Capitalele străine, cu ochii pe alegerile din Iran

Update: Reformistul Massoud Pezeshkian şi ultraconservatorul Said Jalili se vor confrunta într-un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Iran, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne, după primul tur desfăşurat vineri, transmite AFP.

‘Niciunul dintre candidaţi nu a putut obţine majoritatea absolută a voturilor’ în primul tur şi, ‘în consecinţă, primul şi al doilea candidat vor fi departajaţi într-un al doilea tur pe 5 iulie’, a declarat în faţa presei Mohsen Eslami, purtător de cuvânt al serviciului electoral al ministerului.

Din cele 24,54 milioane de voturi numărate, deputatul Massoud Pezeshkian a primit 10,41 milioane de sufragii (42%), devansându-l pe Said Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, care a obţinut 9,47 milioane (38%).

În urma lor s-au clasat preşedintele conservator al Parlamentului, Mohamad Baquer Ghalibaf, cu 3,38 milioane de voturi, şi clericul Mostafa Pourmohammadi, cu 206.397 de sufragii.

Prezenţa la vot a fost cea mai scăzută din cele 14 alegeri prezidenţiale desfăşurate de la declararea Republicii islamice în 1979.

Candidatul reformist Massoud Pezeshkian şi cel ultraconservator Said Jalili se află pe primele două locuri în alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri în Iran, conform rezultatelor parţiale publicate sâmbătă dimineaţa de Ministerul de Interne, transmit AFP şi dpa.

Dacă această tendinţă se va confirma şi niciun candidat nu va obţine mai mult de 50% din sufragii, cei doi se vor califica pentru un al doilea tur pe 5 iulie.

Aceste alegeri sunt urmărite cu atenţie în capitalele străine în contextul în care Iranul, o putere regională, se află în centrul mai multor crize geopolitice, de la războiul din Gaza la dosarul nuclear, în care se opune puterilor occidentale.

Sâmbătă, la ora locală 09.00 (05.30 GMT), după deschiderea a 14,07 milioane de buletine, deputatul Massoud Pezeshkian avea 5,95 milioane de voturi, iar Said Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, 5,56 milioane.

Ei îl devansau la mare distanţă pe preşedintele conservator al parlamentului, Mohamad Baquer Ghalibaf, care adunase 1,89 milioane de voturi.

Cel de-al patrulea candidat, clericul Mostafa Pourmohammadi, întrunea doar 112.000 de voturi.

Autorităţile nu au dat nicio cifră cu privire la prezenţa la urne a celor în jur de 61 milioane de alegători de pe liste. Scrutinul a fost organizat în grabă după decesul preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter pe 19 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. Capital ele straine ale drogatilor ,homalailor si pedofililor SLAVA IRAN ,SLAVA BRICS

  2. Atâta timp cât ONG-urile și ambasadele nu-și vâră nasul în interesele interne ,a altor state, scrutinul va decurge liber și acele state vor fi câștigate din punct de vedere liber și suveran

  3. Să te … pe ele de capitale străine. Sunt întotdeauna cu ochii pe furat…

  4. Unde este Iranul şi unde sunt acele „capitale stăine” pe glob? Dacă Iranul ar fi lăsat în pace de „capitalele străine” nu ar fi mai bine pentru toată lumea?
    Şi ne mai mirăm de ce SUA 35.000 mld UDS datorie: pentru că manevrele de a te băga peste toți în lume, de şmecher ce te crezi, costă!

  5. Orice din cei 2 va castiga, va fi continuitate. Iran este Iran (Persia) – natiune VERTICALA. Ei sunt convinsi ca viitorul este in BRICS si o previzibila alianta militara cu Rusia.
    Alegerile sunt pe bune, nu cum latra unele secaturi din mediile occidentale- si Al Jazeera a recunoscut.

  6. Ha, ha! Di un’ atâta vânzolială? Am pus noi, U.S. Ambassy di-un șmen?…

  7. Nu mai organizează USA nicio lovitură de stat în Iran, nu mai instalează niciun dictator bun care să le protejeze interesele, chiar așa de mult a decăzut CIA

  8. Va strofocati peaicea de parca ar conta cine-i presedintele iranului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.