CCR, sesizată oficial – „Proiectul măsurilor fiscale e blocat”

A  fost depusă sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la pachetul de legi pe care Guvernul Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament.

„Acum 20 de minute am depus la secretariatul general sesizarea USR, Forţa Dreptei şi PNL împotriva legii prin care Ciucă şi Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Am găsit şi doi liberali, Vîlceanu şi Pecingină. Sunt 46 de pagini de articole neconstituţionale. (…) Am blocat astăzi această lege, ea nu va intra în vigoare. Aşteptăm termenul CCR. Până vor judeca cei de la CCR, acest proiect este blocat, nu va creşte niciun fel de taxă”, a spus purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu,vineri, la Palatul Parlamentului.

Cei doi parlamentari liberali sunt Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină.

“O să vă dau doar câteva argumente din multele pe care le-am trimis la CCR, unele de procedură extrinseci şi o să mi permit să vă citesc. Nu au fost respectate condiţiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. Guvernul şi-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi. Sunt modificate 22 de acte normative. Nu e un proiect de lege unitar, nu este respectată condiţia aplicării imediate a legii. Este ala bala portocala în tot proiectul ăsta, unele se aplică la 1 octombrie, unele prevederi se aplică la anul, unele în 2025. CCR a spus în nenumărate rânduri că asta nu este în regulă şi a admis sesizări de neconstituţionalitate. A spus clar că atunci când îţi angajezi răspunderea ca guvern trebuie să ţi-o angajezi pe ceva urgent, pentru ceva care se aplică imediat şi nu ai altă variantă. În cazul nostru, cum spuneam, ei au făcut o reformă care se aplică neunitar. Nu era o urgenţă, trebuia trecută prin Parlament”, a explicat Ionuţ Moşteanu.

El a precizat că sunt şi multe argumente de neconstituţionalitate.
“De asemenea, sunt foarte multe argumente de neconstituţionalitate intrinsecă. E încălcat principiul securităţii juridice ca urmare a lipsei de claritate şi previzibilitate a normelor din această lege. Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal bugetare. Atunci, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea, un guvern care nu avea majoritate în Parlament şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să-ţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai 60% în Parlament, peste 60% au acum PSD, PNL, cu susţinerea minorităţilor. Şi nu au niciun argument pentru care să-şi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex. Trebuia să vină cu el în Parlament. Şi CCR atunci exact asta a spus, da, pesediştilor, aveţi dreptate, admitem sesizarea. Este fix aceeaşi speţă şi ne aşteptăm ca să vedem aceeaşi judecată din partea Curţii Constituţionale”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al USR.
El a mai anunţat că această lege este blocată prin sesizarea la CCR.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Cum rămâne dle Ciolacu cu pusului mandatului pe masă?…
    Vezi daca nu i-ați terminat pe golanii ăștia din USR?…copiii lui Gyuri Soroș!…
    D-aia victor orban al ungariei e criticat de bruxelles, a interzis ONG-urile Sorosiste pe teritoriul ungariei…

  2. Cine mai crede in galagia si prostia USR, AUR ? Doar prostii….In Bucuresti George Simion a construit deja Corturi de Campanie. Bazate pe populism desantat, scaderea taxarii muncii. AUR vrea taxarea muncii la doar 25 la suta……In Epoca zis Comunista taxarea muncii era 30 la suta. Dupa 1990 a ramas cam la fel, doar Dragnea a urcat – o la 40 la suta dar marind si salariul brut incat Salariul net sa nu scada….Taxarea muncii azi inseamna pentru Pensii 25 la suta pentru Sanatate 15 la suta….Taxarea AUR de numai 25 la suta prabuseste
    Sistemul de Pensii…..Romania a intrat in Criza dupa Bagarea la puscarie a lui Dragnea, la puscarie a intrat si Doctrina economica Socol pe care s – a bazat Dragnea, teorie economica care a functionat mai inainte si in Polonia, Ungaria.

  3. Sesizarea la CCR nu opreste asumarea guvernamentala ea devine imediat aplicabila .

  4. Poate ar fi bine sa il informezi si pe dnul Presedinte al psd despre faptul ca pe vremea lui Ceausescu taxarea muncii era de peste 25%. Nu de alta, dar dnul Ciolacu a spus zilele trecute ca nu se platea contributie iar domnia sa nu accepta ca pentru aceeasi vechime, pensia sa fie diferita. Adica, un profesor universitar sa ia 5000 si un necalificat 1500 de lei. Dumnealui nu vrea deosebiri si de aceea domnul profesor nu va mai primi indexarea cu rata inflatiei plus 50%din cresterea salariului mediu, ci doar cat va considera domnia sa, nemaicontannd existenta legii. Nici pe vremea raposatului nu exista ca un doctor, inginer, economist profesor, sa aiba acelasi venit cu un muncitor necalificat fiindca si atunci exista „importanta si complexitatea muncii prestate” ca si criteriu de departajare in plus studiile superioare fiind respectate ca si un etalon de calificare superior. Dar cu studiile superioare de acum, unii arunca totul in derizoriu iar respectul fata de oamenii valorosi care inca mai sunt in viata, pare o gluma. Apropos, pana in 89, saptamana de lucru era de 6 zile, deci in mod normal, vechimea in munca ar trebui corectata cu o zi in plus la fiecare saptamana lucrata si recalculata vechimea fiindca sunt ani de munca aruncati la gunoi in cazul in care ai muncit vreo 20 de ani in comunism.

  5. NU exista, nu e posibil Stat fara Taxarea muncii….Din Taxarea muncii se obtin banii pentru Pensii si Sanatate…In epoca zis Comunista Taxarea era retinuta la sursa, salariatul stia doar de Salariul net. Pensia era 80 la suta din ultimul Salariu care NU se putea manari ca azi, NU existau pensii speciale. Taranii care lucrau la CAP primeau Pensie.

  6. un conf. are salariu dupa 35 de ani si ultimele mariri dupa greva 7400 lei net deci brut 12.000, iar INS da salriu mediu brut peste 7300, deci 1,6 puncte, daca ar fi la fel de mare si cel de debutant, deci pe tot parcursul adunci 1,6X 1785=2.856 lei da, daca era parlamentar sigur avea 5000 de lei dupa patru ani de ”munca” grea…iar un profesor de liceu cu 4000-5000 net. va dati seama ca se apropie de necalificatul pe care-l plange Ciolacu pt ca la un net de 4000 brutul e 6837 deci 0,93 puncte inmultit cu 1785 rezulta o pensie de 1660 lei, daca toata viata a avut un salariu la nivelul celui actual si nu in crestere prin vechime, grade, etc. Doar oameni care au urat scoala ca si Ciolacu pot face comparatie intre un profesor si un necalificat si sa-i umple cu ”pompa” pensia profesorului.

  7. Nu domnule, Dl Ciolacu facea referire la pensionari. Pensia nu se calculeaza in functie de salariul de dupa ultima greva, ci in functie de sumele incasate in toata perioada muncita. Poate atunci cand tinerii confectioneri de astazi vor iesi la pensie vor avea dublul pensiei unui profesor iar in ritmul asta se va renunta la educatie, lucru care nu se intampla nicaieri in lume deoarece profesorii au locul lor si respectul cuvenit. Problema domnului Ciolacu era alta, domnia sa spunea ca cei care au muncit inainte de pseudorevolutie, nu au platit CAS si ca neplatitori fiind toti si cu aceeasi vechime, ar cam trebui egalizata pensia. Adica ceva ce nici Ceausescu nu a avut curaj sa spuna si mai ales sa decida. Eu zic ca nu este asa, ca inainte de 89 s-a platit CAS, ca cei care lucrau la salarii pe state de plata nu au murit inca si pot confirma iar arhivele contin documentele necesare. Neplatitori au fost taranii ce lucrau la CAP, munca deosebit de grea si dura, oameni care au hranit o tara zeci de ani cu bratele lor si carora ar trebui sa le purtam un respect enorm si sa li se dea o pensie decenta, nu 200 de euro sau mai putin
    . Si mai sunt cei din zonele necolectivizate care nu au muncit si nici nu au contribuit si statul trebuie sa le acorde ajutor de stat, nu social, din contributii. Probabil va exista o recalculare cf legii insa pana atunci nu cred ca este corect sa spui ca inflatia a fost suportata doar de cei care nu au muncit iar muschii tai iti ordona sa le dai lor taind pensia celorlalti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.