Câți bani vrea să dea UE Africii

Uniunea Europeană a anunțat joi, în speranța de a limita criza imigranților, crearea unui fond de ajutor pentru Africa în valoare de 1,8 miliarde de euro și pe care statele membre sunt invitate să-l completeze pentru a dubla suma disponibilă, transmite AFP, citată de Agerpres.

Pentru moment, contribuțiile promise de țările europene nu ajung decât la un total de circa 78 de milioane de euro în plus față de suma deja alocată la nivelul UE, conform Comisiei Europene.

Acest „fond fiduciar de urgență” urmărește să combată „cauzele profunde ale imigrației ilegale din Africa”, a subliniat, în capitala malteză La Valletta, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acest nou instrument ar trebui să permită finanțarea planului de acțiune pe care liderii țările africane și europene urmează să îl adopte în cadrul unui summit început miercuri în Malta.

„Pentru ca fondul fiduciar pentru Africa și răspunsul nostru să fie credibile, vreau să văd mai multe state membre care își aduc contribuția pentru a se alinia la anvelopa de 1,8 miliarde de euro deblocată de UE”, astfel încât să se ajungă la un total de 3,6 miliarde de euro, a insistat Juncker.

În total, potrivit Comisiei Europene, 25 de state membre ale UE, precum și Norvegia și Elveția, au anunțat deja că vor oferi contribuții care se ridică la un total de doar 78,2 milioane de euro, departe de suma dorită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.