Categorie de risc fiscal. Venituri impozitate cu 70%!

Veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită urmează să fie impozitate cu 70% începând cu 1 iulie 2024, conform Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

„Începând cu data de 1 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% aceasta având ca scop creşterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicaţii favorabile asupra creşterii încasărilor bugetare.

Până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, se oferă o fereastră de oportunitate contribuabililor în vederea conformării, respectiv să-şi declare veniturile şi să-şi plătească obligaţiile fiscale aferente acestora, evitând riscul încadrării acestora în categoria de risc fiscal şi a declanşării unor verificări a situaţiei fiscale personale, cu consecinţa impunerii cu noua cotă de impozitare şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente.

Efectul disuasiv al amenzilor contravenţionale instituie în timp o disciplină operaţională şi stimulează într-o mare măsură conformarea contribuabililor, motiv pentru care se impune eliminarea posibilităţii de achitare a jumătate din minimumul amenzii precum şi o actualizare a sancţiunilor contravenţionale prevăzute de actele normative care reglementează măsuri fiscale, financiar-contabile şi de disciplină financiară”, se spune în expunerea de motive.

De asemenea, în vederea reducerii evaziunii fiscale, trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri urmează a fi asigurată prin instituirea Sistemului naţional RO e-Sigiliu.

„Se propune instituirea Sistemului naţional RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României. Sistemul naţional RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice şi a unei aplicaţii informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinaţie finală un operator economic de pe teritoriul naţional”, potrivit documentului.

Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Da, bai! Aia fugariti de saracie in lumea larga sa munceasca sunt vinovati pentruca salveaza de la saracie extrema jumatate din popor. Poate ar fi mai bine ca sumele sub forma de ajutoare sociale luate cu japca de la cei care au platit contributii si li se taie pensia sub motivul ca se face asistenta sociala, sa fie date direct in bugetul Casei de sanatate, nu contra voturi .Citeste Constitutia Romaniei si vei vedea ca statul roman are obligatii fata de cetateni despre care politicul habar nu are iar institutia numita :avocatul poporului: nu exista in realitate. Dreptul la munca garantat de Constitutie este o utopie in Romania la fel cum o utopie sunt si celelalte drepturi, La obligatii, cetateanul este cocosat, linsat, lasat sa moara cu zile.

  2. @Luca, aia de afara care dau 19% statului insemna ca au cumparat ceva pentru ei si au folosit banii in folosul lor in timp ce astia din tara care dau din start 40% din leafa statului o fac pentru pensiile batranilor celor ramasi in tara, pentru alocatiile copiilor lor, pentru diferite tipuri de ajutoatoare sociale ale acestora, ca doar se declara fara venituri, pentru sanatatea si dreptul de a merge la spital si la scoala (asa cum sunt ele) ale copiilor acestora.Asa ca ciocul mic, aia de afara sa-si plateasca impozitele si sanatatea in tara si apoi sa vorbeasca! Au fost scosi in fata doar pentru ca manole trebuia sa-si justifice manipularea cursului leu-euro!

  3. In Romania intra anual cateva miliarde de euro trimisi de catre cei plecati la munca in strainatate. Bani munciti cinstit si impozitati. Impostorilor nu le iese la socoteala, fiindca in mintea lor nu este destul ca 19 % sunt dati statului sub forma de tva iar restul sumei ajunge pentru diminuarea saraciei familiei celui plecat, familie ramasa fara niciun venit sau ajutor social. Alti bani negri pot avea bugetarii din spagi si fabricantii de alcool, tutun carburanti din evaziune. Singura masura corecta este interventia fiscului si stoparea economiei subterane, nu impozitarea patrunjelului, a hainelor vechi si a ciupercilor de pe marginea drumului, de la tarani. In UK, micul intreprinzator este sprijinit si incurajat de catre stat cu impozite diminuate, iar daca la sfarsitul anului demonstreaza ca si-ai platit taxele corect, primeste bonus 1 /12 din sumele platite. La noi este un fel de alba-neagra- saracul devine si mai sarac, bogatul si mai bogat. Intrebare-cu cat au crescut averile celor din top 200 cei mai bogati romani sub guvernarea psdnl in timp ce tara se duce de rapa si care este valoarea insolventelor si a impozitelor si taxelor inregistrate si neplatite statului?

  4. Adica unii sa plateasca pt a fi acoperite datoriile facute de altii, de ex., pt investitii nerentabile, care nu poduc profit sau nu se recupereaza(constructii abandonate, instalatii care nu functioneaza, achizitii fictive, inutile sau la preturi umflate, kitschuri supraevaluate, ori pt cresteri de castiguri, privilegii si facilitati nejustificate(sporuri, subventii, vouchere etc). Pe de alta parte, marii corupti nu sunt niste fraieri, isi transfera bogatia (ex., parandarat) in paradisuri fiscale, si vor investi acolo in constructii si bunuri de lux. Se stie demult, taxele mari duc la marirea coruptiei si tin la distanta investitorii din afara. Masurile sunt populiste, initiatorii vor sa castige timp si alte mandate(realegerea in 2024), in vederea altor mariri si diversificari de taxe, impozite si imprumuturi viitoare.

  5. Așadar, curvele, gigoloii, traficanții de droguri, escrocii, hoții, tâlharii, jucătorii la păcănele, poker, barbut, devin contribuabili. O să le ceară să țină contabilitatea? Iată cum Statul își ia partea din infracțiuni

  6. Pai cum altfel sa platesti anual dobanzile la dobanzi, cocoasa de la datoria externa? Acele miliarde, date pe dobanzi, sunt bani sustrasi de la: sanatate, invatamant, infrastructura, armata, agricultura samd.
    Adica este o punctie, o prelevare de sange anuala care face ca poporul sa nu-si poata ridica niciodata nivelul de trai.
    De generosii creditori insa, nu intreaba nimeni niciodata.
    Nu…cetateanului ii trebuie marit impozitul pe fumarit, pe respirat, ca statul cocosat de datorii sa poata plati dobanzile astronomice.
    Intr-un fel sau altul situatia aceasta nu poate dura. E de asteptat o explozie macro, la nivel nu doar local, national, ci la nivel european. Mai toate tarile din Guvernamantul General al Teritoriilor UE sunt datoare vandute (catre cine- mister, nu se discuta niciodata…). Mai toate si-au „inverzit” economiile pana in pragul colapsului.
    Cel mai probabil, momentul cand Europa va fi cuprinsa de razmerite si de debandada economica va fi cel ales de Putin (sau urmasul lui) pentru a ataca decisiv. De ce sa atace acum, nu are sens. Cand peste un an-doi tot castelul de carti de joc se va face praf oricum.

  7. Câteva lămuriri:
    – și până în prezent a existat o impozitare a veniturilor din surse neidentificate, numai că procentul era de 16%;
    – legea nu merge mai mult de 5 ani în urmă (termenul de prescripție);
    – cele mai multe averi s-au făcut cu mult timp în urmă, adică peste cei 5 ani ai prescripției (în prezent, cele mai multe afaceri ale celor mai bogați rezidenți din România sunt în proporție de 90% legale);
    – legea poate să prevină îmbogățirea ilicită a celor care în prezent desfășoară activități evazioniste (care sunt în curs de a deveni milionari);
    – veniturile sunt estimate prin metode indirecte, comparate cu veniturile declarate, diferențele încadrate în criterii, apoi ordonate în funcție de risc;
    – evaziunea de zi cu zi a găinarilor, însumată, este mai mare decât cea a celor care dețin afaceri mari;
    – entuziasmul e mare pentru o Românie cocoșată de impostură.

  8. Constitutia Romaniei spune cum ca „caracterul licit al averii se prezuma”. In vremuri demult apuse, venea sectoristul acasa, sa iti ia declaratie in care sa explici de unde ai blugii. Acum, cu o mie de legi facute de catre hoti, cetateanul simplu va fi hartuit cum sunt hartuiti spre a fi impozitati cei care isi vand hainele vechi pe OLX. Marii devalizatori ai economiei, protejati politic nu isi platesc tva ul si cas ul cate 5 ani, ajungand la sume de ordinul milioanelor, dupa care intra in insolventa. Cu un aparat functionaresc stufos si gras platit, cel mai numeros din lume la 1000 de locuitori, cu o economie ajunsa in subteran din punct de vedere fiscal, a ajuns cetateanul cocosat de biruri si amenintat cu puscaria iar fiscul urmareste olx ul si achizitiile prin curierat. Rusinos, absurd si de rasul lumii, daca nu de groaza.

  9. …dar de ce doar 70% si nu tot?…avem miliardari in valuta, doar angajati la stat toata viata lor…adica, a furat un miliard si-i las 300 meleoane?…si de ce de la anu?…restul masurilor fiscale tot atunci le implementeaza?…am inteles ca uriasa gaura din buget tre acoperita acum, nu anul urmator…

  10. de fapt Statul e cel mai mare bandit
    care „se gandeste” sa praduiasca alti talhari
    in loc sa-i proceseze penal.

  11. 1.neconstitutional
    2. ro e-sigiliu pare o afacere privata,
    blesteme!
    (sa-si vada de „sigiliu” fetitzelor lor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.