BNR anunţă mai multă „flexibilitate” în privinţa cursului

BNR nu vede în perspectivă motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii-cheie, iar în privinţa cursului valutar banca centrală este gata să asigure mai multă flexibilitate, a declarat Mugur Isărescu, guvernator al BNR, în cadrul conferinţei FMI – Regional Economic Outlook: Europe.

„Pe plan monetar nu vedem motive pentru reduceri su­pli­mentare ale ratei de politică monetară şi suntem pre­gătiţi să asigurăm flexibilitatea ţintelor noastre de inflaţie, având în vedere nivelurile destul de ridicate ale datoriei. În ceea ce priveşte cursul de schimb, suntem pregătiţi să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de ancoră a încrederii sociale în cazul României“, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei FMI – Regional Economic Outlook: Europe, potrivit Ziarului Financiar.

Isărescu a amintit că BNR a înjumătăţit rata dobânzii-cheie, de la 2,5% în martie 2020 până la 1,25% în prezent.

De asemenea, BNR a oferit băncilor lichiditate prin operaţiuni repo şi a achiziţionat obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară în volume adecvate, fără a neglija ţinta inflaţiei şi stabilitatea relativă a cursului de schimb în jurul funda­men­telor economice.

„În condiţiile în care măsurile mo­ne­tare luate au fost adecvate, ratele dobânzii sunt acum la niveluri istorice scăzute şi nu a fost nevoie ca BNR să inunde piaţa cu lichidităţi“, a menţionat Isărescu.

Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. ” În ceea ce priveşte cursul de schimb, suntem pregătiţi să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul său de ancoră a încrederii sociale în cazul României“, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei FMI”

    S-a dus sa dea raportul ?

  2. @BNR – nu mai există !
    Regret că sunt nevoit să vă contrazic ! BNR a existat și va trebui să existe – aceasta fiind condiția esențială pentru a asigura funcționarea normală a sistemului financiar / fiscal / bancar național, așa cum procedează toate celelalte țări civilizate !

    Problema care se pune acum este dacă BNR-ul mai are – în prezent – prestigiul / credibilitatea necesară pentru a-și putea îndeplini în mod corespunzător rolul care-i este acordat de legile țării, respectiv dacă mai este normal / civilizat ca la conducerea acestei instituții de maximă importanță pentru economia / finanțele României să se mai afle un cetățean (dl Mugur ISĂRESCU) , care este examinat / cercetat de către Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție pe motiv că ar fi fost colaborator / lucrător al Securității ceaușisto-comuniste ?!

  3. BNR a redus dobanda cheie inca din 15 ianuaarie 2021!Ce a spus Citu atunci: „”Felicit BNR pentru decizia de a reduce dobânda de politică monetară de la 1.5% la 1.25%. Prin această decizie banca centrală confirmă scăderea inflației pe termen mediu și lung. În același timp, această decizie reprezintă dovada că politica fiscală în România nu mai este un factor destabilizator în economie”
    Ce mai vrea Manole?Sa isi bage capul in poza..

  4. Mareste dobanzile, Isarescule, altfel ne stergem cu leul tau la fund. La fundul sacului.
    Trebuie sa cresti increderea investitorilor ca nu isi vor pierde banii asa cum a devalorizat banca Turciei.
    Trebuie sa faci ce face Rusia. Sa cresti dobanzile, sa atragi capital strain si asa se va aprecia putin si leul.
    Mareste dobanzile, ISARESCU.

  5. soros ,anunta mai multa „flexibilitate” in privinta cursului . cui nu-i convine ,sa-si ia bitcoin .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.