Bookfest în jurul literaturii din țara lui Nobel

La finalul acestei luni este programată la Romexpo o nouă ediție a Salonului de Carte Bookfest. Invitatul de onoare al acestui eveniment este Suedia, țară considerată dezvoltatoarea unuia dintre cele mai de succes modele de piață de carte din lume.

Potrivit organizatorilor standului, „ficțiunea suedeză se află în topul 10 al celor mai traduse literaturi ale lumii, cărțile autorilor suedezi văzând lumina tiparului în peste 50 de limbi, 98% din suedezi au vizitat la un moment dat o bibliotecă, designul de carte suedez este apreciat în întreaga lume, iar autoare precum Astrid Lindgren sau Selma Lagerlöf au reușit să creeze personaje-cult, iubite de copii de pe tot mapamondul (Pippi Șosețica, Nils Holgersson). În plus, Suedia găzduiește cea mai râvnită distincție din întreaga lume ce revine unui scriitor în viață, Premiul Nobel pentru Literatură, precum și unul dintre cele mai frumoase parcuri tematice din lume: Junibacken, creat din dorinţa de a celebra spiritul lui Astrid Lindgren, un centru care găzduiește anual peste 1.500 de spectacole pentru copii.“

Pe lângă evenimentele dedicate literaturii și întâlnirilor cu scriitori, suedezii vin la București și cu o serie consistentă de manifestări dedicate profesioniștilor care activează în lumea publishing-ului de carte: editori, graficieni, ilustratori, traducători sau manageri culturali.

Editori-vedetă

Cu siguranță, una dintre cele mai așteptate întâlniri din programul țării invitate este cea cu editorul Jacob Dalborg, director general în cadrul Bonnierförlagsgrupp, promit organizatorii. Fondat la 1804, Trustul Bonnier derulează astăzi afaceri în Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie şi Europa de Est, dar şi în multe alte ţări din lume, însumând un total de peste 8.000 de angajaţi.

De asemenea, o întâlnire-eveniment care îi vizează pe toți cei interesați de cărțile pentru copii și tineret este cea cu Mårten Sandén, preşedinte al Academiei Suedeze a Scriitorilor pentru Copii, unul dintre cei mai cunoscuți editori suedezi de astăzi. De interes pentru cei care vor să afle mai multe despre cărțile pentru copii și tineret editate în Suedia, dar și despre designul de carte sunt și evenimentele la care ia parte Stina Wirsén, designer grafic şi ilustratoare, autoare multipremiată, cu o experienţă bogată în workshop-uri de ilustraţie pentru copii.

Johannes Klenell, editor al uneia dintre cele mai vechi reviste europene de bandă desenată alternativă din lume, „Galago“, și al editurii cu același nume, dedicată benzii desenate, se află de asemenea pe lista oaspeților suedezi care vor lua parte la evenimente în cadrul Bookfest 2017.

Pe lângă aceste evenimente dedicate profesioniștilor, programul pregătit de Suedia, țară invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2017, reunește peste 10 evenimente ce au în centru literatura, în prezența unor nume importante ale prozei și poeziei suedeze de astăzi: Aris Fioretos, Majgull Axelsson, Cecilia Hansson sau Athena Farrokhzad.

În spațiul Bookfest Junior vor avea loc activități interactive pentru copii, realizate în parteneriat cu Eematico, organizație autohtonă care dezvoltă programe educaționale bazate pe joacă. Profesorii și educatorii din București sunt invitați să participe împreună cu grupuri de 10-20 de copii, între 3-12 ani, la activitățile din cadrul Bookfest Junior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.