Spectacole fascinante de teatru, dans, concerte, acrobaţii, păpuşi gigant, jocuri de lumini

Bucureşti, capitala Teatrului de Stradă

 Aseară a început Festivalul B-FIT in the Street, un eveniment de anvergură ce va fi organizat timp de patru weekenduri, în perioada 13 iulie – 5 august

Cea de-a zecea ediție a festivalului, intitulată O poveste românească în Anul Centenarului, aduce la București patru weekend-uri de spectacole de teatru de stradă, iar programul primului weekend de festival, care se desfășoară în puncte centrale din București, include o gamă variată de spectacole mobile, spectacole fixe și ateliere susținute de artiști din Danemarca, Slovacia, Spania, Franța, Italia, Portugalia și România.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc aseară, în Piața Universității, care este și punctul central al ediției aniversare B-FIT in the Street! Toboșari de batucada, dansatoare de cabaret, circari, artiști pe catalige și personaje fantastice au dat startul ediției aniversare B-FIT in the Street! din Piața Universității, după care i-au invitat pe spectatori la o plimbare în București până târziu în noapte.

Programul primului weekend de festival începe la ora 19:00, în fiecare zi, cu spectacole mobile în Piața Universității, Piațeta Teatrului Odeon, Cercul Militar, Teatrul Național și străzile Smârdan, Lipscani și Piața Sfântul Anton din Centrul Istoric. Reprezentațiile de stradă durează până la ora 23, cu excepție în seara zilei de sâmbătă, 14 iulie, când programul este extins cu spectacole nocturne și o paradă în centrul orașului.

Rezervat zilei de 14 iulie, punctul culminant al primului weekend de festival începe de la ora 21:15, în Piața George Enescu, cu premiera mondială a spectacolului de acrobație aeriană Sonics in Wish din Italia. Cea mai nouă producție a companiei Sonics prezintă un spectacol palpitant de acrobație aeriană realizat pe o scenă răsturnată și suspendată la zeci de metri deasupra mulțimii. Sonics in Wish a fost creat în 2017 pentru legendara sărbătoare Santa Rosalia din Palermo. Pe o scenă circulară cu diametrul de 10 metri, artiștii italieni dau viață unei succesiuni de acrobații aeriene la trapez și frânghii elastice într-un joc de dans și lumini care animă peisajul nocturn al orașului.

După spectacol, artiștii prezenți la București pentru primul weekend B-FIT in the Street! pornesc din Piața George Enescu într-o paradă pe Calea Victoriei, Bulevardul Regina Elisabeta și se opresc în Parcul Cișmigiu, unde, de la ora 22:35, începe spectacolul pe apă Water Fools din Franța. Una dintre premierele ediției din 2018, Water Fools transformă lacul Parcului Cișmigiu în scena unui spectacol poetic lăudat în presa din Anglia, Rusia, America, Australia, Singapore și Argentina. „Dacă Lewis Carroll ar fi transpus viziunea sa în teatrul stradal și ar fi făcut echipă cu Salvador Dali și Hieronymus Bosch, atunci ar fi inventat Water Fools, un spectacol straniu, oniric, plutitor, creat de compania franceză Ilotopie. Este o frumoasă versiune a iadului”, citim în The Guardian.

În Water Fools, apa funcționează ca scenă pentru un spectacol poetic despre condiția umană. Actori mergând pe apă, mașini care plutesc, biciclete și paturi, muzică originală și artificii, toate aceste elemente se combină pentru a crea un spectacol desprins parcă dintr-un vis.

B-FIT in the Street! extinde în 2018 nu doar aria de desfășurare, ci și tipul de spectacole prezente în festival. Una dintre locațiile ediției aniversare, Parcul Cișmigiu găzduiește în fiecare weekend de festival ateliere și spectacole educative pentru copii. În weekendul 13-15 iulie, publicul cel mai tânăr al festivalului este așteptat la Podul de Nuc din Cișmigiu pentru un atelier de percuție și un atelier de pantomimă și actorie pentru cei mici.

O altă premieră a ediției din 2018: Piața Universității găzduiește, timp de trei săptămâni, Collective Strings din Danemarca, prima instalație interactivă prezentată în cadrul festivalului de teatru de stradă de la București. Până pe 29 iulie, instalația din Piața Universității va prinde forme tot mai variate, va fi într-o continuă schimbare în funcție de felul în care bucureștenii și turiștii prezenți la festival aleg să interacționeze cu aceasta. Creată din 300 de kilometri de frânghie colorată, instalația colectivă se dezvoltă gradual, în funcție de felul în care intervin locuitorii orașului asupra rețelei, de conexiunile noi pe care le fac și de felul în care aleg să se recreeze în jungla caleidoscopică de frânghii. Proiectul a fost gândit în anul 2005 de artista daneză Karoline H. Larsen ca un mijloc de a permite oamenilor să schimbe spațiul public într-un mod creativ și liber. Collective Strings a prins forme nebănuite și a schimbat spații urbane din Cape Town (2005), New York (2007), Bengalūru din India (2009), Marsilia (2010), Zürich (2012), Stockholm (2013), Helsinki (2014), Copenhaga (2015).

Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! continuă cu spectacole programate în weekendurile 21-22 iulie, 28-29 iulie și 4-5 august.

Sâmbătă, 14 iulie, între orele  19:00 şi 19:45, în Piața Universității: Batucada Timba – toboșari, Spania. În acelaşi interval de timp, în Piața Sf. Anton, Sbandieratori di Alba – stegari, Italia. Un prestigios grup de artiști și artiste din orașul istoric Alba aduc la FITSB atmosfera festivalului medieval Palio di Astia. Mânuitori de steaguri, toboșari și trompetiști împreună cu personaje inspirate din tradiția legendarului festival animă străzile îmbrăcați în costume medievale.

De la 19:00 la 19:40, şi de la 20:00 la 20:40, pe  Strada Lipscani: Celebration Parade din Austria. Artiști pe catalige, acrobați, dansatori, clovni pe monocicluri, jongleri cu popice în costume colorate aduc la FITSB atmosfera de circ și antrenează publicul la o petrecere în aer liber.

Li se alătură Mirror Family, circ mobil, din Slovacia. Pornind de la fascinația lui Leonardo da Vinci pentru oglinzi și de la încercarea lui de a crea primul om-oglindă, acest grup a apărut în 2012, ca ansamblu de pantomimă și dans. Este o nouă formă de teatru stradal, un spectacol interactiv și o animație vie. Corpurile acoperite cu oglinzi, din cap până în picioare, aruncă lumină peste tot în jur. Mirror Family a vizitat țări precum Marea Britanie, Danemarca, Singapore, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Monaco, Turcia, Kazahstan, Azerbaidjan, Canada, Spania, Thailanda sau Maroc.

La aceleaşi ore, în Strada Smârdan: Orange Drummers – toboșari, Slovacia. O explozie de culoare și energie, toboșarii portocalii opresc trecătorii în loc cu un spectacol dinamic de muzică pentru toate gusturile.

În Piața Universității, între 19:00 şi 19:55: Collective Strings – instalație interactivă, Danemarca

De la 19:00 la 20:30, pe traseul Teatrul Național – Piața Universității – Piațeta Odeon- Cercul Militar – Piața Universității: Colored People – spectacol mobil, Franța. Un spectacol de peste 30 de ani vechime, Colored People a fost creat din întâmplare, povestește François Léger care, împreună cu Bruno Schnebelin, conduce compania Ilotopie începând cu anul 1980. Actorii acoperiți în întregime în culori aprinse erau inițial parte din spectacolul din 1985 L’Île aux Topies în Port Saint Louis. La finalul reprezentației, artiștii au fost nevoiți să traverseze orașul pe jos până la cel mai apropiat duș, iar reacția trecătorilor la vederea trupurilor colorate a fost atât de senzațională încât Léger a hotărât să transforme întâmplarea într-o intervenție artistică în spațiul public. Spectacolul Colored People a făcut înconjurul lumii, de la Canada, la Brazilia, Europa sau Asia.

Între 19:00 şi 21:00, în Parcul Cișmigiu – Podul de Nuc: Drum Up Circle – atelier de percuție pentru copii, România. Copii și adulți au ocazia să cânte la tobe africane și la alte instrumente de percuție în atelierul Drum Up Circle conceput de actorul Orlando Petriceanu, specializat în programe pentru copii, spectacole de improvizație, de teatru și de percuție.

Între 19:45 şi 20:30, puteţi viziona, tot în Parcul Cişmigiu, Parisian Street Cabaret – dansatoare cabaret, Franța. Splendoarea cabaretului parizian este adusă în stradă de costumele iluminate și dansul antrenant al artiștilor. Pene, strasuri, Doriss Girls, maeștrii de ceremonie și o scenă mobilă, purtată pe brațe de acrobați sunt doar câteva din elementele spectacolului Parisian Street Cabaret care recreează în plină stradă scene de cancan tipic pariziene.

White World – spectacol mobil, Franța se desfăşoară, în acelaşi timp, în Piața Universității. Cu un puternic impact vizual, apariția actorilor și acrobaților pe catalige din White World captează ușor atenția celor din jur. Lumea albă creată de artiștii francezi din baloane, tulle, lumini și multă creativitate atrage pe cei mici cu personajele sale fantastice ce interacționează cu trecătorii și pe cei mari prin originalitatea costumelor.

Aquamarine – dansatoare cabaret, Spania, are loc, concomitant, în  Piața Sf. Anton. Proaspăt întoarsă de la Concursul Național Latino din sudul Spaniei, trupa Aquamarine animă străzile orașului cu dansuri latine, atmosferă de cabaret și costume spectaculoase.

De la 20:00 la 20:50, în Piața Revoluției: In Between Worlds – spectacol cu păpuși gigant, Portugalia. Cea mai nouă producție a companiei PIA din Portugalia, spectacolul Entre Mundos (Între lumi) explorează granița dintre real și fictional, dintre lumea viilor și lumea spiritelor într-o poveste interpretată de păpuși de mari dimensiuni. Fondată în 2002, compania PIA – Proiecte de Intervenție Artistică oferă consultanță artistică pentru FIG – International Festival of Giants și este responsabilă pentru direcția artistică a Festivalului Internațional de Știință și Artă Ciência na Rua din Portugalia. În cei 15 ani de activitate, spectacolele PIA au fost jucate în cadrul unor evenimente precum Festivalul Internațional de Teatru din Bogotá (Columbia), FETA International Street and Open-Air Theater Festival of Gdansk (Polonia) și la Institutul Cultural Macao (China).

Iar între 21:15 şi 22:05, în Piața George Enescu: Sonics in Wish.

Parada (Parade) se va desfăşura pe traseul Piața George Enescu – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Parcul Cișmigiu: Celebration Parade, Mirror Family, Orange Drummers, Batucada Timba, Aquamarine, White World, Parisian Strett Cabaret, Sbandieratori di Alba.

Ziua se încheie cu Water Fools spectacol pe apă, Franța | o singură reprezentație, în Cişmigiu (22:35 – 23:20).

Ziua de sâmbătă, 14 iulie, se încheie cu o paradă a artiștilor prezenți în primul weekend de festival. Parada începe imediat după finalul spectacolului Wish, din Piața George Enescu, parcurge un traseu pe Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta și se oprește în Parcul Cișmigiu. La parada primului weekend B-FIT in the Street!, participă bufoni, circari, acrobați, toboșari, dansatoare de cabaret, artiști pe catalige, dansatori și stegari din Austria, Slovacia, Spania, Franța și Italia.

Duminică, 15 iulie, manifestările încep cu Batucada Timba (Piața Universității, 19:00 – 19:45), Sbandieratori di Alba (Piața Sf. Anton, 19:00 – 19:45), Celebration Parade (Strada Lipscani, 19:00 – 19:40, 20:00 – 20:40), Orange Drummers (Strada Smârdan,19:00 – 19:40, 20:00 – 20:40).

Între orele19:00 şi 21:00, în Parcul Cișmigiu – Podul de Nuc: Continuu – atelier de actorie și pantomimă pentru copii, România. Modalitatea cea mai ușoară și plăcută de a-i face pe copii să se descopere și să fie cât mai conștienți de ei înșiși și de calitățile pe care le au este prin intermediul jocului. În cadrul atelierului Continuu, cei mici primesc lecții intensive de actorie și improvizație ce au la bază tehnicile de dezvoltare a calităților de comunicare, relaționare, încredere și conștientizare a mediului și a sinelui.

În Piaţa Universităţii, din nou Collective Strings (19:00 – 19:55), White World şi Parisian Street Cabaret (19:45 – 20:30), în Piaţa Sf. Anton: Aquamarine (19:45 – 20:30), iar în Piaţa Revoluţiei: In Between Worlds (20:00 – 20:50)

Între 20:00 şi 21:30, Colored People se desfăşoară pe acelaşi traseu (Teatrul Național – Piața Universității– Piațeta Odeon – Cercul Militar – Piața Universității).

Batucada Timba animă Strada Lipscani (21:00 – 21:45), Aquamarine însufleţeşte Strada Smârdan (21:00 – 21:45), între Piața Universității şi Cercul Militar puteţi urmări Celebration Parade, după care, din nou în Piața Universității se succed Orange Drummers şi Mirror Family (21:30 – 22:10), White World (21:30 – 22:15) şi Parisian Street Cabaret (22:15 – 23:00)

Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București este organizat de  Primăria Capitalei, prin ARCUB

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Oare organizatorii unui foc de artificii, vara, într-un parc precum Cişmigiul, începând cu ora 23,30, s-or fi gândit la dezastrul produs vietăţilor înaripate trezite de zgomotul puternic? Azi încă mai erau aleile pline de pene, probabil din loviturile de crengi. Întrucât locuiesc lângă parc, cele consemnate au fost percepute nemijlocit, auditiv şi vizual.
    Pentru cele de aseară nu mai putem face nimic, dar festivalul durează trei săptămâni, cu câte două seri de…teste de zbor pe săpămână. Poate reuşim să mai păstrăm în viaţă câteva fiinţe şi după acest eveniment. Cele bune tuturor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.