Cancerul de sân, influenţat de factori surpriză

Femeile matinale, care se simt mai în formă dimineaţa decât seara, sunt supuse unui risc mai mic de a suferi de cancer la sân faţă de celelalte reprezentante ale sexului frumos. Cel puţin asta afirmă cercetătorii Universtităţii din Bristol, citaţi de BBC. Oamenii de ştiinţă nu au descoperit încă motivele care ar duce la această concluzie. Studiul a fost prezentat la  NCRI Cancer Conference in Glasgow .

Fiecare cu ritmul lui

Orice persoană are un fel de ceas biologic, care le guvernează funcţionarea organismului în cele 24 de ore ale unui zile. Acesta se mai numeşte şi ritm circadian. Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii.

Acesta influenţează totul. De la ora la care adormim, la dispoziţia de zi cu zi sau chiar la riscul de a suferi un atac de cord. Funcţie de acest ritm circadian, oamenii pot fi împărţiţi în două categorii

  • Matinalii sau „ciocârliile“ şi oamenii de seară, sau „bufniţele“.

Ciocârliile se trezesc dis de dimineaţă cu mare uşurinţă, iar vârful activităţilor lor are loc în jurul prânzului. Seara, devreme, se simt însă foarte obosite.

Bufniţele sunt exact pe dos. Se trezesc foarte greu dimineaţa, sunt active până seara târziu  şi preferă să meargă la culcare la ore mici din noapte.

Poate influenţa asta cancerul de sân?

Cercetătorii cred că da, scriu jurnaliştii de la BBC. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au folosit un sistem inteligent de analizare a datelor, numit Mendelian randomisation. În acest sens, ei au folosit 341 de fragmente de ADN care controlează dacă suntem probabil că suntem „o ciocârlie“ sau „o bufniță“.

Dr Rebecca Richmond, unul dintre autorii studiului, a declarat pentru BBC: „Această descoperire este foarte impprtantă pentru că factorii pot fi cu uşurinţă modificaţi“.  De altfel, medicii spun că o parte dintre factorii care pot declanşa cancerul ar putea fi preveniţi.

Nu este obligatoriu însă schimbarea orei de somn să elimine pericolul unui cancer la sân. „Este prea devreme să putem face o astfel de afirmaţie“, spune dr Rebecca Richmond. „Trebuie să mai aflăm de ce o „bufniţă“ este mai supusă riscului de cancer la sân faţă de o ciocârlie“, a mai afirmat ea.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.