Cărțile cu care se laudă editurile

A devenit o tradiție la finalul fiecărui târg de carte să citim liste cu titlurile cel mai bine vândute. Nu este editură serioasă să nu anunțe clasamente, dar nici publicație care să își propună să reflecte clipocirile culturale și care să nu încerce să înțeleagă în ce direcții bate vântul numit, uneori, „interesul cititorilor“.

Cum întreprinderile editoriale se feresc (în general) să ofere cifre, singurul lucru la care se referă topurile cu pricina este chiar interesul pe care un editor îl acordă propriilor sale titluri. Care îi sunt preferatele și așa mai departe.

Singurul comunicat care a pomenit o cifră de vânzare de la târgul Bookfest încheiat duminică a fost cel al editurii RAO, dar nu era cifra lor, ci cea prin care se promova lansarea ediției germane a volumului „Cartea oglinzilor“, de Eugen Ovidiu Chirovici, anunțat drept liderul de vânzări al grupului care acum câțiva ani era acuzat că „uită“ să plătească traducătorii.

Humanitas a desemnat ca cele mai căutate titluri „Despre inimă și alte eseuri“, de Andrei Pleșu, și cartea semnată de patronul editurii, Gabriel Liiceanu, „România, o iubire din care se poate muri“, alături de proaspăta monografie „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu“, publicată de Tatiana Niculescu. Cele mai recente ediții românești ale contemporanilor Evheni Vodolazkin („Aviatorul“), Jonathan Safran Foer („Iartă-mă“) și Priya Parmar („Vanessa și sora ei“) sunt liderii de la Humanitas Fiction, înaintea „Amurgului marinarului“, de Yukio Mishima, sau al integralei proze antume de Kafka.
Polirom oferă clasamente separate pentru ficțiunea românească și cea străină, iar atunci când trage o linie imaginară în clasamentul general, volumul coordonat de Vintilă Mihăilescu, „De ce este România astfel. Avatarurile excepționalismului românesc“, iese în fața „Femeii cu Părul Roșu“, de turcul Orhan Pamuk, și a „Vieții“ lui Keith Richards.

Tot autorii români sunt lideri la vânzări și pentru Curtea Veche la Bookfest 2017. Debutul lui Răzvan Exarhu în volum i-ar fi proiectat vânzările peste „Spovedania unui preot ateu“, de Ion Aion, amândouă lăsând în urmă povestirile și eseurile rusului Mihail Șișkin din „Paltonul cu gaică“.

Un top separat a realizat pentru autorii români și Paralela 45, care a declarat volumul „Peștele cu aripi“, al lui Răsvan Popescu, ca lider în fața creației Mihaelei Miroiu, „Cu mintea mea de femeie“. Aici apare și singurul volum de poezie strecurat printre liderii de vânzări, antologia „#Rezist! Poezia“, împărțind același număr de exemplare vândute cu „Povestiri din București“, de Dana Fodor Mateescu.

Cea mai consistentă listă de vânzări pare să fie cea dedicată cărților pentru copii, Humanitas Junior, Litera Mică, Nemi pentru copii, Paralela 45, RAO, Vellant și Editura Trei revenind cu oferte consistente, ultima editură cu o colecție orientată chiar spre cititorii adolescenți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.