BNR păsuiește băncile de plata unor obligații

Banca Națională a României a decis amânarea cu trei luni, cu posibilitate de prelungire pentru șase luni, a plății unor obligații ale instituțiilor bancare din România astfel încât acestea să beneficieze de cât mai mulți bani în această perioadă de pandemie de coronavirus. Oficialii Băncii Centrale au răspuns rapid după ce guvernul a decis, prin OUG, amânarea cu până la nouă luni a plății ratelor bancare pentru cei care au suferit de pe urma COVID 19. Această amânare va genera venituri în scădere pentru bănci ceea ce înseamnă posibilități mai mici de creditare pentru economie. ”În vederea concentrării resurselor către finanțarea populației și a firmelor, a reducerii impactului asupra situațiilor financiare sau asupra activității operaționale a instituțiilor de credit, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, în ședință de urgență, a analizat o serie de măsuri relevante din perspectiva rezoluției bancare, în contextul efectelor economice ale pandemiei cu COVID 19 și al altor hotărâri privind funcționarea sistemului bancar”, se spune într-o informare a BNR. Ca urmare a acestor considerente, Consiliul de administrație al BNR a hotărât amânarea cu tre luni, cu posibilitate de prelungire până la șase luni, a termenului de colectare a contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară pentru anul 2020. De asemeena, s-a decis amânarea termenelor de raportare a unor informații aferente planificării rezoluției, în linie cu abordarea comunicată de Autoritatea Bancară Europeană, precum și corelarea termenelor și condițiilor privind cerințele de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) cu deciziile Comitetului de Supraveghere din 20 martie 2020.

Rezoluția bancară reprezintă procesul de restructurare a unei instituții de credit de către o autoritate de rezoluție, prin utilizarea de instrumente și competențe de rezoluție pentru asigurarea continuității funcțiilor esențiale ale acestei instituții (de ex. depozite, operațiuni de plată), restaurarea viabilității sale, în totalitatea sau în parte, și lichidarea părții reziduale a acesteia prin procedurile obișnuite de insolvență. Resursele fondului sunt adminsitrate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Conform legislației, FGDB garantează depozitele bancare în caz de insolvență a unei instituții de credit. În cazul în care banca la care sunt constituite depozitele nu mai poate restitui deponenților sumele depuse, FGDB asigură plata compensațiilor. Totodată, FGDB poate prelua funcția de administrator special, administrator temporar, lichidator unic sau acționar la o instituție punte sau la un vehicul de administrare a activelor potrivit legislației privind redresarea și rezoluția instituțiior de credit.

Este o a doua decizie foarte importantă pe care BNR a luat-o în decurs de numai câteva zile. Amintim că Banca Națională a României a decis să facă uz de flexibilitățile cadrului normativ astfel încât persoanele și companiile cu credite să poată fi ajutate atât de bănci cât și de instituții financiare nebancare în perioada următoare. Amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, au spus oficialii BNR. În consecință, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării. Astfel, deși definiția stării de nerambursare presupune orice operațiune de restructurare a unui credit și trebuie asociată noțiunii de dificultate financiară, în situația unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ce teorii fara baza serioasa, fix ca popii in biserica lingurii cu stropul de impartasanie??

  2. Grija pe care o poarta BN bancilor straine din Romania ,cu profituri extraotrdinar de mari anual,e greu de inteles pentru omul de rand.Romanul trebuie sa indure asta e!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.