% morti adica 8 mii morti la datele actuale.

  2. Poate vreti noutati din „minunata” Uniune Europeana : acum citeva zile un avion cu masti sosit din China cu destiantia Italia a comis imprudenta sa aterizeze prin Cehia (? or fi pus cehii steagul italian pe aeroportul din Praga ? nimeni nu stie …) … „Momeala” a fost perfecta, avionul jefuit la propriu de masti si italienii ramasi cu ochii in „o sole mio !” … un avion tot din China si tot cu masti a fost „vamuit” pe un aeroport francez de jumatate din incarcatura si de abia dupa aceea lasat sa plece catre destinatar, Suedia (trebuie sa recunoastem ca francezii au fost baieti finuti, n-au praduit decit jumatate din marfa, nu ca nesimtitii de cehi ! … Da’ francezii si-au luat-o si ei : s-au dus cu avionu’ gol in China, cu contractul pentru mai multe milioane de masti semnat si s-au intors cu avionul tot gol ! De ce ? Pai la scara avionului au venit niste „men in black” amerloci si, cu valizele burdujite de parai, au cumparat „cash”, cu pret de trei ori mai mare, toate mastile destinate francezilor ! La vita e bella, nu ?

  3. Breichin niuz : pentru cei care-i „iubesc” pe rusi (ca sarea-n ochi) : un avion rus incarcat cu citeva milioane de masti a aterizat in Statele Unite. … aaa, da, stiu, asta demonstreaza, conform idiotilor de la DP, Washington Post si New York Times, „legaturile subterane intre Trump si Putin” !

  4. Deja nemturia a deschis granitele pentru lucratorii romani in agricultura!

  5. articolul vorbeste de frantz ca armata achizitioneaza patrioate si f16 si alte rahatisuri…. frantz e un profesoras care s-a vazut in virful romaniei datorita prostiei romanesti si de acolo face si el ce poate ..sa cladesti sa organizezi pe multi si sa faci ceva e greu …iti trebuie ceva ce n-are…sa cheltuiesti bani pe arme pentru chipurile apararea poporului e un ..win win…apparent nimeni nu poate fi ori sa se opuna ,aparari tarii…decit daca nu e las si are tarie de character…ghinionul astazi e ca nevoie e de niste cirpe de la zicenm masti si nu de patrioate ori f16….sa ne traiasca prostii si sa ne mindrim cu ei..

  6. in fine, domnul Marchevici a scris un articol interesant. Si din care trebuie sa invatam ca poate acum ar trebui sa inghetam cumpararea racehtelor si sa punem de-un fond de sanatate. In definitiv, cumparatul mastilor face parte din politica de aparare a tarii: nu sunt presedintele Joianis si premierul Plavan in razboi cu coronavirusul? Sa le dam munitie de razboi.
    Oricum rachetele erau inutile pentru ca cei mai mari dusmani ai statelor nato sunt niste descreierati care-si pun niste bombe in jurul mijlocului si se arunca in aer de nu-i mai gaseste racheta Patriot.

    Pe de alta parte, cineva mai milor ar trebui sa-l opereze de amigdalita pe noul ambasador si sa-i taie corzile vocale ca nu grohaie decat idiotisme.
    C

  7. Poate ar trebui mentionat si faptul ca, dupa capitularea neconditionata a Germaniei, aliatii de atunci au impus Germaniei sa preia toate cheltuielile locale ale bazelor militare straine de pe teritoriul german. Rusii aveau in RDG baze militare ce ocupau cam 10% din teritoriul RDG-ului. Acum nu mai exista. Iar in RFG-ul de dinainte si Germania Federala de astazi, Germania plateste toate cheltuielile bazelor militare americane, adica NATO, ce nu apare in acele statistici cu contributia la NATO. Adica cit este real din PIB (Brutosozialprodukt, pentru cei de moda veche).

  8. Nu poți compara disciplna chineză cu cea europeană,. nici măcar cu cea germană,. Cazurile in europa sunt incă in evoluție,.Explozia incă nu s-a petrecut,.. doar arde fitilul,. Europenii ar trebui să priceapă că exemplul chinei e de urmat. Măsurle drastice, urgente, se impun. Ești in drum spre mijlocul haosului. N-ai nici o șansă. Nu mai e de stat și făcut bilanțuri prostești. E de acceptat că nu e altă cale,..azi și in următorul an nu ai vaccin. Deci categoric recurgi la măsuri preventive. Nu există nici un fel de altă justificare, Nici economică, Nimic.. Treci la acțiune și fă ordine și disciplină, fără justificări prostești. la o adică după virus, faci cantine pentru popor, in curtea bisericilor și din proviziile lor.

  9. In articolul recomandat si alaturat al lui Markievici Bismark,teutonii si virusul,se arata ca Nemtia nu s-a repezit ca Basescu si Iohannis sa plateasca NATO 2%,sa distruga sanatatea ci dimpotriva si-au pastrat traditia in sanatate si au modernizat ce au avut, adaugand policlinici noi etc.Toti neavenitii,politrucii si securistii au venit in schimb in diferite regimuri politice si au facut inovari,reforme peste reforme in sanatate si invatamant aruncand peste bord traditia nationala.Sub imperiul UE condusa de aceiasi Germanie ce iata,si-a pstrat traditia in sanatet in timp ce Merkel dadea indicatii unor slugi locale precum basescu si Iohannis ,potai ascultatoare.Aceiasi merkel si-a trimis aici monopolurile farmaceutice,marile firme de producere ale medicamentelor care in 3 timpi si 3 miscari au distrus,ras tot ce era producite,medicament romanesc, Cantacuzino si Ana Aslan,au izgonit doctorii si pacientii la slujbe si tratament scump in strainatate, au arestat medici celebrii cu ajutorul agentilor nemti,americani in opera lor de curatire de coruptie:daca le analizezi sistemul toxic medical si farmaceutic de la ei se vede cum livreaz amoart ein lumea intreaga>Merkel a lui Bismark nu si-a platit nici datoria de razboi fata de Ro,nici n-a stat de vorba bine le face Victor Orban ca ii flituie pe toti!Daca as fi medic acum in Ro nu numai ca as dezerta ,dar i-as scuipa pe toti globalistii corupti inclusiv pe ziaristi ca Marchievici si acest RC,care au cantat si canta osanale strainatatii,acest RC este un nemernic care face si pe cenzorul,o sluga si da, as dezerta ca revolta fata de toti acesti nemernici,tradatori hoti susidiati,goarne globaliste ca si dihorul Bogdan Rares-nu e nici-o deosebier-ce nu merita salvare ci scuipat !Ei si regimurile pe care le-au servit ,razand de romani si sustinand puteri straine in admiratie si slugareala,la TV in presa,peste tot.Stim cine nu este sluga.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.