Bulibășeală cu promisa amânare a ratelor la bănci

Decizia coaliţiei de guvernare de a aproba măsura amânării cu până la nouă luni a ratelor la creditele bancare în cazul clienţilor cu probleme a luat prin surprindere bancherii, care se aşteptau la aprobarea unui eventual moratoriu de amânare a ratelor după o perioadă mai mare de analiză, transmite Mediafax.

Concret, coaliţia de guvernare a decis luni seara „amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă“, această măsură fiind parte a unui pachet de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România“, în valoare de 1,1 mld. euro, care ar urma să se aplice de la 1 iulie, după cum au anunţat premierul Nicolae Ciucă (preşedintele PNL) şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu pe Facebook.

După ce deciziile sunt luate în coaliţie sunt aprobate de guvern.

Decizia coaliţiei de guvernare PNL-PSD-UDMR vine după ce pe parcursul lunilor martie/aprilie s-au derulat o serie de runde de discuţii între bancheri şi autorităţi pe tema noului moratoriu de amânare a ratelor bancare în condiţiile noului context economic tensionat, agravat de războiul de la graniţă.

Bancherii nu au confirmat ajungerea la un acord privind forma noului moratoriu de amânare a ratelor bancare.

Modalitatea concretă de aplicare a noului moratoriu de amânare a ratelor este în ceaţă deocamdată. Nu este clar care sunt condiţiile, ce criterii de departajare a clienţilor există, dacă vor fi suficiente simple solicitări de amânare transmise de clienţi băncilor sau trebuie trimise şi anumite documente justificative şi nu se ştie nici cine suportă costurile în condiţiile în care dobânzile sunt în creştere după explozia inflaţiei, iar după momentul amânării ratele pot să fie mai mari, scadenţa prelungită şi povara pe umerii debitorilor mai mare.

Conform datelor prezentate recent de guvernatorul BNR Mugur Isărescu aproape 490.000 de debitori cumulat au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR, care acum este între 5-6%, şi mai creşte.

Această decizie a Coaliţiei de guvernare privind introducerea unui nou moratoriu de amânare a ratelor bancare vine în contextul creşterii dobânzilor şi a facturilor românilor, după ce în 2020 şi 2021 a fost aplicat un alt moratoriu pentru a susţine debitorii persoane fizice şi companii care au avut probleme financiare din cauza pandemiei COVID-19.

Diferenţa majoră faţă de moratoriul de amânare a ratelor aplicat în perioada pandemiei de COVID ar fi legată de faptul că atunci a existat un ghid al Autorităţii Bancare Europene (EBA), iar BNR a putut să flexibilizeze cadrul prudenţial astfel ca împrumuturile amânate mai mult de 3 luni să nu fie considerate neperformante, iar băncile nu a trebuit să pună bani deoparte provizionându-le.

În prezent, în condiţiile în care nu mai există un ghid al EBA, băncile s-ar putea să fie nevoite să facă provizioane pentru ratele amânate, ceea ce ar da peste cap bilanţul şi ar presupune nevoia de capital suplimentar de la băncile-mamă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Măsura este una relativă, pe de altă parte, măsura guwernului deranjează teribil ‘sponsorul’.

  2. de cat indragesc guvernantii bancile…In Scotia dobanda pt cumpararea unui imobil este de 2,8%, in Romania BNR are dobanda de 3,5%, dar joaca viata romanilor la „ruleta” cu asa zisul ROBOR inventat ca sa umple Romania de inflatie de lacomie fara margini…iar pe sarmani ii fraieresc spunandu-le ca sunt salvati daca isi amana plata cu un an. Cand se stie ca intr-o luna rata/partea din imprumut este cam 20% din datorie si 80% este dobanda, iar la finalul unui ciclu lunga de 30 de ani se plateste de trei ori imprumutul luat, dar naivii se bucura ca-i mica suma platita pe luna…in loc sa fi facut contractul pe termen mai scurt, mai greu de platit, dar mai putin rentabil pt banci.

  3. absolut tot ceea ce vedeti de la legislatie abuziva, restrangerea drepturrilor, abuzurile anaf, abuzurile bancilor, obstructionarea dreptului la munca, prin bagarea mainii lungi si jegoase a anti-statului impotriva LIBERTATII DE ORICE FEL, totul ESTE FACUT IMPOTRIVA OMULUI. PENTRU INGRADIREA VIETII PENTRU IMPINGHEREA LA SINUCIDERE. ASTA FAC ACUM PAIATZELE NOII ORANDUIRI GLOBALE ASEZATE PE FUNCTII CALDE. UN APARAT MAMUT BUGETAR, CU SALARII NESIMTITE PE CARCA OAMENILOR CARE SE CHINUIESC SA SUPRAVIETUIASCA. SPV ANAF CU FORTA! PE BUNE? ESTE DREPTUL OMULUI DE A MUNCI LIBER. DE A DECLARA ASA CUM POATE VENITURILE. DE A PLATI CUM POATE. CEA MAI MARE IPOCRIZIE! ATI VAZUT VREUN ANGAJAT ANAF „REDUS” DIN FUNCTIE? NU! TOTI ACESTI PARAZITI SUNT ASEZATI PE FUNCTII PENTRU A NE SARACI SI CONTROLA PE NOI, OAMENII DE RAND! SA VA DUCETI IN GROAPA SATANEI CU TOTII! JEGURI ORDINARE CE SUNTETI!

  4. Cum sa crezi in niste latrai care promit marea cu sarea dar la sfantul asteapta, carora le curge slana lucind pe mecla cand abereaza verbal?!

  5. Bre,nu puneti sfarla la troaca sistemului fanariot..Asa au facut si in plandemie cu ,,iertarea ,,ratelor si datornicii s-au trezit dupa cateva luni ca trebuie sa achite TOT si cu DOBANDA.Ghinion.Bre,sunt oameni care au fost dati afara din case dupa plandemie ca n-au put plati datoria.Pas cu Pas.Sa va intre bine in cap..BANCA NU PIERDE NICIODATA.Bre,dupa mine ,,ajutorul,,oferit de politruci e o capcana pusa la cale cu rechinii bancari,totul in scop sa puna mana pe locuintele si bunurile datornicilor.Nu prea mai este de ,,privatizat,,industrie si baietii destrepti se reorenteaza.Tineti minte ? Nu veti avea nimic si veti fi fericiti.Rominia euriopeana,Rominia norr-maaa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghinion.Bre,nu credeti nimic in ruptul capului ca ce vine de sus e pentru ,,binele,,celor multi.Pentru 100 de lei de ,,ajutor,, acum,maine veti avea de plati 1.000 basca dobanda.Mari hahalere bre.Mari.

  6. Să nu uităm, românii pe primul loc în lume la proprietarii de case, apartamente. Nu se poate așa ceva! Planul dezproprietărirea.
    Din cei ce-au luat împrumut mulți au pus gaj casa din sat moștenită de la bunici, cu pămînturi cu tot, apartamentul ceaușist de la părinți. Așa că dezproprietărirea nu este numai la apartamentul sau casa (amîndouă iau ochii dar făcute de mântuială cu materiale de doi lei) pt care s-a luat împrumutul. Vorba ceie, dai în unul pică trei.

  7. ce atîta amînare? Cînd te ai împrumutat, ai ştiut de unde să iei, dar trebuia să ştii şi de unde să dai.

  8. Nu-i bulibașelă,e bulibașa Ciolacu cu abonatul de la popotă Ciucă…Ce să ceri unor asemenea indivizi ???!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.