Bursele se prăbuşesc în Europa şi America, deşi agenţiile au confirmat ratingul Franţei la AAA

Ratingul ‘AAA’ atribuit Franţei a fost confirmat miercuri de agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings, după creşterea randamentelor pentru obligaţiunile suverane ale Franţei, pe fondul intensificării temerilor referitoare la extinderea crizei datoriei în Europa, transmite Bloomberg.

Perspectiva asociată Franţei este stabilă şi ratingul ‘AAA’ este ‘asigurat’, a declarat Morritz Kraemer, director în cadrul S&P’s într-un interviu acordat postului de televiziune Bloomberg.

Francesco Meucci, purtător de cuvânt al Moody’s, a declarat că ratingul ‘AAA’ atribuit Franţei este ‘stabil’, iar purtătorul de cuvânt al Fitch, Brian Bertsch, a reafirmat că Franţa beneficiază de un rating ‘AAA’ aşa cum a anunţat agenţia în 31 mai.

Bursele europene au înregistrat miercuri declinuri semnificative. Bursa de la Paris a închis, miercuri, în scădere cu 5,45%, indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 3.002,99 puncte, în scădere cu 173,20 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, iar bursa de la Frankfurt a închis în scădere cu 5,13%, indicele principal DAX 30 ajungând la valoarea de 5.613,42 puncte, în timp ce bursa de la Londra a înregistrat un declin de 3,05%, indicele principal FTSE-100 ajungând la valoarea de 5.164,92 puncte.

Şi bursa de pe Wall Street a deschis, miercuri, în scădere, pe fondul declinului acţiunilor băncilor franceze, traderii susţinând că acestea sunt puternic afectate de zvonurile că Franţa ar putea pierde ratingul de top ‘AAA’.

Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 4,1%, ajungând la valoarea de 10.779 puncte, indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 3,8%, ajungând la valoarea de 1.127 iar indicele Nasdaq s-a depreciat cu 3,4%, ajungând la valoarea de 2.399 puncte.

‘Există discuţii privind o posibilă revizuire în scădere a ratingului Franţei. Pieţele sunt destul de nervoase şi Franţa pare să fie următoarea pe listă, aşadar se vând acţiunile băncilor franceze’, a declarat un trader din Londra.

Guvernul francez s-a angajat să-şi reducă deficitul public de la 7,1% din PIB în 2010 la 5,7 % din PIB în acest an, la 4,6 % anul viitor şi la 3 % în 2013. AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.