Câinii ne fac să trăim mai mult

Proprietarii de câini au un risc scăzut de deces din cauza unor boli cardiovasculare sau alte afecțiuni, potrivit unui studiu efectulat pe 3,4 milioane de suedezi, informează BBC.

Oamenii de știință au analizat registrele naționale ale persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani, și le-a comparat cu registrele aparținând unor oameni care dețineau câini. Ei au descoperit că aceștia din urmă sunt mai puți predispuși la boli cardiovasculare, mai ales cei care dețin rase cu câini activi, cum sunt cei de vânătoare, cum sunt terrierii, retrieverii sau cei care adulmecă.

Influențe pozitive

În timp ce deținerea unui câine poate ajuta la activitatea fizică, oamenii de știință spun că oamenii activi sunt cei care aleg să aibă un câine. De asemenea, cercetătorii spun că deținerea unui câine poate proteja oamenii de boli cardiovasculare prin faptul că ajută la socializare sau la starea de bine sau chiar la schimbarea microbiomului bacterian al stăpânului. Microbiomul este o colectare de specii microscopice care se dezvoltă în intestin. Se presupune că un câine poate influența microbiomul stăpânului pentru că schimbă murdăria în casă, în sensul că oamenii sunt expuși la bacterii cu care altfel nu ar fi intrat în contact.

Câinii, ideali pentru oamenii singuri

Cercetătorii spun că animalele au efect protector asupra celor care trăiesc singuri. „Rezultatele arată că proprietarii care au un singuri câine au o reducere de 33% a riscului de deces și de 11% a riscului de infarct “, în comparație cu cei care trăiesc singuri dar nu au câine, spune cel care a condus echipa de cerctătoi de la Universitatea din Uppsala, Mwenya Mubanga.

Membru important al familiei

Oamenii care trăiesc singuri sunt predispuși la un deces din cauza unor boli cardiovasculare, după cum s-a demonstrat în mai multe studii anterioare. Dr. Mubanga spune că „un câine poate fi un membru important al familiei în casele în care trăiesc oameni singuri“. Pentru acest studiu, publicat în Scientific Reports, echipa de cercetători a studiat dosare din perioada 2001 – 2012. În Suedia, fiecare vizită la spital este înregistrată într-o bază de date națională, pentru că animalele sunt înregistrate începând cu anul 2001.

Citiți și:

Condamnat pentru că a omorât un câine

Fratele meu, câinele

De ce uneori iubim câinii mai mult decât oamenii?

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

2 Comentarii

  1. @Andreea Tudorica : articol foarte binevenit, mai ales într-o tara si-un oras (Bucurestiul) unde câinii erau si sunt parasiti, readusi la starea salbatica, vagabonzi, pe strazi, pentru a fi adunati de furiera si omorâti. Animalele respecta omul, care ar trebui si trebuie sa respacte animalele. Le tortureaza si masacreaza, în schimb, de parca ele n-ar simti nici durererea, si n-ar avea nici memorie, nici sentimente. Si de parca animalele n-ar fi si medicamente.

  2. Daaaa,
    Pune in titlu ca e o statistica in legatura cu bolile cardiovasculare si nu e regula generale, cum se bucura citind ZOO-LATRII.
    Animalele nu sint lasate ca sa le toturam dar nici sa ne inchinam la ele, sa fim serioasi.
    Animalul care pune in pericol integritatea, sanatatea, viata oricarui om nu are ce de ce sa fie lasata sa fie un pericol in continuare.
    Scrieti si despre multimea de boli „trupesti” dar si despre deerreglarile psihice din „dragoste” de animale.
    Si nu ma refer la ZOO-FILIE.
    …..
    Animalele nu sint medicamente.
    De aia se numesc altfel – animale, au viata in ele, suflare de viata nicidecum suflet.
    „Sentiment” presupune ridicare simtirii in minte, iar mintea este parte din suflet si animalele nu au suflet.
    Deci, nu au sentimente si simire ceea ce este cu totul – cu-adevarat cu totul! – diferit, sub-uman.
    Chestia cu „respectul” animalelor fata de om chiar ca m-a facut sa rad, numai ca m-am stapanit.
    Ia vorbeste mata’ cu lupu’, cu ursu, cu hiena, cu vulpea… ca sa nu vorbim de insecte si de reptile…
    ———
    Da’ stiam ca multe spui bine si intelept insa cu animalele… start bun dar sens de circulatie ne-rational.
    Logic dar eronat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.